Kultur ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, NTV canlı yayınında sektorun gundemine ilişkin acıklamalarda bulundu. Yasanın cıktığı donemde TURSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya’nın yaptığı, ‘’Turizmin tanıtımı ve pazarlaması icin kurulan ancak icinde pazarlama unsuru bulunmayan bir yapının sektore fayda getireceğini duşunmuyorum’’ şeklindeki acıklamasına gonderme yapan Ersoy, ‘’20 sene oncesinde yaşasaydık haklı olabilirlerdi’’ dedi.

Bu sezon icin 51 milyon turist hedefi koyduklarını ve rakamların bunu desteklediğini belirten Mehmet Nuri Ersoy, ''Bu hızla giderse 51 milyon rakamını gececeğiz. 29,5 milyar dolar olan turizm gelirini de 35 milyar dolara cıkarcağız.'' diye konuştu.

''Turizm geliri yuksek olan ulkelerin hepsinde var''
Tanıtım Ajansı yasasının 9 aylık bir calışma sonunda hazırlandığını yineleyen Bakan Ersoy, ajansın Turkiye'nin icat ettiği bir sistem olmadığını, dunyada. turizm geliri yuksek olan ulkelerin tamamında bu tur bir ajansın olduğunu kaydetti. Ersoy, ''Ortalama 50 yıldır rakiplerimizde bu ajanslar var. Dunyada başarıyla uygulanan sistemi Turkiye'de hayata geciriyoruz. Buna vergi denemez. Ancak bir tanıtım gideri şeklinde adlandırılabilir. Devlet olarak tanıtıma katkı vermeye devam edeceğiz.'' şeklinde konuştu.

''Vergi olatak nitelendirmek kesinlikle doğru değil''
Mehmet Ersoy, ajansın tuizmciden alacağı payın 'vergi' olup olmdığı konusunda ise şunları soyledi:
Turizm Tanıtım ve geliştirme Ajansı’nın sektorden toplayacağı payın vergi olarak nitelendirilmesi kesinlikle doğru değil. Buna bir gider denilebilir ama vergi asla denilemez.
Vergi gider olarak gosterilip matrahtan duşulemiyorken, turizm payı gider olarak gosterilip matrahtan duşulebiliyor. Ayrıca vergiyi devlet topluyor ve nereye harcanacağına devlet karar veriyor. Burda oyle bir durum yok.
Ajans yonetim kuruluna baktığımı zaman 15 uyeden oluşacak. Ezici coğunlukla bunun 11 uyesi ozel sektorden, geriye kalan 4’u ise kamudan secilecek. Ozel sektorden toplanan tanıtım payı yine ozel sektorun belirlediği şekilde harcanacak.
Dolayısıyla kesinlikle vergi diye adlandırılamaz; ancak tanıtım gideri şeklinde adlandırılabilir.

''Hic fiyat kırmadım diyen otel bile yuzde 10 fiyat kırıyor''
Ajansın olmadığı ulkelerde fiyat sirkulasyonunun cok olduğunu ileri suren Ersoy, 'fiyat kırmadım' diyen otelin bile yuzde 10 fiyat kırdığını belirtti. Temmuz ve ağustos ayında kırılan fiyatların sezona yansımasının yuzde 7,5 olduğuna işaret eden Mehmet Nuri Ersoy, ''Turizmde bir yere gelmek istiyorsak adım atmamız lazım. Bir marka olamadan nitelikli turist hedefleyemiyorsunuz. Ne kadar marka olursanız fiyatlarınızı o kadar yukarı cekersiniz. Bunu biz icat etmedik. Ortalama 50 yıl once icat edilmiş bir sistem. Biz gec bile kaldık.'' diye konuştu.

''Oz denetim yapılacak''
Ajansın denetimi ile ilgili eleştirilere de yanıt veren Ersoy, ''Denetimin en başı harcamayı kimin yaptığıyla başlıyor. Kaynak ozel sektorden toplanıyor. Yonetim kurulu ezici ağırlıkla ozel sektorden oluşuyor. Kendisinden toplanan kaynağı ozel sektor harcayacak. Oz denetim yapılacak. Onların denetim raporu da Sayıştay tarafından yapılacak.'' dedi.

''20 sene oncesinde yaşıyor olsak haklı olabilirlerdi''
TURSAB'ın Ajans yonetiminde olmaması ve Firuz Bağlıkaya'nın 'Ajansın icinde bu işin pazarlamasını yapan acenteler yok'' şeklindeki acıklamasına gonderme yapan Mehmet Nuri Ersoy, ''Acentelerden eleştiri aldık. Dediler ki, 'tanıtım ve pazarlama bizim işimiz', 20 yıl oncesinin dunyasında yaşasaydık haklı olabilirlerdi. Gunumuz dunyasında bu artık boyle değil. Tanıtımı, yeni iletişim materyallerini kullanan uzmanlar yapıyor.'' şeklinde konuştu.
Turkiye'ye gelen turistin yuzde 85'inin tur operatorleri ile geldiğine ilişkin bilginin doğru olmadığını soyleyen Bakan Ersoy, ''Bolge bazında bakmak lazım. İstanbul'a gelenlerin yarısı organize tur. Bu oranda Ege'de yuzde 65 civarında, Antalya'da ise yuzde 85'' ifadelerini kullandı.

''Charterlara ve tur operatorlerine bağlı kalmak tehlikeli''
Bir ulkeye gelen turist sayısında tur operatorlerine ve charter şirketlerine bağımlı olmanın başka bir tehlikeye işaret ettiğini kaydeden Ersoy, ''Bizim munferit rezervasyonları da arttırmamız lazım. Tur operatorleri ile calışmaya devam edeceğiz elbette. Ancak sadece bu şekilde devam ederseniz kısır bir dongu icine girersiniz.'' dedi

turizmguncel