Hilton Worldwide İstanbul Bolge Gelirler Direktoru Ceylan Korkmaz’ın moderatorluğunde gerckleşen seminere, Almanya Otelciler Birliği (IHA) İcra Kurulu Başkanı Markus Luthe ve TUROB Başkan Yardımcısı Armin Zerunyan konuşmacı olarak katıldı.

Seminerin acılış konuşmasını yapan TUROB Başkanı Timur Bayındır, şunları soyledi:

“Gunumuzde İnternet gucunu her alanda hissettiriyor. İnternetin gelişimindeki bu hıza paralel olarak online dağıtım kanalları, bir arac olmaktan ote sektorumuzun gelecek donem eğilimlerini de bugunden etkiliyor. Tum bu gelişmelere ışığında, online pazarda yaşanan değişime paralel olarak, pazardaki gelişmeleri sektorumuze katkı sağlayacak şekilde kullanabilmemiz buyuk onem taşımaktadır. bu doğrultuda, birliğimizin gerek yurtici gerekse yurtdışı platformlardaki calışmaları hız kesmeden devam etmektedir. Yurt capında 80 bini aşkın yatağı temsil eden birliğimiz, konunun daha detaylı bir şekilde ele alınıp, olabildiğince doğru olarak aktarılabilmesine ve bunun neticesinde de teknolojinin sunduğu bu imkandan mumkun olan en ust mertebede faydalanılmasına vesile olmak arzusu icerisindeyiz.”

Kısa bir konuşmayla seminerin cercevesini cizen TUROB Başkan Yardımcısı Armin Zerunyan, “Online kanallar, gelirlerimiz uzerinde cok buyuk oranda soz sahibi. Oyleki bazı oteller, online dağıtım kanalları icin ayrı departmanlar oluşturmuş durumda. Bu anlamda buyuk şirketler, online dağıtım kanallarının varlığını bir avantaja cevirebiliyor. Kucuk ve orta olcekli şirketler ise bu konuda oldukca zorlanıyor. Hotrec’in konuylailgili yuruttuğu calışmalar oldukca onemli.” dedi.

OTA’LAR CALINTI TRAFİK OLUŞTURUYOR

Online dağıtım kanalları (OTA) ile ilgili detaylı bir sunum gercekleştiren IHA İcra Kurulu Başkanı Markus Luthe, “onlar bizim dostumuz, ortağımız. Fakat bu adil bir dostluk mu emin değilim.” cumlesiyle konuşmasına başladı. Dunya genelindeki genel durumu ozetleyen Luthe, şu ifadelere yer verdi: “OTA’lar korkunc derecede pazara hakim olmuş durumda. Orneğin bu OTA’lar olmasa Turkiye’deki bir otel Cin pazarında nasıl satış yapabilecekti. Bu satış anlamında cok buyuk bir etkinlik. Fakat işin boyutları, otel sahiplerini tamamen OTA’lara bağımlı bir hale getirmiş durumda. Bir ornek vermek gerekirse; aradığınız bir otelin adını arama motoruna yazdığınızda, karşınıza cıkan sıralamada otelin kendi sitesini gormeniz oldukca zor. İlk sıralarda karşınıza cıkan adresler tamamen OTA'lara ait web siteleri oluyor. Yani ben bir otel rezervasyonu yapmaya calışırken OTA’lar beni yolda yakalayıp, satışın kendileri uzerinden yapılmasını sağlıyor. Sadece bu calıntı trafikten kaybedilen tutar 2.2 milyon dolar. “

YAŞANAN DURUM STOCKHOLM SENDROMU

Otelcilerin artık tam anlamıyla OTA’lara bağımlı hale geldiğini belirten Luthe, OTA’ların satışlarda muşterilere en ucuz fiyat garantisi verdiğini, daha ucuz fiyat bulan muşterilere ise fiyat farkının oteller tarafından odendiğini soyledi. Tum bu kotu tabloya rağmen OTA’lar ve oteller arasındaki memnuniyet halini “stockholm sendromuna” benzeten Lutha, “Otelciler, mevcut olumsuz tabloya rağmen, banka soygununda rehin alınan muşterilerin zamanla soygunculardan değil polislerden korkar hale gelmesi ve hatta soygunculara ilgi duyması psikolojisine burunuyor. Onemli OTA’lardan birinin sahibi kaleme aldığı bir yazısında, ‘otel fiyatlarını biz belirliyoruz’ diyor. Herhalde bundan daha acık bir itiraf olamaz. Bu tabloda otelcilerin gercek durumu gormesi ve daha dikkatli davranması gerekiyor.

OTA’LAR ARAMA MOTORU SATIN ALIYOR

Otellerin fiyat paritesini sabitlemesi durumunda fiyat bağımsızlığını yitireceğini vurgulayan Luthe, şoyle devam etti: “OTA’lar Otellere fiyat paritelerini sabitlemesi konusunda baskı yapıyor. Bu otellerin fiyat belirlemedeki bağımsızlığını kaybetmesi demektir. Biz bu konuda tum uyelerimizi uyarıyoruz. OTA’larla rekabet eden oteller de var. Orneğin bir otel, kendi web sitesinde, rezervasyonun kendilerinden yapılması halinde 20 Euro indirim yapılacağını duyuruyor. Hotrec olarak bizim yaptığımız calışmalarda OTA’ların başını ağrıtıyor. Otelciler fiyatlandırmadaki bağımsızlığın hakları olduğunu unutmamalı. Sektor temsilcileri, arama motorlarında bulunan sutunların reklam sutununa donuşmesi konuşunda daha dikkatli olmalı.”

Toplantı, TUROB Başkanı Timur Bayındır’ın Markus Luthe’e plaket vermesinin ardından sona erdi.

KAYNAK

__________________