Farkında olmadan kufre duşmek

Sual: Bilip bilmeden cok soz soyluyor, doğru yanlış cok iş yapıyoruz. Farkında olmadan kufre duşmuşsek ne yapmamız lazımdır?

CEVAP
İslam Âlimleri buyuruyor ki:
Her muslumanın Allahu teÂlÂnın emirlerine uyması, yasak ettiği şeyler kacması gerekir. İbadetleri yapmaya, haramlardan sakınmaya onem vermeyenin imanı gider, kÂfir olur. KÂfir olarak olen kimse, ahirette sonsuz olarak Cehennemde ceşitli azaplara maruz kalır. Affedilmesine ve Cehennemden cıkmasına imkan ve ihtimal yoktur.

Bir muslumanın kufre duşmesi, yani kÂfir olması cok kolay olur. Cunku her sozde ve her işte kÂfir olmak ihtimali coktur. Bunun icin kufrun sebebi bilinmese de, her gun bir kere, Ya Rabbi, bilerek veya bilmeyerek kufre [kÂfirliğe] sebep olan bir soz soyledim veya bir iş yaptımsa, pişman oldum, beni affet demelidir. Boyle tevbe eden muhakkak af olur, Cehennemden kurtulur. Cehennemde sonsuz kalmamak icin, her gun muhakkak tevbe etmelidir. Muslumanın bu tevbeden daha onemli gorevi yoktur.

Kul hakkı bulunan gunahlara tevbe ederken bu hakları odemeli, kılınmamış namaz borclarına tevbe ederken de, bunları kaza etmeye calışmalıdır. (Seadet-i Ebediyye)

Sual: Bir insan kÂfir olsa, sonra musluman olsa, ibadetleri yok olur mu?

CEVAP
Murtedin onceki ibadetlerinin sevapları yok olur. Tekrar imana gelirse, zengin ise, yeniden haccetmesi gerekir. Malları kendisine geri verilir. Namazlarını, oruclarını, zekatlarını kaza etmesi gerekmez. Murted olmadan once, kazaya bırakmış olduklarını kaza etmesi gerekir. Cunku murted olunca, onceki gunahlar yok olmaz. Murted, imana gelirse, murted iken kılmadığı namazlarını kaza etmez. Cunku kÂfirler ibadetlere muhatap değildir. Yani onlardan ilk istenen iman etmeleridir. (Hindiyye)

Kufre duşurucu sozleri oğrenmeli, kufre duşmemeye dikkat etmelidir. Cunku bir hadis-i şerifte buyuruluyor ki:
(Oyle bir zaman gelir ki, kişinin imanı gider de haberi olmaz.) [Deylemi]