Bağlanılan makineye girebilmek (login) icin orada bir kullanıcı isminizin (user name) ve bağlantının gercekleşebilmesi icin bir telnet erişim programınızın olması gereklidir. Fakat bazı kutuphane ve herkese acık telnet bazlı web servisleri, bağlantı sırasında kullanıcı ismi (numarası) istemeyebilirler; ya da, kullanıcı isim ve parola olarak ne yazmanız gerektiği bağlandığınızda otomatik olarak karşınıza cıkar. Telnet, BBS ( Bulletin Board Systems ) sistemlere internet uzerinden erişimde gunumuzde yaygın olarak kullanılmaktadır. Telnet erişim programları, gunumuzdeki işletim sistemlerinin coğunda işletim sistemi ile birlikte gelmektedir. Cok kullanıcılı işletim sistemleri (UNIX ve VMS ) genellikle kullanıcılara metin tabanlı bir arayuz sunar ve bu sistemlerde tum işlemler klavye vasıtası ile komut isteminden (command prompt) gercekleştirilir. Telnet programı ile sanal sunucunuza (virtual server) bağlandığınızda, uzaktan UNIX işletim sistemine bağlanmış olursunuz. Bu, UNIX komutları yazabileceğiniz, programları calıştırabileceğiniz, sanki makinenin karşısında oturuyormuş gibi web sitenizi duzenleyebileceğiniz anlamına gelir. Telnet programlarında, telnet yapılacak adres yukarıdakine benzer şekilde komut satırından girilebildiği gibi, programın menu sistemi uzerinden de girilebilir. ZMODEM, KERMIT gibi 1980′li yıllarda (ve kısmen 1990′ların başlarında) cok populer olan bazı Telnet programları, bilgisayardan bilgisayara dosya aktarımı protokollerini de desteklerler. Telnet guvensiz bir protokoldur. Telnet protokolu kullanıcı adı (username) ve şifrenizi (password) bağlı bulunduğunuz ağda kolaylıkla gorebilecek bir format olan PLAIN TEXT (duz metin) duzeninde gondermektedir. Bu kullanıcı isminizin ve şifrenizin ağı dinleyen herhangi biri tarafından kolaylıkla gorulebileceği anlamına gelir. Eğer ağınızdaki herkese guveniyorsanız Telnet kullanmanızda bir sakınca yoktur. Fakat guvenlik hakkında en ufak bir endişeniz bile varsa, hesabınıza bağlanırken telnet kullanmamanız yararınıza olacaktır. Eğer uzerinde her hangi bir Windows işletim sistemi yuklu bir makineden Telnet ile bağlantı gercekleştirmek istiyorsanız sırayla şu işlemleri gercekleştirmelisiniz. 1- Başlat (Start) -> Calıştır (Run) menusunu calıştırın 2- Komut satırına ?telnet? komutu ile birlikte bağlanmak istediğiniz makinenin ip adresini veya hostname? ni yazarak ?ENTER? tuşuna basınız 3- Eğer adresi doğru girdiyseniz bu işlemden sonra karşınıza komut satırı gelecektir. 4- Kullanıcı adını (login) ve kullanıcı şifrenizi girdikten sonra artık sunucuya bağlanmış olursunuz. 5- Artık istediğiniz UNIX komutlarını rahatlıkla calıştırabilirsiniz. Telnet programı ile sanal sunucunuza (virtual server) bağlandığınızda, uzaktan UNIX işletim sistemine bağlanmış olursunuz. Bu, UNIX komutları yazabileceğiniz, programları calıştırabileceğiniz, sanki makinenin karşısında oturuyormuş gibi web sitenizi duzenleyebileceğiniz anlamına gelir. Uzaktaki bilgisayara oturum acmayı sağlayan bir servistir. Sunucu bilgisayar Genellikle Unix-Linux turevi bir işletim sistemini calıştırır Uc bilgisayarda (Terminalde) bir Telnet istemcisinin calışması gerekmektedir. Bir istemciyle sunucuya bağlanıldığında, istemci bilgisayar sunucunun bir ucbirimi (terminal) haline donuşurTelnet guvensiz bir protokoldur. Telnet protokolu kullanıcı adı (username) ve şifrenizi (password) bağlı bulunduğunuz ağda kolaylıkla gorebilecek bir format olan PLAIN TEXT (duz metin) duzeninde gondermektedir. Bu kullanıcı isminizin ve şifrenizin ağı dinleyen herhangi biri tarafından kolaylıkla gorulebileceği anlamına gelir. Eğer ağınızdaki herkese guveniyorsanız Telnet kullanmanızda bir sakınca yoktur. Fakat guvenlik hakkında en ufak bir endişeniz bile varsa, hesabınıza bağlanırken telnet kullanmamanız yararınıza olacaktır. __________________