Oncelikle memcached in dağınık yapıda birden fazla dedicated serveri olanlar icin daha iyi bir secim olduğunu oğrendim. İngilizce teminoloji ile memcached distributed environment lar icin idealmiş. Memcached TCP protokolu kullanıyor. Bu sayede diyelim ki 5 serveriniz var ve bunlardan 1 tanesi MySQL icin atanmış. Bu durumda MySQL serveriniza memcached kuruyorsunuz ve tum MySQL sorgularınızı memcached de cacheliyorsunuz. Diğer 4 webserver MySQL e bağlanmadan once memcached e bakıyorlar, veri cachelenmş ise hoop cacheden veriyi alıyor ve MySQL i fazla yormuyorlar. Orneğin bir shopping (alışveriş) kartınız var ve her sayfa acıldığında o sayfanın gosterilmesi icin 20 tablonun okunması gerekiyor. Siz ne yapıyorsunuz, 20 tablodan gelen sonucu memcached de 1 saatliğine saklıyorsunuz, 1 saat boyunca gelen istekler MySQL yerine memcached den yani doğrudan bellekten alıyor sonucları. İşte memcached in esas kullanım amacı bu, network uzerinde 1 den fazla serveriniz varsa MySQL loadunu duşurmek icin mukemmel bir cozum. Ancak 1 serveriniz varsa ve bu server uzerinde değişken cachelemesi yapmak istiyorsanız, hız olcumleri gosteriyor ki memcached en yavaş cozumlerden bir tanesi. Local, yani sadece 1 server uzerinde caching yapacaksanız: APC, Xcache ve eAccelerator bu işi memcached den cok daha hızlı yapıyor. Bu zamana kadar bu cacheleri sadece PHP kodunu cachelemek icin kullanmıştık, oysa değişken cachelemek icin de memcached gibi ekstra bir program kurmadan, hali hazırda kullandığımız PHP cache sistemini kullanabileceğimizi oğrendim. Ben PHP icin hali hazırda Xcache kullanıyordum. Bunun icin Xcache i vbSEO ve kendi yazdığım PHP kodlarındaki değişkenleri cachelemek icin kullanmaya karar verdim. Xcache hem memecached den daha hızlı hemde hali hazırda kullandığım caching sistemi olduğu icin yeni bir kurulum yapmam gerekmedi. php.ini icinde aşağıdaki değişiklikleri yapmam yeterli oldu. PHP Code:
xcache.var_size=1M xcache.var_count=1 xcache.var_slots=8K xcache.var_ttl=7200 xcache.var_maxttl=14400 xcache.var_gc_interval=300
- ReadBull.net
- Webmaster Kütüphanesi
- Webmaster Genel Konular - Sorunlar
- vbSEO icin memcached yerine Xcache kullanın