Gazeteci-yazar Nuriye Akman, İsrailli din bilimci Yehezkel Landau ile bir roportaj yapmıştı. (Zaman, 31 Ekim) 'Cok Kulturlu Bir Dunyada İmanlı, Anlamlı ve Barış İcinde Yaşama Pratiği: Risale-i Nur Yaklaşımı' başlıklı uluslararası sempozyum icin Turkiye'ye gelen Landau bakın Said Nursi'yi nasıl değerlendiriyor:

* En cok hoşuma giden, Said Nursi'nin modern bilimlerle asırlık irfan ve hikmet oğretilerini sentezlemesi. Bilim adamı, "Benim dine ihtiyacım yok" derken, bazı din adamları da "Bilmem gereken her şey kutsal kitabımda var" diyor. Nursi "Hayır, bu doğru değil" demiştir. Kutsal kitap da, şu gorunen tabiat da Tanrı tarafından gonderilmiş vahiy formlarıdır. Bilim de, Kuran da Tanrı'yı anlamak icin birer yoldur.

* Yahudiler de aynı sorulara cevap aramıştır. Mesela bizim dinimize gore dunya 5765 yıl once yaratıldı. Ama milyonlarca yıllık fosil kalıntıları var. Şimdi bu iki fikir nasıl bir araya gelebilir? Aynı zamanda muhendis olan unlu Haham Schneerson, "Tanrı dunyayı 5765 yıl once fosillerle birlikte yaratmıştır" demişti. Bilim eğitimi almış bu haham, bilim ve dini uzlaştıramadı.

* Kanunlar analitik aklın urunudur. Dinin temeli ise adanmış bir kalptir. Sol beyin lineer, duz ve analitik calışıyor. Avukatlar bu konuda cok iyi. Artistler, şairler, ruya gorenler, hatta hikayeciler ise sağ beyinlerini kullanıyorlar. Bize butunsel bir bakış gerekli. Nursi işte buna vurgu yapmıştır.

* Said Nursi kelimeleriyle resimler ciziyor. Muhteşem bir yazar. İnsanların sağ beyinlerindeki bilgeliği uyandırıyor. Aynı zamanda sol beyinleri de aktive ediyor. Bana gore bu otantik ve butunsel bir din yaklaşımıdır. Sanatcı olarak iyi bir hikayeci ve aynı zamanda cok inanclı, sosyal bir lider, bir eğitmen. Bence butunsel bir kişilik budur; bilgeliğin cisimleşmiş şeklidir.

* Hıristiyanlar'ın manastır hayatını ongoren bir modeli var. Kapalı bir toplum... Dunya kirlenmiş, rezil ve ben orada saf ve temiz olarak kalacağım. Bu fikir bana cok yabancı. Sorumluluk almak zorundayız. Kendine kutsal bir dunya oluşturamazsın. Nursi modern bir Musluman olarak aynı sorularla boğuşuyordu. Bu sebeple, benim oğretmenim olabilir. Kendi dinimin dışında; Hıristiyan ya da Hindu bir cevaptansa, Musluman bir cevap bana cok daha yakındır.

Kaynak:21/12/2004 tarihli sabah gazetesi