Deney tupu icinde Uluslararası Uzay İstasyonu'na gonderilen et hucreleri, Rus kozmonotlar tarafından yazıcıdan cıkarılarak biftek haline getirildi. Uzmanlar İsrailli bir şirketin geliştirdiği teknolojinin denendiği bu projenin, dunyanın her yerinde et uretimi yapılabileceğini kanıtladığını soyluyor.
[h=3]HUCRELER, DENEY TUPUNE KONULDU[/h] Aralık 2018'den bu yana laboratuvar ortamında et ureten Aleph Farms adlı şirketin ineklerden aldığı hucreler, etin besin değerini artıran bir suyla birlikte bir deney tupune konularak 25 Eylul'de Soyuz MS-15 uzay aracıyla Kazakistan'dan, Uluslararası Uzay İstasyonu'na gonderildi.
[h=3]KAS DOKUSUNA DONUŞTURULDU[/h] 400 kilometrelik yolculuktan sonra istasyona ulaşan hucreler, Rus kozmonotlar tarafından, 3D Bioprinting Solutions adlı Rus şirketinin urettiği manyetik yazıcıyla kas dokusuna (et) donuşturuldu.
[h=3]AY VE MARS'TAKİ İLK KOLONİLERE PROTEİN[/h] Rus kozmonotların denemediği et, 3 Ekim'de Dunya'ya gonderildi. Eti deneyenler, ortaya cıkan urunun hoş bir tadı olduğunu, geleneksel biftekle aynı tat ve kıvama sahip olduğunu soyluyor.
3D Bioprinting Solutions'un proje mudurlerinden Grigoriy Şalunov, Business Insider dergisine "Bu deney konseptimizin gecerliliğini guclu bir şekilde kanıtlıyor" dedi.
Şalunov, gelecekte uzayın derinliklerinde yapılacak yolculuklar ve Ay ile Mars'taki ilk kolonilere protein kaynağı sağlamayı umduklarını soyledi.
[h=3]NASA'DAN UZAY BAHCESİ PROJESİ[/h] Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 2015'te yapay ortamda marul uretilmişti.
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, Ay'ın yorungesinde dolaşacak bir uzay istasyonunda marul, cilek, havuc ve patates uretilecek bir uzay bahcesi yaratma projesi uzerinde calışıyor.