SemiCode OS, ozellikle programcılar ve web geliştiricileri icin geliştirilmiş bir Linux dağıtımıdır. Ubuntu 14.04’e temel alınarak alışılmış GNOME masaustu ortamı ve geliştiriciler icin uygun araclarla yuklu bir şekilde geliyor. İlk beta surum olan SemiCode OS v0.1, indirilebilir ve test edilebilir. Linux hayranları, yuzlerce Linux dağıtıma bağlı olarak kullanıcıların dağılması konusunda ve butunluk sağlanamaması konusunda sıklıkla şikayetcidir. Her bir dağıtım kendi kutuphanelerine, cekirdek yapılandırmasına, on yuklenmiş yazılımlara vs. sahiptir. Bununla birlikte aynı tur Linux’u kendine ozgu yapar. Herkes kendi Linux dağıtımını oluşturabilir ve ozelleştirebilir. Eğer geniş [inux dağıtımları listesi[e goz atacak olursanız. Hacker’lara, usta bilgisayar kullanıcılarına vb. cozum olabilecek nitelikte cok dağıtım goreceksiniz. Ancak programcıların ihtiyaclarına hizmet ettiğini iddia eden dağıtımların eksikliği var cunku coğu Linux tabanlı işletim sistemi ozelleştirilebilir ve bir geliştirici tum faydalı aracları hemen kurabilir. Bugunku yazımızda programcılar ve web geliştiricileri uzerinde odaklanmış yeni bir Linux dağıtımı hakkında konuşacağız. SemiCode OS olarak adlandırılan bu dağıtım, Ubuntu Linux’u temel almaktadır. SemiCode OS Ozellikleri SemiCode OS şu anda kullanıcı dostu ve populer masaustu ortamı olan [NOME[ve [buntu 14.04 yazılım depoları(repositories)[ı kullanmaktadır. Developer Aracları SemiCode OS bir cok IDE, derleyici, text editoru vb. programlarla birlikte kurulu gelir. Boylelikle vakit kaybetmeden işlerinize koyulmanıza yardımcı olur. Eclipse, MonoDevelop, BlueFish, Atom, Ninja IDE, Brackets, Emacs ve Sublime Text programlarını sunuyor. Ayrıca onceden kurulmuş ve yapılandırılmış LAMP da gelmektedir. Derleyecilerden bahsedelim. Java icin OpenJDK, Mono Runtime ile .NET ve Ruby derleyicisiyle gelir. Kod yonetimi, versiyon kontrolu olarak Git ve ekip olarak iletişiminizi kolaylaştırmak icinde Slack masaustu programlarıyla birlikte geleceğinide soylemekte fayda var. Ayrıca, başlangıc olarak kodlamaya yeni başlayanlara yardımcı olmak icin Scratch IDE ile birlikte gelir. Sanal Asistan – Sarah Sarah, Linux terminaliniz ile entegre olmuş sanal asistan gibi davranan orijinal bir SemiCode OS paketidir. SemiCode OS’de neredeyse her şeyi yapmanıza yardımcı olur. Tıpkı Apple’deki Siri gibi duşunebiliriz. Terminal‘de cağırıp birkac soru sorup cevap almanız mumkundur. Bir film hakkında bilgi edinilebilir, herhangi bir dosyayı veya Youtube videosunu indirebilir, hava durumu tahmini gibi sorulara cevap bulabilirsiniz. Gizlilik SemiCode OS, [uckDuckGo[yu varsayılan arama motorunuz yaparak gizliliğinize ozen gostermeye calışır. DuckDuckGo web sitesini ziyaret ettiğinizde sizi aşağıdaki gibi karşılayacaktır.! Beta v0.1 İndirilebilir SemiCode OS hala beta aşamasında bu yuzden ana makinenize kurmanızı tavsiye etmiyorum. Lakin kesinlikle sanal makinenize kurup test edip denemenizi tavsiye ederim. İndirme bağlantısına [URadan[/Uaşabilirsiniz. SemiCode OS calıştırmak icin minimum sistem gereksinimleri; CPU: 1 GHz Single Core RAM: 1.5 GB Depolama: 20 GB alan Ekran: 800 × 600 cozunurluk __________________