Elite Hotels, turizmde yaşanan sıkıntılar nedeniyle yatırımlarına Turkiye dışında devam edecek.
Jale Ozgenturk-Hurriyet
Elite Hotels, tarihi cok eskiye gitmeyen yeni yerel bir otel zinciri. 2003'te Taksim Talimhane'de acılan Elite World Prestige ile başlayan zincirin bugun biri Van'da, 6 oteli var. Zincirin yeni halkası 120 Milyon Dolar yatırımla kısa sure once İstanbul Guneşli'de acıldı. Yonetim kurulu uyesi Emel Elik Bezaroğlu, “Turizmde yaşanan sıkıntılar nedeniyle riski dağıtmak icin artık yurtdışına yatırım yapacağız” dedi. İlk adım St. Petersburg olacak.
Turizmde Ruslar ve Korfez bolgesinin katkısı ile biraz hareketlenme olsa da durum parlak değil. Ozellikle kongre turizminde 2018-2019 icin takvimler bomboş. Avrupa ve ABD'li turist acısından gelecek yıl da kayıp gorunuyor. Turizmcilerden cok sık Turkiye yerine yurtdışına yatırım yapacaklarını duyar oldum. Bunun son orneği de Elite Otelcilik oldu. Turizm son yıllarda Turkiye'nin lokomotif sektoru oldu. Bu anlamda yatırımların kesilmesi ve Turk turizmcilerin yurtdışını hedeflemesi, kalkınma ve istihdam acısından onumuzdeki donemde kayıplara neden olur. Bu anlamda risk algısının bir an once duzeltilmesinde fayda var.
Elite Otel son yıllarda bu sıkıntılar icindeki turizm sektorune yatırım yapan ender gruplardan biri. Coşkun Elik'in 15 yıl once Taksim Talimhane'de Elite World Prestige ile başlattığı bu yeni yerel zincirin, biri Van'da 6 oteli var.
120 MİLYON DOLAR YATIRIM
Grup son olarak Guneşli Basın Ekspres yolunda 120 Milyon Dolar yatırımla Elite World Europe'ı actı. Yine 120 Milyon Dolar yatırımla Maltepe Elite World Asia ve Sapanca otelini acmaya hazırlanıyor. Van'daki Otel'de tanıştığım ailenin Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Yonetim Kurulu Uyesi Emel Elik Bezaroğlu ile bir araya geldik ve boyle bir ortamda yatırıma nasıl cesaret ettiklerini konuştuk.
Yatırımlarda ‘risk algısı'na dikkat
Otelin ilginc mimarisini Ataturk Havaalanı'na gidenler gormuştur. 401 oda, 802 yatak kapasiteli otel, kongre oteli olarak kurgulanmış ve yeni nesil toplantı konsepti “Business to Hapiness” iş modeli ile calışacakmış. Otelde 2500 kişi kapasiteli 8 toplantı salonu yer alıyor. Emel Elik Bezaroğlu şunları soyluyor: “15 yıllık turizmciyim hic bu kadar kotu bir donem gecirdiğimi hatırlamıyorum. Kriz Gezi doneminde başladı. 2015'den sonra ise, neredeyse sektor coktu.
Ama biz hic vazgecelim demedik. Devam eden otellerimiz vardı. Ama gercekten yorulduk. Bu ortam hızımızı duşuruyor. 2017-18 icin daha umutluyuz. Avrupa'dan teklif almaya başladık, bu keyifli. ABD'li cruise şirketleri ise Turkiye'yi yeniden rotaya almayı duşunuyordu ama artık zor. İran ve Ortadoğu ise hareketli. Yeni otellerle birlikte grubun otel sayısı 8'e, calışan sayısı 1729'a toplam yatak kapasitesi de 5456'ya cıkıyor... Franchise da duşunuyoruz. Bunun icin bir anayasa oluşturuyoruz.”
BOLGEDE 50 OTEL
Yeni otelin acıldığı Basın Ekspres bolgesi İstanbul'un yeni turizm bolgesi olarak ilan edilmişti. Bolgede yaklaşık 50 otel ya acıldı ya acılacak. Boyle bir bolgede bu kadar buyuk bir yatırımın doğru olup olmadığına yonelik Bezaroğlu şunları soyluyor: “Bolgedeki otel sayısının fazla olmasına rağmen bolgenin farklı bir dinamiği olduğunu duşunuyorum. Talep aynı oranda artmadığı surece bazı donemlerde fiyat duşukluğu gorulecektir. Fakat bu bolgede iş amaclı seyahat eden bir kitle var. Fuar merkezleri o bolgede.
Ayrıca insanlar artık merkezden uzaklaşıp butcesi daha duşuk yerlerde organizasyonlar yapmak istiyor. Biz o bolgeye taleplerin gun gectikce artacağına inanıyoruz. Yeni havaalanı da yakın.”
TurizmAktuel
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Hayatın İçinden
- Turizm ve Tatil
- PDU ® Elite Hotels Turkiye'deki yatırımlarını sonlandırdı