Eshab-ı kiramı oven Âyet-i kerimelerden bazıları şoyledir:
(Mekke’nin fethinden once Allah icin mal veren ve savaşanlar, daha sonra harcayıp savaşanlarla eşit değil, dereceleri, sonradan Allah yolunda harcayan ve savaşanlardan daha yuksektir. Bununla beraber Allah hepsine de en guzel olanı [Cenneti] vaat etti.) [Hadid 10]
(Muhacirlerin [Mekke’den hicret eden eshabın] ve Ensarın [Medine’de muhacir eshaba yardım edenlerin] once gelenlerinden ve bunların yolunda gidenlerden Allah razıdır ve bunlar da, Allah’tan razıdır. Allah bunlar icin, altından ırmaklar akan Cennetler hazırladı. Bunlar Cennetlerde sonsuz olarak kalacaklardır.) [Tevbe 100]
(İman edip de hicret edenler, Allah yolunda mal ve canlarıyla cihad edenler ve [hicret eden eshabı] barındırıp yardım edenler var ya, işte onlar birbirlerinin dostlarıdır.) [Enfal 72]
(Muhammed [aleyhisselam] Allahın resuludur, onunla birlikte bulunanların [Eshabın] hepsi, kÂfirlere karşı cetin ve birbirlerine karşı merhametlidir. Onları rukua varırken, secde ederken gorursun. Allah’tan lutuf ve rıza isterler. Onların nişanları yuzlerindeki secde izidir. Bu, onların Tevrat’taki vasıflarıdır. İncil’deki vasıfları da şoyledir: Onlar filizini yarıp cıkarmış, gittikce onu kuvvetlendirerek kalınlaşmış, govdesi uzerine dikilmiş bir ekine benzerler ki bu, ekicilerin de hoşuna gider. Allah boylece onları coğaltıp kuvvetlendirmekle kÂfirleri ofkelendirir.) [Feth 29]
([Resulumun eshabı olan] sizler, insanların iyiliği icin ortaya cıkarılmış en hayırlı ummetsiniz; iyiliği emreder, kotulukten men eder ve Allah’a inanırsınız.) [Âl-i İmran 110]
(Allah’a ve ahiret gunune inanan bir toplumun [Eshab-ı kiramın] babaları, oğulları, kardeşleri, yahut akrabaları da olsa, Allah’a ve Resulune duşman olanlarla dostluk etmez. İşte onların [Eshab-ı kiramın] kalbine Allah, iman yazıp katından bir ruh ile onları destekledi. Onları iclerinden ırmaklar akan Cennetlere sokacak, orada ebedi kalacaklardır. Allah onlardan razı oldu, onlar da Allah’tan razıdır.) [Mucadele 22] (Allahın zatı gibi sıfatları da, razı olması da sonsuzdur. Allah, Eshabdan birkac sene razı oldu sonra vazgecti denilemez. Allah sozunden donmez.)
(Ağac altında, sana soz veren muminlerden, Allah razıdır. Kalplerinde olanı bildi, onlara guven duygusu verdi ve onları pek yakın bir fetihle odullendirdi.) [Fetih 18]
(Muminlerden, oturanlarla malları ve canları ile Allah yolunda cihad edenler bir olmaz. Allah, malları ve canları ile cihad edenleri, derece bakımından oturanlardan ustun kıldı. Bununla beraber Allah hepsine de en guzel olanı [Cennet] vaat etti; ama cihad edenleri, oturanlardan cok buyuk bir ecirle ustun kıldı.) [Nisa 95] (Allahu teÂlÂ, sadece Hz. Ebu Bekir, Hz. Omer gibi cihad eden eshabın değil, evlerinde oturan Eshabın da cennetlik olduğunu bildirdi.)
Eshab-ı kiramı oven hadis-i şeriflerden bazıları şoyledir:
(Eshabımın hicbirine dil uzatmayın. Yemin ederim ki, bir kimse, Uhud dağı kadar altın sadaka verse, eshabımdan birinin bir avuc arpası kadar sevap alamaz.) [Buhari, Ebu Davud]
(Eshabımı seven, beni sevdiği icin sever. Beni sevmeyen de onları sevmez. Onları inciten beni incitmiş olur. Beni inciten de Allahu teÂlÂyı incitmiş olur.) [Buhari]
(Eshabım gokteki yıldızlar gibidir. Hangisine uyarsanız, hidayete erersiniz.) [Darimi, Beyheki, İbni Adiy, Munavi]
(Beni goren [Eshab] Musluman Cehenneme girmez.) [Taberani, İ. Begavi - Mesabih]
(Allahu teÂlÂ, beni insanların en asilzadesi olan Kureyş kabilesinden secti ve bana en iyilerini eshab [arkadaş] olarak ayırdı. Bazılarını da Eshar, [zevce, kayınpeder, kayınvalide, kayınbirader gibi kadın tarafından akraba] olarak ayırdı. Bunlara sovenlere lanet olsun.) [Hakim]
(Ensarı muminden başkası sevmez, munafıktan başkası da buğzetmez.) [Buhari]
(Eshabım, nebiler haric, cin ve insanların hepsinden daha ustundur.) [Bezzar]
(Eshabımı kotuleyenler, Muslumanlıktan ayrılır.) [Beyheki]
(Eshabımı kotuleyene Allah lanet etsin.) [Taberani, Beyheki, Hakim]
(İnsanların en iyisi asrımdaki muslumanlar [Eshab-ı kiram]dır.) [Buhari]
(Eshabımı ve Ehl-i beytimi sevip onlara dil uzatmayan, Cennette benimledir.) [Ramuz]
(Eshabımı kotuleyen haric, Kıyamette, herkesin kurtulma umidi vardır.) [Hakim]
(Eshabım arasında fitne cıkacak, o fitnelere karışanları, Hak teÂl benim icin affedecektir. Bu fitnelere karışan Eshabıma dil uzatanlar Cehenneme girecektir.) [Muslim]
(Eshabımın ismini işitince, susun, şanlarına yakışmayan soz soylemeyin!) [Taberani]
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Sahabenin tamamının cennetliktir...