Anayasa Mahkemesinden kıyılarla ilgili onemli karar

Anayasa Mahkemesi, cevre kıyıların korunmasına yonelik duzenlemelerin bazı alanlarda uygulanmamasını ongoren kanun hukumlerini iptal etti.

Anayasa Mahkemesi cevre ve kıyıların korunması yonunde onemli bir karar aldı. Mahkeme, CHP’nin 3621 Sayılı Kıyı Kanunu'na 7162 Sayılı Kanun'un 7. Maddesiyle eklenen ek 2. madde ve ekli (1), (2), (3) ve (4) numaralı krokiler ile listelerin iptali istemiyle yaptığı başvuruyu değerlendiren Anayasa Mahkemesi, cevre ve kıyıların korunmasına yonelik kanunların bazı alanlarda uygulanmamasını ongoren soz konusu duzenlemeleri, anayasaya aykırı bularak iptal etti. Mahkeme, bu duzenlemelere ilişkin yururluğun durdurulması taleplerinı ise reddetti.
Yuksek Mahkemenin kararında kıyılarda, sahil şeritlerinde doldurma ve kurutma yoluyla kazanılan arazilere ilişkin olarak getirilen sınırlayıcı hukumler ile bu alanların doğal servet ve kaynak olarak korunmasında ve kullanılmasında oncelikli olarak kamu yararının amaclandığı belirtildi. Kararda, bu konuda mevcut yasal duzenlemelerden farklı duzenleme getirilmesinin mumkun olduğu ancak yapılacak duzenlemelerin Anayasada belirtilen esaslara aykırı olmaması gerektiği kaydedildi.
AYM’nin kararında, ‘’Devletin gozetim ve denetim gorevini yerine getirmesini sağlayacak kurallara yer verilmeksizin belirli alanlardaki yapılaşmaların Kanun'daki sınırlamalardan istisna tutulması, Anayasa'nın 43. ve 56. maddelerinde belirtilen kıyı ve cevrenin korunmasına ilişkin hukumlerin uygulanma imkanını ortadan kaldırdığı gibi hukuki belirsizliğe de yol acmaktadır. Soz konusu belirsizliğin ortadan kaldırılması, devletin gozetim ve denetim yukumluluğunun yerine getirilebilmesi icin kurallara konu yerlerde Anayasa'da ongorulen ilkelere uygun yasal duzenleme yapılması zorunludur.’’ ifadelerine yer verildi

turizmguncel