Halife olunca neler soylemişti?

Allah Resûlu (a.s.m) vefat etmiş, yerine Hz. Ebu Bekir halife secilmişti. İslÂm tamamlanmış, butunuyle yaşanmaktaydı.
Ne varki her hususta yol gosterici olan Hatemu’l-Enbiya (a.s.m) hizmetini tamamlamış, ebedî Âleme goc etmişti. Dinin butun tazelik, canlılık ve zindeliğiyle yaşanması, hayat verici hakikatlerin akıl, ruh kalb ve nefislerde hakimiyetini devam ettirmesi gerekiyordu.
Hz. Ebu Bekir’in halife secilir secilmez, gunumuz demokrasilerinin dahi erişemediği tarzda kanun hakimiyeti; hak ve ozgurluklerin korunması, v.s. gibi hususlarda yaptığı hatırlatmaların onun İslÂmı ne kadar mukemmel anladığı ve onu uygulamada ne kadar titiz ve dikkatli olduğunun gostergesidir.
Onun bir şaheser olan konuşmalarından bazı anektodlar aktaralım. Hz.Ebu Bekir diyorki:
“En hayırlınız olmadığım ve arzu etmediğim halde başınıza getirildim. Yeni bir yol tutacak değilim. Hz. Peygamberin yolunu takip edeceğim. İyilik yaparsam bana uyunuz. Aksi halde duzeltiniz.
“Resûlullah bize doğru yolu gosterdi. Allah’a saygı emirlerine bağlılık, ona isyandan kacınmak akıllılıktır.
“Hakkı ciğneyen en kuvvetliniz benim yanımda zayıftır. Zayıf olanda hakkını alıncaya kadar benim yanımda kuvvetlinizdir.
“Ben de bir insanım. İsabetli de hareket edebilirim. Hata da yapabilirim. Doğru olduğum muddetce Allah’a hamdedin. Hata yaptığımda da duzeltin.
“Sorgulanmadan once kendinizi sorgulayınız.”
“Sabah akşam ne zaman sona ereceğini bilmediğiniz bir ecel peşinden koşmaktasınız. Faydalı işler yapmaya gucunuz yettiği muddetce omrunuzu değerlendiriniz, bu fırsatı kacırmayınız. Eceliniz gelip de birşeyler yapamaz hÂle gelmeden once yararlı şeyler yapmaya calışınız. Ecellerini unutupta başkaları icin calışanlar gibi olmayın. Yaşayanlara değil, oldukten sonra geride guzel şeyler bırakanlara gıpta ediniz.”