Yaratılış Hikmetleri!!!!!

Bilim adamları yıllardır canlılardaki şaşırtıcı ozelliklerin nasıl ortaya cıktığını araştırmaktadırlar. Bu canlıların nasıl olup da bulundukları ortamla hemen hemen aynı rengi alabildikleri, başka bir canlının goruntusunu nasıl taklit ettikleri, savunma amaclı kullandıkları zehirlere karşı nasıl bağışıklık kazandıkları, nasıl olup da isabetli kararlar verdikleri, normal şartlar altında duşman olması gereken canlıların nasıl olup da surekli beraber yaşadıkları, kendi aralarında nasıl iletişim kurdukları gibi pek cok sorunun cevabı bilim adamları tarafından verilmeye calışılmaktadır.

Oysa canlıların ortaya cıkışları ve sahip oldukları ozelliklerle ilgili bu gibi soruların tek bir cevabı vardır. Yeryuzundeki tum canlıları Allah yaratmıştır Bu delilleri her yerde gorulebilen, cok acık ve kesin bir gercektir.

Sitenin bu bolumunde Allah'ın varlığınının apacık delillerinden orneklere yer verilmektedir. Dunyanın neresine gidilirse gidilsin, hangi canlı incelenirse incelensin sonuc değişmeyecektir. Tum evrene hakim olan kusursuz bir duzen vardır. Ve bizler gorduğumuz her canlıda bu duzenin kusursuzluğuna bir kere daha şahit oluruz.

Canlılardaki tasarım ornekleri, bize bu olağanustu duzeni yaratmış olan Allah’ın benzersiz sanatını ve gucunun sınırsızlığını tanıtan ayetlerden, yani delillerdendir. Onemli olan bu ayetleri gorebilmek ve Allah’ın yuceliğini, buyukluğunu takdir edebilmektir. Allah bunu takdir edemeyen kişilerin durumunu bir ayetinde şoyle haber vermektedir:

Goklerde ve yerde nice ayetler vardır ki, uzerinden gecerler de, ona sırtlarını donup giderler. Onların coğu Allah'a iman etmezler de ancak şirk katıp-dururlar. (Yusuf Suresi, 105-106)

Bazı canlılardan Ornekler:

1. SUNDEW BİTKİSİ

Guney Afrika Sundew bitkisi, yapışkan tuyleri ile bocekleri tuzağa duşurur. Bu bitkinin yaprakları uzun kırmızı tuylerinin ucu, bocekleri kendine cekecek kokuyu iceren bir sıvı ile kaplıdır. Sıvının bir başka ozelliği ise son derece yapışkan olmasıdır. Kokunun kaynağına yonelen bocek, bu yapışkan tuylere takılır. Bir sure sonra yaprağın tumu, tuylere yapışan boceğin uzerine kapanır ve bitki, boceği sindirerek kendisi icin gerekli olan proteini elde etmiş olur.

David Attenborough, The Private Life of Plants, s.81-83

2. ATEŞ BOCEKLERİ

Ateş boceklerinin yaydıkları ışığın en onemli ozelliği, ateşle ve sıcaklıkla ilgisinin olmamasıdır; buna "soğuk ışık" denilir. Bu, gunumuzdeki aydınlatma teknolojisinin ulaşmaya calıştığı bir hedeftir. Normal bir ampul, elektrik enerjisinin ancak %3-4'unu ışığa donuşturup, kalan kısmını ısıya donuşturur. Ateş bocekleri ise %100 bir verimle ışık uretirler.

Uzeri ateş bocekleri ile kaplanmış bir ağac karanlıkta cok sayıda lamba ile aydınlatılıyormuş gibi gorunur.

Bilim ve Teknik, Sayı 239, s.10

3. DENİZ KIRLANGICLARI

Kuzey Kutbu'nda yaşayan deniz kırlangıcları, her yıl 30.000-40.000 km. kanat cırparlar. Bu kırlangıcların vatanları Kuzey Kutbu'dur. Fakat her yıl Kuzey Amerika, Gronland ya da Sibirya'daki ureme bolgelerinden, Kuzey Kutbu sularındaki kışlık bolgelere doğru yolculuk yaparlar.

Deligeorges, S., Recherche, Kasım 1996

4. PENGUENLER

Penguenler, Guney Kutup Bolgesi'nde yaşarlar. Bu hayvanların vucut sıcaklığı 400C, yaşadıkları ortamın sıcaklığı ise -400C'dir. Bu da penguenlerin, 800C'lik bir sıcaklık farkına dayanmaları demektir. Bunu sağlayan, hayvanın derisinin altında bulunan kalın yağ tabakasıdır. Bu tabaka, vucut sıcaklığının kaybolmasına engel olur.

Bilim ve Teknik, Sayı 255, s.35

5. YARALI TAKLİDİ YAPILAN KUŞLAR

Bazı kuşlar yaralanmış veya ucamıyormuş gibi yaparak yavrularını duşmanlardan korurlar. Bir duşman yaklaştığında anne kuş yuvasından sessizce uzaklaşır. Cığlıklar atarak ve kanatlarından birini sallayarak, yerde kanat cırpmaya başlar ve yaralı taklidi yaparak duşmanın dikkatini kendi uzerine ceker. "Yaralı" kuşu yakalamaya calışan yırtıcı hayvan, anne kuş tarafından bu yontemle yuvadan cok ilerilere goturulur. Yavrusunu guvenceye aldıktan sonra anne kuş ucarak duşmandan uzaklaşır.

Russel Freedman, How Animals Defend Their Young? s.51

6. TIRTIL

Coğu tırtılın tuylerine dokunulursa buyuk acı verir. Bu tur tırtıllar genellikle parlak renktedir. Bu dikkat cekici rengiyle tırtıl, kendisini yemek isteyen herhangi bir canlıyı uyarmış olur.

David Attenborough, Yaşadığımız Dunya, s.64

7. ARILAR

Bir arı kovanını korumak, kovanın bekcileri icin intihar anlamına gelebilir. Bal arılarının iğnelerinde bir kirpinin dikeni gibi kucuk oklar vardır. Duşmanı sokan arı ucmaya calışırken iğne orada takılı kalır ve arının karnının arka tarafı yırtılır. Karnının yırtılmış kısmında, zehir salgısı ve onu kontrol eden sinirler vardır. Arı bu yaralanmadan dolayı olurken, kovanın geri kalanı bu sayede korunmuş olur.

Russel Freedman, How Animals Defend Their Young? s.63

8. KUNDUZLAR

Kunduzlar, insanlar gibi su kanalları, ağactan kulubeler, yeraltı inleri ve ozellikle akarsular uzerinde barajlar yaparlar. Bu barajların uzunluğu bazen 20 m.'yi bulur.



Wild Encounters Tale of Beaver, Karvonen Films Ltd.

9. AFRİKALI TERZİ KUŞU

Afrikalı terzi kuşu, yuvasını yaprakları dikerek gizler. Erkek terzi kuşu bir dalın sonunda, birbirine yakın gelişen iki ya da daha fazla geniş yeşil yaprağı secer. Sivri gagasıyla her bir yaprağın kenarına delik acar. Sonra da bir terzinin ipliği kullanması gibi topladığı orumcek ağlarını veya bitki liflerini kullanır. Lifleri deliklerden ceker ve duşmesini engellemek icin her ilmiği duğumleyerek yaprakları birbirine diker. Bu yapraklarla kaplı kesenin icinde ayrıca eşinin yumurtalarını koyduğu gizli bir yuva dokur.

The Encyclopedia of Animal Behaviour, s.4

10. iŞCİ ARILAR

İşci arıların hareketleri son derece tutarlıdır ve amacsız bir şekilde hareket etmezler. Kovandaki bir arı yeni yumurtalar icin hucreler hazırlarken, diğeri kraliceye hizmet etmek icin petekler arasında dolaşır, bir ucuncusuyse bal toplar. Her işci kesin olarak ne ve nasıl yapacağını bilir, kusursuz bir disiplinle hareket eder.

Nat. Geo. Soc., The Marvels of Animal Behaviour, s.49-64
__________________