Termal ve Armutlu ilcelerinde sağlık turizmi alanında kayda değer atılımlar yapan Yalova, kongre turizmine yonelik calışmalarla bu alanda elde edeceği geliri butun yıla yayacak. Yalova Belediyesi, markalaşmış otellerin kente gelmesi icin imar planı değişikliklerini hayata gecirdi.

Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, gunumuzde kongre turizmine yonelik faaliyetlerin giderek artığını belirterek, “Bu alanda meydana gelen ihtiyacları karşılamak icin imar planına yonelik duzenlemeler yaptık” dedi. Dunya'da yer alan habere gore Salman, kongre turizmi ile ilgili faaliyetlerde İstanbul’un bazı organizasyonlarda yeterli duzeyi karşılayamadığını ifade ederek, “Şampiyonlar liginde Milan-Liverpool macında İstanbul’da oteller de yer kalmadığı icin bircok İngiliz’in Yalova’nın Altınova ilcesinde bulunan otellerde kaldığını gordum.
Bu noktada Yalova’nın buna ihtiyac duyduğunu fark ettim. Kente 12 ay sıcak para girişini sağlamak adına hem de mevcut duyulan ihtiyaclar noktasında kongre turizmine yonelik calışmalar yapmaya başladık. Ozellikle İstanbul’a yakın olunması bu ihtiyacların ortaya cıkması ile doğru orantılı” dedi.
Mevcut surecte yapılan calışmaların otel sektorunden, hediyelik eşya sektorune kadar bircok alanda etkisini gostereceğini anlatan Salman, “Duzenlemelerin artması, yatırımcıların gelmesi ile doğru orantılı. Markalaşmış otellerin kente gelmesi adına 4 k at olan imarı 6’ya cıkardık” diye konuştu.
Ortadoğu’dan gelen turistlerin kenti daha fazla ziyaret ettiğini ifade eden Salman, “Bu sıralamayı, Alman turistler ve Turki Cumhuriyetlerinden gelenler ile Rus turistler izliyor” diye konuştu. Salman, kentin tanıtımı icin her yıl İzmir Travel Turkey, İstanbul EMITT ve Ankara Travel Expo turizm fuarlarına katıldıklarını bildirdi. Yalova’nın bircok yonden cazibe merkezi olduğunu ve yabancıların konut alımlarında ilk 5 il arasında yer aldıklarını ifade eden Salman, “Ortadoğu’dan gelen bircok kişi artık kente yerleşmeye başladı. Hatta kendi kulturlerine uygun inşalar yapabilmek adına ticari ortaklıklar yaptıklarını da soyleyebiliriz” şeklinde konuştu.

İlk resmi devlet kağıthanesi turizme acılacak

Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, ilk resmi devlet kağıthanesinin 1745’te Yalova’nın Elmalık Koyu’nde acıldığını belirterek, “Kağıthane-i Yalakabad yani o donemin kağıt fabrikasının aynısını gunumuze uyarlamaya yonelik bir proje tasarladım. Toplam 6 donum araziye yapılması planlanan projenin maliyeti yaklaşık 3 milyon lira.

Aslına uygun olarak yeniden inşa edilecek değirmenli uretim sisteminin yer alacağı KÂğıthane doğal kağıt uretiminin yapılacağı eğitim merkezi olarak planlanıyor. Turkiye’de ilk olan İbrahim Muteferrika Kağıt Muzesi’ni yılda ortalama 50 bin kişi ziyaret etmekte. Projenin hayata gecirilmesiyle birlikte kentimizde gunubirlik turizmin daha da hareketlenmesi ve ziyaretci sayısının en az iki katına cıkması hedeflenmektedir. Şu anda projenin hayata gecmesi ile ilgili surecler devam ediyor” dedi.

Bolgede deniz kirliliği ile ilgili ciddi sorunlar yaşadıklarını bildiren Başkan Vefa Salman, “Yalova bolgesinde yosun ayıklanması ile ilgili ciddi calışmalar var. Yaptırdığımız bir araştırmada Marmara denizinde yosunların fazla olmasının sebebinin atık su artıma tesislerinden kaynaklandığını saptadık. Bu tesislerin yapmış olduğu calışmalar suyun gecirgenliğini azaltıyor ve dipte yer alan yosunlar da ışığı gormek icin yuzeye cıkıyor. Boylece yosunlar dalga ile beraber kıyaya vuruyor. Bu noktada yaptığımız temizleme calışmaları bile yetersiz kalabiliyor” acıklamalarında bulundu.

TurizmAktuel