Bu yılın nisan ve mayıs ayları arasında konaklama turizminde artışın yuzde 45'lere vardığını belirten Aktakka, şoyle dedi: ''Kuşadası'ndaki İngiliz ve İrlandalı turist sayısındaki artışın yıl sonuna kadar coğalarak devam etmesi bekleniyor. 2006 yılı tanıtım calışmaları sonuc vermeye başladı. 2006 yılı başından itibaren gerek Turkiye, gerekse dunyada yaşanan durgunluktan etkilenen uluslararası turizm sektoru, nisan ayındaki gelişmeler ile yıl sonu icin olumlu işaretler veriyor. Aydın genelinde turizm sektoru acısından en onemli iki merkezimiz Kuşadası ve Didim. Kuşadası, Aydın bolgesinin dışında ulke geneli icinde ilk sıralarda yer alan bir merkez. Yeniden yapılanma surecine giren Kuşadası merkezinde yenilenen tesisler ve kongre merkezi yatırımı gibi yatırımlarla onumuzdeki yıllar icin ciddiadımlar atılıyor.''

Nuri Aktakka, Aydın'ın en onemli deniz kapısının Kuşadası Yolcu Limanı olduğunu, kruvaziyer turizminin de ilceye hareketlilik getirdiğini kaydetti. Gemilerden inen turistlerin ulke ve Kuşadası turizmine buyuk katkılar sağladığını belirten Aktakka, ''2006 yılı Mayıs sonuna kadar 73 bin 826 turist gemiyle gelerek kotu giden turizme buyuk katkılar sağlamıştır'' dedi.

Kuşadası İlce Turizm Muduru Yılmaz Gencer ise Kuşadası'na turist gonderen ulkelerin başında Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Fransa, İrlanda, Guney Kore, Meksika, Yunanistan, Norvec, Rusya, İspanya, Romanya, Bulgaristan, Hollanda, Belcika, Kanada, Avustralya'nın geldiğini soyledi. Deniz yoluyla yılın ilk 5 ayında da ortalama 101 ulkeden turistin Kuşadası'na geldiğini belirten Gencel, şunları soyledi:

''Kuşadası'na gelen turistler genellikle ilcemize cok yakın olan oren yerlerini geziyorlar. Turistler Efes, Milet, Priene, Didim, Pamukkale, Afrodisias, İzmir, Bergama'yı gezmek, diğer yandan ilcemizde bulunan Milli Park, Yat Limanı, konaklama, yeme icme, eğlence tesisleri ile denizden yararlanmak icin ve gumruk kapısı bulunduğundan ve de deniz yolu ile diğer ulkelere gitme kolaylığı nedenleriyle ilcemizi tercih etmektedirler.''

Yılmaz Gencer, Kuşadası'nın 2005 yılı turizm sezonunda konaklama tesislerinde 42 bin 875 yatak kapasitesi ve yuzde 78 doluluk oranına ulaştığını, bu yılın ilk 5 ayında doluluk oranının yuzde 45 olduğunu sozlerine ekledi