Selamun Aleykum, LSI İngilizce bir kısaltmadır. Acılmış hali ise Latent Semantic İndexing'dir. Semantic'in Turkce karşılığı ise anlamsal, anlamı ile ilgili olandır. Kısacası LSI'nın genel anlamını toparlamak gerekirse LSI bir anahtar kelime ile ilişkili kelimelerin yazılacak olan makale de anlaşılır bir şekil de kullanılmasıdır. Misal: Kelimemizin tren olduğunu varsayarak makalemizin icinde cuf cuf, hangar, yuk gibi kelimeleri kullanabiliriz. Makalemizin ilerleyen kısımlarında hangi kelimeleri ve nasıl kullanmamız gerektiğini anlatacağım onun oncesinde yazılması gereken şeyler var. Semantic'in geleceği nedir? Google algoritmasında temel prensip "The Content is King" dir. Yani icerik kraldır. Google yapılan her algoritma guncellemesinde iceriğin onemini 1 kademe arttırmaktadır. Halen SEO'yu sadece hacklink ve backlinkten ibaret gorenlere LSI'yı acıklamak zor olacaktır. Gelecekte semantic daha onemli yerlere gelecektir. Semantic makale yazımı Esasında Google'un amacı kullanıcıya aradığı kelime ile alakalı en alakadar sonucları sunmaktır. Google'un kalıcılığını bir yandada LSI'nin geleceğine bağlayabiliriz. Boylelikle verilmesi gereken onemi daha iyi anlattığımı duşunuyorum. Semantic makale yazımına donersek esasında makale ya da yazılan yazının doyuruculuğu bir siteyi ilerletir. Doyuruculuk kısmında ozellikle Cryptosam'ı goz onune alabilirsiniz. Yazılan makalenin o işin uzmanı ya da bileni tarafından yazılmasını ya da ne derece de kaliteli olduğunu Google bilmez. Cunku karşınız da bir insan değil bot var. Bu yuzden makale kalitesini Google ancak semantic'e gore bilir. Alakalı kelimeleri bulur ve karar verir. Yani yazılan makalelerin kalitesini kendine gore belirlemek yerine yazıyı okumaya devam edin. Semantic makale yazımının zorluğu ise bulunan kelimeleri en guzel ve doyurucu şekil de makale icinde kullanmaktır. Anahtar kelimeleri bulduktan sonra elde edilen veriler ile yazılan makale de anlamsızlık yazının ileride Google algosunu calıştırdığında o yazının duşuşe gecmesine sebep olabilir. R10'dan abirisebil ustadımın deyimi ile bu Google'un 16 yıllık algosunu (sadece algo abirisebil'in ) kucumsemek olur. Uzman değilim anahtar kelimelerim hazır makale yazmak icin bir şablon var mı? Kelimemizin ucurtma olduğunu varsayarak makalemizin kalan kısmını getiriyoruz. Makale başlığı: Ucurtma Nasıl Yapılır? Makale kelimeleri: Ucurtma, hava, ruzgar, ucmak, yukselme, hafif malzeme. Makale iceriği: Yukarda ki kelimeleri makalenin icine ozenle dağıtın kelimeler arasında 2 cumle kesinlikle olsun. Kelimelerin tanesinin bulunma oranı yuzde 2'yi gecmesi sorun olur. Yani ruzgar kelimesini 100 kelime arasında en fazla 2 defa kullanın. Makalelerinizi 500 kelime altında yazmanızı onermem. Az olsun oz olsun. Makalelerinizi her gun gireceğinize 3 gune 1 girin, duzenli girin hatta vaktiniz ve imkanınız varsa elinize kağıt kalemi alın nokta virgule dikkat edin. Sağlam bir yazı yazın. (Benim gibi) Relax olsun, hayatı sakin yaşayın. Google sizden kaliteli icerik oluşturmanızı ister. Swf veya video olmadan 100 kelime acıklama ile başarı beklemeyin. Emek veren kazanır. İlgili kelime ve anahtar kelimeleri nasıl bulabilirim? Bunun bana gore 2 yolu var. Gercek bir makale yazmak istersem kağıt, kalemi aşağıda ki yontemlerle anahtar kelimeleri ve alakadar kelimeleri cıkarırım. 1- Ciddi ise kelimende ki ust sıralarda bulunan sitelerin makalelerini incele. Varsayımı ile ilk 5 sırada ki makaleleri word'e kopyalayın. Windows 8'in cok pencere ozelliğini kullanarak makaleleri tek tek okuyun inceleyin, cok kullanılan ve kelime sayısını hesaplayın. Kaliteli bir makale ve sağlam bir site icin emeğin şart olduğunu unutmayın. Bunun kolay yolu da var ama hızlı yukseliş icin ben onermiyorum. Program işleri fasa fiso, ama illa ki de lazım olur derseniz LSI ve semantic diye aratırsanız sonuclardan illa ki bulursunuz. İlla da lazım derseniz parayı basın kendiniz yazdırın.2- Bir başka yol ise Google Trends, rakip sitelerin makalelerini incelemekten daha yararlı olamaz. Lakin başlık seciminde vesaire sağlam sonuclar alabilirsiniz. Google trends'den aldığınız her kelimeyi illaki kullancaksınız diye bir şey yok sonucları zararlı olabilir. Orneğin ucurtma nasıl yapılır ile nasıl yapılır ucurtma arasında bir fark yok. Google aramalar da ikisinde de aynı siteyi cıkarıyor. Semantic icerik yazımına yeni bakış: Gorsel Zenginlik Dikkat ettiniz mi bilmiyorum ancak ust sıralarda ki icerikler de genel de kaliteli ve zengin gorsel icerik vardır. Yani Google da her ne kadar temel obek backlink olsa da icerikte yukselmeniz de buyuk rol oynar. Gorsel yonden zengin icerik nasıl sağlanır? Bunu sadece site temasının gorselliği olarak algılamayın temanızın sade olupta makale iceriğinizin zengin olması ziyaretciyi en azından siteye bağlar. Genel icerik paylaşan arkadaşların bir youtube hesaplarının olması iyi olur hatta ve hatta imkanınız varsa konu ile ilgili yayınladığınız videoların uzerine sitenizin linkini basın, kendinize ozel takipci kesimi oluşturun. Makale Yazımı – Yazdırılan makaleler R10’da ki makaleci arkadaşlar yanlış anlamasın lakin ben bircok SEO’lu makale yazan arkadaşla calıştım, SEO’lu makale adı altında yazılan makalelerin tamamı SEO’dan bihaber anahtar kelimelerin belli derece de gecirilmesi onlar icin SEO’lu makale anlamına geliyor. Gercekten sağlam semantic makale yazanlar varsa 100 kelimesini 2 liradan cok rahat satar diye duşunuyorum. R10 makalecileri umarım beni yanlış anlamaz. Temel Obek: Backlink Her ne kadar semantic makalenin oneminden bahsetsekte semantic makale ile ciddi başarılar beklemek sacma olur temel obek backlink yoksa adam gibi icerik girmeyip sadece hacklink ile yukselen nakliye sitelerinde mantıktan bahsetmek sacma olurdu. Yani burada asıl anlatmak istediğim sadece kaliteli makale yazmakla bu işler yurumez. Temel konu backlink dedik. Backlink demişken bu yaptığımız, yaptırdığımız o pligg imlemeler y da tanıtım yazısı copluğune donmuş siteler değil. Konumuz ile alakadar sağlam, cok fazla dışarı link cıkımı olmayan sitelerden alın. Schema – Semantikde ki Onemi Schema Google tarafından desteklenen bir kodlama standardı. Bu standarla ait bir siteniz var ise semantik kurallarına da uygunsa yeme de yanında yat. Siz bırakın o site kendi akar, siz arada tanıtım yazısı alın yeter. Bu işler o kadar basit mi evet o kadar basit. Schema’nın tum standartlarına schema.org’dan bakabilirsiniz. Kategori Oluşturma – Niche Sitelerin Başarıları ve Semantic Kategori oluşumu ile sağlam bir site ici semantik ağ kurabilirsiniz. Buna en iyi ornek alabileceğimiz sitelerden biri oyunskor. Adamların oyunlara gore yaptığı kategori yapılandırması mukemmel olmuş. Girerek inceleyebilirsiniz. Semantik kategori ile şu şekil de bir kategorilendirme yapabilirsiniz. Kelime: Ucurtma Kategori Girilebilecek Yazılar Ucurtma Yapımı Ucurtma Yapımı, Kuyruklu Ucurtma Yapımı Ucurtma Resimleri Ucurtma Resimleri, Eski Ucurtma Resimleri, Ucurtma Tarihi İlk Ucurtma, Ucurtma Tarihcileri Ucurtma Yarışmaları En guzel ucurtmalar, 2016 ucurtma olimpiyatları Farklı bakış acıları ile makalelerinizi yazarsanız cok iyi olur. Bu konu da niche sitelerin neden daha başarılı olduğunu anlayabiliriz. Teknoloji sitesi acan bir adam bu kategori yapısını nasıl yapabilir ki değil mi? Semantic Makale Faydaları - Daha kolay ve direk ilk sayfadan sıralamaya girme şansı. (Semantic ile koklu kelimeler de ciddi başarılar beklemeyin. - Aldığınız tanıtım yazıları ve backlinklerin daha yararlı olduğunu gorursunuz. - Daha fazla adsense geliri. (Evet, doğru Google kısa makalaler de sacma sapan reklamlar cıkarır, konunuzla alakası olmayan.) - Hızlı index sıkıntınız olmaz. - Ziyaretcinin daha uzun site de durduğunu gorursunuz. - Makalelerinizin lutfen 300 kelime altında yazmayın. __________________