İnternet sitesi kurmak istiyorum, nereden başlamalıyım ? İnternet sitesi nasıl kurulur, bir web sitesi nasıl yapılır hic bir fikrim veya teknik bilgim yok, hangi adımları takip etmeliyim ?
Site kurma icin nelere ihtiyacım var, site acma işlemi zor mu, ben yapabilir miyim ?
Beni 0’dan alıp, hic bir adımı atlamadan profesyonel bir internet sitesinin nasıl kurulduğunu, neler yapılması gerektiğini uygulamalı olarak anlatacak bir rehber arıyorum diyorsanız,
Kesinlikle doğru adrestesiniz !
Bu internet sitesi kurma rehberimde size 5 şey garanti ediyorum;
1-Site kurma işlemini 0’dan hic bir adımı atlamadan anlatacağım. 2-Anlatımımı da sizleri hic bir teknik veya kodlama bilgisine sahip olmayan bireyler olarak gorup, ona gore yapacağım. 3-Yazı boyunca takıldığınız herhangi bir noktada da bana bu yazıma yorum yaparak ulaşıp, yardım alabileceksiniz. Sorularınız ucretsiz bir şekilde mutlaka cevaplanacaktır. 4-Bu rehber, bugune kadar internet sitesi kurma ile ilgili okuduğunuz en detaylı ve kapsamlı rehber olacak. 5-Son olarak ise belirtmek isterim ki bu yazı surekli guncel tutulacak ve tutulmaktadır da.
O zaman başlayalım !
Normalde bir internet sitesi kurmak icin oncelikle ingilizce oğrenmeli, daha sonrasında ise oğrendiğiniz ingilizce dili vasıtasıyla Php, css, jquery, js gibi kodlama dillerini oğrenmeniz gerekiyor.
Ne gerektiğini tek bir cumlede dile getirmek gorduğunuz gibi cok kolay oldu ancak, yabancı bir dili hakkını vererek oğrenmek zaten en az 1 yıl gibi bir sure alıyor.
Ee bir de bunun uzerine kodlama dillerini oğrenmek de en az 1 – 2 yıl desek ( ki daha fazla da olabilir ) toplamda tek bir cumlede ozetlediğim yapılacaklar listesi size en az 3 yıl gibi bir zaman maliyeti cıkartıyor.
Tabi bu zamanı hakkını vererek sabırla ve isteyerek ayırmak da herkesin yapabileceği bir iş değil. Bundan da ote, gunluk işlerimizin yanında bu zamanı yaratmak zaten başlı başına bir problem.
Değil mi ?
Ee peki ben bu zamanı ayırmadan internet sitesi kurmaz mıyım yani ? Site kurmak icin alternatif, daha kısa bir yolu yok mu ?
Tabii ki var!
Ben de işte bu internet sitesi nasıl kurulur başlıklı yazımda site acmak icin size bu kısa yolu gostereceğim.
Tabii kısa yol diye bahsetmem kalite anlamında sizi yanlış duşuncelere suruklemesin, cunku sandığınız aksine bu kısa yol, site kurmak icin şu anda dunya uzerinde kullanılan teknolojik olarak en gelişmiş ve en populer yontem.
Bir de eğer bir internet sitesi kurmak istiyor ancak tam olarak hangi konuda nasıl bir internet sitesi kurmak istediğinize emin değilseniz, site fikirleri ve blog fikirleri başlıklı yazılarıma beyin fırtınası yapmak adına bakmanızı tavsiye ederim.
>> Neler Gerekli? >> Hosting Nedir? >> WordPress Nedir? >> Tema Nedir? >> Site Kurma Maliyeti Ne Kadar? >> Domain ve Hosting Satın Alma >> Cpanel Kurulumu >> WordPress Kurulumu >> Tasarım Aşaması >> Site Kurduktan Sonra ilk Yapılması Gerekenler
İnternet Sitesi Kurmak İcin Neler Gerekli ?
İnternet sitesi kurmak icin bu yazıda şu yontemi izleyeceğiz, ki bahsedeceğim bu yontem dunyada en cok kullanılan ve en bilindik, en gecerli yontemlerin başında geliyor.
İnternet sitesi kurma genel hatları ile 3 adımdan oluşuyor;
1-Oncelikle bir alan adı ve hosting alacağız, 2-Aldığımız bu hosting ve alan adı uzerine ise wordpress.org’un ucretsiz olarak sunduğu wordpress yazılımını yukleyeceğiz 3-Ve wordpress yukledikten sonra da, sitemizin kategorisine gore hazır bir tasarım (tema) beğenecek ve satın alıp, kuracağız.
Şimdi;
İnternet sitesi kurmak cok genel bir kavram. Yani tamam, siz bir internet sitesi nasıl kurulur diye araştırma yapıyor olabilirsiniz ancak aklınızda tam olarak ne gibi bir site acma fikri var ?
e-ticaret sitesi mi ? haber sitesi mi ? film dizi sitesi mi ? blog sitesi mi ? otel sitesi mi ? restoran sitesi mi ? emlak sitesi mi ? firmanız icin bir site mi ? ya da turlu turlu farklı kategori de bir başka site mi ?
Bu web sitesi yapma rehberinden aklınıza gelebilecek her turlu kategoride yer alan bir web sitesini kurmanız mumkun olacak.
Cunku her ne kadar internet sitesi kurma soylemi genel bir kavram olsa ve altında onlarca hatta yuzlerce farklı turde site yapımı fikri olsa da,
#Temelde tum bu farklı kategoride yer alan site oluşturma fikirlerinin kesiştiği bir nokta var. O da hosting + domain + wordpress
Bir e-ticaret, haber, blog, firma ya da otel sitesi de olsa veya buna aklınıza gelebilecek her turlu kategorideki siteyi de dahil edebilirsiniz, tum bu siteler en temelinde domain + hosting + wordpress yazılımına ihtiyac duyar.
Farklılık yaratan nokta ise, tasarım kısmıdır.
Not: Bir tek forum sitesi kurmak istiyorsanız eğer, wordpress yerine phpbb isimli başka bir yazılım kuruyorsunuz. Dolayısı ile internet sitesi kurmak icin aklınızda olan fikir bir forum sitesi ise, forum sitesi nasıl kurulur başlıklı yazımı takip edin.
Bir de, e-ticaret sitesi kurarken, yukarı yer alan 3 adımda bir de SSL sertifikası satın almak ekleniyor. O yuzden yine site kurma fikiriniz eğer bir e-ticaret sitesi ise, bunu e-ticaret sitesi nasıl kurulur başlıklı yazımdan takip edin.
#Yani domain ve hosting alıp, uzerine wordpress kurduktan sonra kurulan bu wordpress uzerine oluşturacağınız tasarım (tema), sitenin kategorisine yon vereceğiniz kısım olacak.
Guzel diyorsun da, domain nedir, hosting nedir veya wordpress nedir hic bilmem, nerden alınır, maliyeti nedir, nasıl kurulur vs gibi konularda hic bir fikrim yok.
Nasıl ilerleyeceğim ?
Merak etmeyin, hepsininin anlatımını adım adım acıklamarı ile birlikte yazının devamında bulacaksınız.
Domain ve Hosting Nedir ?
Host ne demek ? Domain ne demek ? Daha ilk adımdan bilmediğim, ilk defa duyduğum terimler diye duşunmeyin, hemen acıklıyorum;
Hosting:Sitenizin dosyalarını barındıracağınız 7/24 acık kalan Serverlar.
Domain
omain ise sitenizin ismidir, yani wpmavi.comgibi sizinsiteniz.comgibi.

Peki WordPress Nedir ?
WordPress sıradan insanların hic bir teknik bilgiye ya da kodlama bilgisine ihtiyac duymadan internet sitesi kurmalarına olanak sağlayan bir sistemdir. Teknik anlamda ise wordpress, acık kaynak kodlu ( yani ucretsiz ) hazır bir yazılımdır. Bir icerik yonetim sistemidir.
Hatta WordPress, kodlama ve ingilizce dilini oğrenme ihtiyacını ortadan kaldıran, internette bugune kadar yapılmış en buyuk devrimlerden bir tanesidir. Neden bu şekilde bir soylemde bulunduğumu wordpress nedir başlıklı yazımı okuduğunuzda daha detaylı anlayacaksınızdır.
Bu oyle bir devrim ki,
Gunumuzde dunya capında internette yer alan tum web sitelerin %27’si wordpress alt yapısı ile oluşturulmuş durumda ve bu yuzde her yıl artarak devam ediyor. Bu %27’lik kesim toplamda 76.5 milyon web sitesine tekabul ediyor. Yani dunya uzerinde 76.5 milyon web sitesi wordpress alt yapısını kullanıyor. Yine dunya capında gunde 50,800 yeni wordpress eklentisi uretiliyor. ( eklentinin ne demek olduğuna aşağıda değineceğim. )
Yani wordpress internetin gelişmesine, benim ve sizin gibi sıradan insanların da internet sektorune dahil olmasına olanak sağlamış, durmadan geliştirilen, surekli daha iyi bir konuma gelen bir sistem.
#Mesela wordpress ile yapılmış siteler başlıklı yazımda yer alan tum sitelere goz attığınızda, Turkiye’nin en buyuk haber sitelerinden biri olan sozcu.com.tr‘nin bile wordpress kullandığını goreceksinizdir.
Tabi bunun yanında unlu film siteleri, dizi siteleri, bloglar, haber siteleri, teknoloji siteleri gibi Turkiye’de de bir cok sitenin wordpress.org alt yapısı kullandığını da goreceksinizdir. Keza şu an okuduğunuz wpmavi.com sitesi de wordpress.org alt yapısını kullanmakta.
WordPress aynı bir word, excel programı gibi tıklamalar ile yonetebileceğiniz, kısa zamanda kullanımına hakim olabileceğiniz cok kullanışlı bir site yonetim sistemi.
Tema Nedir ?
Tema ise, yukarıda da dediğim gibi ne tur bir internet sitesi kurmak istiyorsanız, sitenizin tasarımına yon vereceğiniz hazır kodlanmış yazılımlardır.
Mesela bir emlak sitesi kurmak istiyorsunuz diyelim. Oncelikle aşağıda anlattığım gibi once bir domain + hostig alıyor, aldığınız bu hosting ve domain uzerine wordpress kuruyor ve sitenizi yayıma almış oluyorsunuz.
Ardından ise kurmak istediğiniz emlak sitesi icin bir wordpress emlak teması secip, beğenip satın alıyorsunuz ve aldığınız bu emlak temasını da kurulumunu yaptığınız wordpress panelinizden kuruyor, yani sitenize giydiriyorsunuz.
Ya da bir kuafor sitesi mi kuracaksınız, yine aynı surecler soz konusu. WordPress kurduktan sonra ise bu sefer wordpress kuafor teması beğenip, sitenize kuruyorsunuz. Ya da bir e-ticaret, bir haber, bir blog sitesi icin de aynı surecler gecerli.
Bu tema, yani tasarım konusuna altta, domain + hosting alıp, wordpress kurduktan sonra tasarım aşamasında daha detaylı değineceğim. Şu anda sadece mantığını kavramanız yeterli.
İnternet Sitesi Kurma Maliteyi Nedir ?
Eğer internet sitesi kurmak icin bu işlere yuksek miktarlarda odeme yapılması gerektiğini duşunuyorsanız veya o şekilde duyumlar aldıysanız, kesinlikle yanıldığınızı soyleyebilirim.
Ama ben araştırdım, internet sitesi kuran firmalara fiyatta sordum. Bana en az 4 5 bin lira gibi rakamlardan bahsettiler ? Onlarda mı yanılıyor yani ?
Demeyin ! Cunku bu işi onlar da benim aşağıda vereceğim rakamlara mal edip, gerisini kar olarak ceplerine koyuyorlar.
İnternet sitesi kurmak oyle maliyetli bir işlem değil. Hatta oldukca ucuz bir işlem. Bize maliyet yaratan kalemleri hemen ozetleyeyim. Toplamda 4 kalem var.
#Domain: Yıllık ucreti yaklaşık 40 TL gibi bir rakam. #Hosting: Yıllık ucreti ilk yıl icin 113 TL devam eden yıllarda ise 300 – 350 TL gibi bir rakam. ( Tabii sitenize giren gunluk kişi sayısı 3 – 5 bin’i aştığında daha ust paketlere gecmeniz gerekeceği icin bunun maliyeti artacaktır ancak zaten sitenizden elde ettiğiniz gelir bu maliteyleri misli ile karşılayacaktır. ) #Wordpress: Wordpres.org alt yapısı ucretsiz. Buna ucret odemiyoruz. #Tema: Tek seferlik odeme ve Omur boyu kullanım hakkı ile birlikte toplamda ortalama $50 diyebilirim.
Bu 4 kalemi incelediğimizde, genel hatları ile internet sitesi kurmak icin ihtiyac duyacağınız para ilk yıl haric, devam eden yıllarda yıllık 400 TLcivarında. Tabii bu genel ortalama bir rakam, ancak aşağı yukarı bu civarlarda.
İlk yıl icin ise, anlaşmalı olduğum hosting firması, ilk defa internet sitesi kuracak kişilere ilk yıllarında hosting fiyatını ben aracı olduğum icin 113 TL gibi bir rakama veriyor. Bir de domain’i ilk yıl icin hediye ediyor.
Yani site acma fikrinizi bu yazımı takip ederek hayata gecirdiğinizde ilk yıl icin toplamda 350 TLgibi bir rakam odemiş olacaksınız. 113 TL hosting + domain + 50 dolar da tema. ( temaya başlangıcta tek seferlik odeme yapıp, omur boyu kullanıyoruz. )
Tabii bu maliyetleri ben dahil tum site sahipleri yıllık bazda oduyor. Yani bu maliyetler bu işin olmazsa olmazı. Oyle ucretsiz internet sitesi kurma diye bir şey yok. İnanın olduğunu soyleyen de sizi urun olarak kullanıp, sizin uzerinizden para kazanıyordur.
Domain ve Hosting Satın Alma
Oncelikle bilmenizi isterim ki, hosting alacağımız şirketin bloguma ozel indirimi mevcut. Bu sektorde gunde binlerce okuyucum olduğu icin wpmavi.com okuyucularına boyle bir indirim sunmuşlar. Ben de bunu sizlerle paylaşarak değerlendirmek istedim.
Bir de bilmenizi isterim ki site kurmak icin kullanacağımız hosting firması dunyanın en buyuk alan adı firması ve hosting olarak da dunyanın en buyuk ilk 3 firmasından bir tanesi.
Normalde aylık en duşuk 19 TL uzerinde satılan web hosting paketinin wpmavi indirim linki ile ( Buraya tıklayarak ) hosting firmasının sitesine gittiğinizde yıllık alımlarda tam yarı yarıya bir indirimin olduğunu goreceksiniz.
1-Buraya tıklayıp, wpmavi’ye ozel indirim sayfasına gidiyoruz ve karşımıza farklı ozelliklerde 3 adet hosting paketi cıkıyor.
İnternet Sitesi Kurma -Hosting Paketi Fiyatları 2-Bu hosting paketleri arasında sadece indirimli olarak sunulan Ekonomik Paket. Zaten başlangıc icin oldukca da yeterli bir paket. İleride trafiğiniz gunluk 3 – 5 bin kişiyi gectiğinde daha ust paketlere gecersiniz. Dolayısı ile bu adımda Ekonomik Paket icin Sepete Ekle diyerek devam ediyoruz.
Ancak siz en başta, ben sitemi acar acmaz yapacağım tanıtımlar ile devamlı olarak oldukca yuksek bir ziyaretci sayısı bekliyorum diyorsanız, bu ekranda bulunan diğer paketleri de tercih edebilirsiniz. Paket farklı olsa da, sadece limitleri farklı. Onun dışında internet sitesi kurmak icin uygulayacağımız yontemler aşağıda anlattığım gibi her pakette aynı olacaktır.
3-Sepete Ekle dedikten sonra karşımıza domain ( alan adı ) belirleme ekranı cıkıyor. Hangi alan adı uzerine site acmak istiyorsanız, bu kısıma o alan adını yazıp Arama butonuna tıklayın.
İnternet Sitesi Nasıl Kurulur – Alan Adı Arama Mesela ben bu alana “internetsitesikurmakistiyorum” yazdım ve aratma butonuna tıkladım. Karşıma ise “Evet! Alan adınız kullanılabilir.” şeklinde bir uyarı cıktı.
Bu, belirlediğim alan adının daha once başkası tarafından satın alınmadığını onaylayan bir uyarı.
Eğer sizin de site kurmak icin sectiğiniz alan adını arattığınızda karşınıza, “Evet! Alan Adınız Kullanılabilir şeklinde bir uyarı cıktıysa, Secin ve Devam Edin diyerek bir sonraki adıma gecebilirsiniz. Keza bir sonraki adımda bu sectiğiniz alan adını hosting ile birlikte alacağız. ( Alttaki resimde olduğu gibi )
İnternet Sitesi Kurmak – Alan Adı Uygunluğu #Ancak, arattığınız alan adı eğer daha once başkası tarafından satın alındıysa, karşınıza “Uzgunuz, ornek.com alınmış” diye bir uyarı cıkacaktır. ( Alttaki resimde olduğu gibi )
İnternet Sitesi Kurmak – Alınmış Alan Adı Bu da bu alan adını kullanamayacağınız anlamına gelir ve bu durumda başka bir alan adı ismi duşunmeli ve Yeniden Ara tuşuna basarak belirlediğiniz bu alan adının da başkası tarafından satın alınıp alınmadığını kontrol etmelisiniz. Ta ki alan adının kullanılabilir durumda olduğunun onayını alana kadar.
Alternatif olarak ise, belirlediğiniz alan adının .com uzantısı alınmış olsa bile, .net – .org gibi diğer uzantıları alınmamış olabilir.
Mesela ben internetsitesikurmak diye aratma yaptığımda bana internetsitesikurmak.com alan adının satın alındığı uyarısını verdi ancak hemen altında alternatif olarak .net ve .org uzantılarının (internetsitesikurmak.net / .org ) satın almaya uygun olduğunu gosterdi.
Siz de boyle bir durumla karşılaşırsanız;
1- .org ya da .net uzantısını (veya diğer uzantıları) secerek 2- Ya da başka bir alan adı aratarak da devam edebilirsiniz.
Not:Net ve Org’un Com uzantısından teknik olarak hic bir farkı yoktur. Com uzantısı sadece ziyaretcileriniz icin cok daha akılda kalıcı olacaktır.
Bir de alan adı belirlerken şunlara kesinlikle dikkat edin;
– Alan adı belirlerken Turkce karakterler kullanmayın ! ( o, c, ş, u, ğ, ı gibi ) Sadece ingiliz alfabesinde bulunan karakterleri kullanın. Aksi halde siteniz acılmaz. – Mumkun olduğunca .com uzantılı bir alan adı secin – Telaffuzu kolay, anlaşılır bir alan adı secin – Rakam, ard arda gelen unlu harfler, akılda karmaşa yaratıcı alan adı seciminden uzak durun 4-Secin ve Devam Edin butonuna tıkladıktan sonra karşımıza sepet ekranı gelecektir. Bu sepetin icerisinde ise (sağ kısımda) sırası ile;
#cPanel ile Ekonomik Linux Barındırma (Yani Hosting Paketi): En az 12 ay secili olduğuna emin olun. #Godaddy Kurumsal E-Posta: Ucretsiz olarak aldığınız alan adı ve hosting’in yanında verilir. Sepette olduğudan emin olun. #.Com (veya farklı bir uzantı ) Alan Adı Kaydı: Bu kısım, varsayılan olarak sepet ekranı karşınıza geldiğinde 2 yıl secili olarak gelibilir, bu kısmın 1 Yıl olarak secili olduğundan emin olun.
İndirim en az 1 yıllık alımlar icin gecerlidir. Hosting paketini 3 ya da 6 ay secerseniz, 1 yıllık alımdan daha maliyetli olduğunu goreceksinizdir.
İnternet Sitesi Kurmak – Sepetteki Urunler Secimleri dediğim şekilde yaparsanız, ilk yıl icin toplam maliyetiniz 113,67 TL olacaktır. ( Ki bu en optimum maliyettir.)
Burada onemli olan kısım şu;
#Aldığınız alan adınız ile hosting paketinizin suresi aynı olmalı. Hosting 12 aylık ise, domain de 12 aylık olmalı. İkisi birbirinin tamamlayıcısı. Biri olmadan diğeri site kurmak adına hic bir işinize yaramaz.
Eğer maddi imkanınız varsa ve kuracağınız sitenin uzun vadeli acık kalacağından eminseniz ( firma – şirket – dukkan sitesi kurmak vs. ) daha uzun vadeli alımlar yapmanızı tavsiye ederim cunku en başta 3 4 yıllık almak uzun vadede cok daha karlı oluyor.
Eğer başta;
2 yıllık alırsanız ( Domain + Hosting 24 ay seciliyken ) toplam maliyetiniz. 248,58 TL 3 yıllık alırsanız ( Domain + Hosting 24 ay seciliyken ) toplam maliyetiniz, 425,44 TL olacaktır.
Ancak internet sitesi kurmak ve bu işten para kazanmak amaclı, yani site kurmayı bir girişim amaclı hayata geciriyorsanız da 1 yıllık almanızı tavsiye ederim. 1 Yıl sonunda girişiminizin başarısına gore domain ve hosting surelerini uzatmanız daha mantıklı olacaktır.
5-Domain ve Hosting icin sure kısımlarını sectikten sonra sol ust kısımda bulunan Hesap Oluştur butonuna tıklayarak bir sonraki adıma gecin.
Bir sonraki adıma karşınıza bir uyelik ekranı gelecektir. Tabii ki bu satın alımları yapabilmeniz ve bir yonetim panelinizin olması icin uye olmanız gerekmekte.
#E-Posta: Bu kısma sıklıkla kullandığınız bir mail adresinizi girin. #Kullanıcı Adı: Bu kısma ise yine kendinizin belirlediği, unutmayacağınız bir kullanıcı adı girin. #Şifre: Bu kısma da yine unutmayacağınız, guclu bir şifre belirleyip, girin. #Destek Pin Kodu: Buraya 4 rakamdan oluşan, kendinizin belirlediği, unutmayacağınız rastgele bir pin kodu girin. Bu pin kodunu hosting firmasından destek almanız gerektiğinde, canlı destek ekiplerini telefon ile aradığınızda size, kimliğinizi doğrulamak icin soracaklardır. O yuzden bir kenara da not edin ve ardından Hesap Oluştur butonuna tıklayın.
İnternet Sitesi Nasıl Kurulur – Godaddy Uyelik 6-Hesap oluşturduktan sonra firma sizi tekrar sepet ekranına yonlendirecek ve ekranın sol kısmında, Fatura Bilgileri başlığı altında Telefon Numaranızı ve Adres Bilgilerinizi soran bir ekran gelecektir.
Bu kısıma doğru bilgilerinizi yazmanızı oneririm. Cunku aldığınız ve isminize tescillenecek alan adının tescil bilgilerinde burada verdiğiniz bilgiler yer alacaktır.
Bilgileri eksiksiz bir şekilde girdikten sonra Kaybet butonuna tıklayarak bir sonraki adıma gecebilirsiniz.
İnternet Sitesi Kurmak – Odeme Yontemi Ekleme 7-Ardından karşınıza yine ekranın sol tarafında kredi kart bilgilerinizi gireceğiniz bir ekran gelecektir. Bu ekranda yer alan kısımları kredi kartı bilgileriniz ile doldurduktan sonra Kaydet butonuna tıklayın.
Not:Kredi kartınızın yurtdışı alışverişine ve mailorder’a acık olduğundan emin olun. Eğer kartınız yurtdışı alışverişine acık değil ise, odeme kabul edilmeyecektir. Bankanız ile goruşerek actırabilirsiniz.
İnternet Sitesi Kurmak – Kart Numarası Girme 8-Kaydet dedikten sonra bu sefer sepet ekranının sağ alt koşesinde Satın Alma İşlemini Tamamla butonu cıkacaktır. Bu butona tıklayarak, satın almayı gercekleştirin.
İnternet Sitesi kurmak – Satın Alma İşlemini Tamamla 9-Odeme başarılı bir şekilde gercekleşirse, karşınıza sağ ust koşede Teşekkurler! Yazan bir ekran gelecektir. Bu da internet sitesi kurmak icin gerekli olan domain + hosting adımlarının tamamlandığı anlamına gelir.
İnternet Sitesi Kurmak Teşekkurler Mesajı 10-Bir de son olarak, uye olurken verdiğiniz mail adresine hosting firmasına verdiğiniz mail adresinin, hem de aldığınız alan adının onaylanması icin bir mail gelecektir. Bu maili acın ve icerisinde bulunan onay linklerine tıklayıp hesabınızı doğrulamayı unutmayın. ( Not: Mailin gelmesi biraz zaman alabilir. )
İnternet Sitesi Nasıl Kurulur – Doğrulama Maili Hosting ve Domaini Birleştirip cPanel Kurmak
1-cPanel kurulumu icin oncelikle hosting ve domain satın adlığımız firmanın ana sayfasına gidiyoruz ve sağ ust koşede bulunan kullanıcı adımıza tıklıyoruz ve acılan sekmeden Hesabımı Ziyaret Et butonuna tıklıyoruz.
Eğer bu kısımda kullanıcı adınız yerine Giriş butonu yer alıyorsa, Giriş butonuna tıklayarak, biraz once host ve domain satın alırken belirlediğimiz uyelik bilgileri ile giriş yapıyoruz. Daha sonra ise kullanıcı adımıza tıklıyor ve acılan sekmede yer alan Hesabımı Ziyaret Et butonuna tıklıyoruz.
Yada ana sayfaya gitmeden, direkt sağ ust koşede bulunan ismine tıkladığınızda acılan kayan sekmeden Urunlerim sayfasına tıklayarak da, dediğim noktaya gelebilirsiniz.
İnternet Sitesi Kurma – Godaddy Hesabına Giriş 2-Ardından karşınıza alan adları – Web Hosting ve E-Posta sekmelerinin olduğu bir sayfa acılacaktır. Bu sayfada site kurmak icin ilk yapacağımız adım, Web Hosting sekmesi altında yer alan cPanel ile Ekonomil Linux Barındırma kısmının en sağ tarafında bulunan Kurulum butonuna tıklamak.
İnternet Sitesi Nasıl Kurulur – Hesabım Sayfasında Yer Alan Urunler 3-Kurulum butonuna tıkladıktan sonra karşımıza uzerine cPanel kurulumunu yapacağımız alan adının secileceği ekran geliyor.
Bu kısımda Hesabınızdan bir alan adı secin kısmını işaretleyip, hemen altından ise biraz once site acmak icin satın aldığınız alan adını secin ve İleri butonuna tıklayın.
İnternet Sitesi Kurmak – Alan Adı Secimi 4-Ardından karşınıza bir veri merkezi secme ekranı gelecektir. Bu kısımdan Avrupa’yı secin ve İleri butonuna tıklayın. ( Eğer sitenizin hitap ettiği kitle Amerika kıtasında ise, Kuzey Amerika, Guney Asya’da ise de Asya seceneğini secin )
İnternet Sitesi Kurma – cPanel Kurulumu Veri Merkezi Secimi 5-İleri dedikten sonra ise karşınıza bir wordpress sitesi oluşturmak isteyip, istemediğinizi soran bir ekran gelecektir.
Burada Şimdi Değil, Teşekkurler ! şıkkını secip, Son butonuna tıklayın.
Biz wordpress kurulumunu bir sonraki adımda daha sağlıklı bir şekilde yapacağız. ( Buradan kurunca bir cok ayar atlanıyor ve gereksiz eklenti yuklemeleri yapılıyor. )
İnternet Sitesi Kurma – Cpanel Kurulumu Son Adım 6-Ardından karşınıza cPanel kurulum surecini gosteren bir ekran gelecektir. Bir kac dakika bekledikten sonra ise Başlangıc işlemi başarıyla tamamlandı mesajı karşınıza cıkacaktır. Bu mesajı gordukten sonra bu mesajın altında yer alan Panoya Git butonuna tıklayın.
İnternet Sitesi Kurma – cPanel Sağlanıyor 7-Panoya Git butonuna tıkladıktan sonra, kullandığımız server’ın ozelliklerini ve bazı bilgiler iceren bir panel ekranı gelecek. Biz burada sağ ust koşede bulunan cPanel Yoneticisi butonuna tıklayarak devam edeceğiz ancak;
Bu ekran onemli bir ekran;
Oncelikle bu ekrana her zaman şu yolu takip ederek ulaşabilirsiniz: Firmaya uyelik girişi >> Sağ ust koşede bulunan kullanıcı adına tıklama >> Urunlerim >> Web Hosting Sekmesi >> cPanel ile Ekonomik Linux Barındırma seceneğinin en sağında bulunan Yonet Butonu sizi bu ekrana tekrar getirecektir.
Bu ekranda sitenizin FTP bilgileri bulunmaktadır. FTP ne demek ki ? Merak etmeyin, şu anda oğrenmenize gerek yok. Ancak ileride lazım olarabilir. Bu sebeple de, aklınızın bir koşesinde bulunsun diye şimdiden belirtmek istedim. ( Şimdiden oğrenmek isteyenler olursa,
FTP ile site serverınıza ileride bağlanmak isterseniz, 3 bilgiye ihtiyac duyacaksınız. Sunucu bilgisi, kullanıcı adı ve şifre.
Bu kısımda Ayarlar sekmesinin altında yer alan cPanel oturum acma bilgisi sizin FTP kullanıcı adınız. Şifre ise FTP şifreniz. ( Bu şifre otomatik atanır, o yuzden siz değiştir butonuna tıklayarak yeni bir şifre atayın. ) FTP sunucu bilginiz ise, sol ustte Hesap sekmesininde yer alan IP adresi.
Neyse, bu bilgiyi de verdikten sonra internet sitesi kurma işlemine devam etmek, bir sonraki adım olan WordPress kurulum işlemine gecmek icin sağ ust koşede bulunan cPanel Yoneticisi butonuna tıklayarak devam edin.
İnternet Sitesi Kurma – Panel Yonetimi WordPress Kurulumu
İnternet sitesi kurma icin sıra geldi aldığımız host ve domain uzerine wordpress kurmaya..
Bu site kurma rehberimde de, hemen altta o yontemlerden bir tanesini yine resimli olarak anlatacağım. Olur da bir noktada takılırsanız, ( ki hic zannetmiyorum, cunku anlatımı eksiksiz yapacağım ) verdiğim yazımdaki diğer alternatif kurulum yontemlerine de bakabilirsiniz.
1-cPanel Yoneticisi butonuna tıkladıktan sonra karşımıza cPanel yonetim paneli acılacaktır. Bu kısımdan mouse ile aşağı indiğinizde Web Applications (Web Uygulamaları ) sekmesini goreceksinizdir. Bu sekmenin altında bulunan WordPress seceneğine tıklayın.
Not: Eğer sizde cPanel kısmı Turkce ise İngilizceye ya da İngilizce ise Turkce’ye cPanel yonetiminde ust kısımda bulunan Settings ( Ayarlar ) >> Change Language (Dil Değiştir) >> Select Language ( Dil Sec ) >> Turkce / İngilizce >> Change (Değiştir) butonuna tıklayarak değiştirebilirsiniz.
İnternet Sitesi Kurma – Web Applications 2-Ardından acılan ekranın en sağında bulunan +bu uygulamayı kur butonuna tıklayarak devam edin.
İnternet Sitesi Nasıl Kurulur – WordPress icin Bu Uygulamayı Kur 3-Ardıdan karşınıza kurulum ekranı gelecektir. Bu ekranda site kurmak icin kurulumunu yapacağımız wordpress’in ayarlamalarını yapıyoruz.
Domain:Bu kısımda alan adınızın başında www. olup, olmamasını seciyoruz. Gunumuz de bir domain adresinin başında www. olup, olmaması teknik acıdan hic bir farklılık yaratmıyor. Ben www. olmadan kullanıyorum, daha pratik oluyor. Size de alan adınızı başında www. olmadan kullanmanızı oneririm.
Keza herhangi bir kişi tarayıcısına site adresinizi başında www. koysa da koymasa da, site adresiniz hangisi ise otomatik ona yonlendirilir.
https:// uzantısı ise SSL sertifikası gerektirmektedir. Bu SSL sertifikalarının ucretlileri de mevcuttur, ucretsizleri de. Ancak sonradan kurulabilir bir sistemdir keza bu site acma yazısından sonra yapılacak ilk adımlarda da ucretsiz SSL sertifikasını nasıl sitenize kuracağınızı anlattığım bir rehberim mevcut.
Biz şimdilik domain kısmını http’li secelim. Yani, domain kısmını http://sizinsiteniz.com şeklinde secmeniz en uygunu olacaktır.
Dizin: Bu kısmı boş bırakın, eğer bu kısma herhangi bir şey yazarsanız ( ornek: abc ) siteniz bu dizin adresi uzerine kurulur. Yani site adresiniz http://sizinsiteniz.com/abc şeklinde olur. Siz direkt sitenizi http://sizinsiteniz.com adresi uzerine kuracağınız icin burayı boş bırakmalısınız.
İnternet Sitesi Kurma – WP Kurulumu Lokasyon Secimi 4-Bir alt kısımda ise Versiyon sekmesi altında bazı ayarlama kısımları olacaktır. Burada her ayarı altta gorduğunuz resimdeki gibi yapın. ( Muhtemelen ayarlar varsayılan olarak alttaki resimde olduğu gibi gelecektir ancak siz yine de tek tek bir kontrol edin, resimdeki ayarlar ile uyuştuğuna emin olun. )
İnternet Sitesi Kurma – WP Kurulumu Versyion Secimi 5-Ayarlar kısmında ise kurduğumuz sitenin yonetici bilgilerini belirliyoruz.
Yonetici Adı:Bu kısmı kesinlikle Admin veya Yonetici yapmayın. (Guvenlik amaclı) Yonetici Şifresi: Bu kısımda ise mumkun olduğunda guclu bir şifre belirleyin. Yonetici E-Posta: Bu kısma sıklıkla kullandığınız bir mail adresini girebilirsiniz. Sitenizle ilgili her turlu bildirim, iletişim formundan gonderien her mesaj vs bu kısma girdiğiniz mail adresine otomatik gelecektir. Tabii ki burayı sonradan, sitenizin wordpress yonetim panelinden değiştirebilirsiniz.
Not: Bir de eğer site uzantılı bir mail adresi oluşturmak isterseniz, [email protected] gibi mesela, siz hosting ve domain alırken e-posta hizmeti de size ucretsiz olarak verildiği icin, sitenizi kurduktan sonra ( bu yazıdan bağımsız ) bu şekilde de bir mail adresi oluşturabilirsiniz. Bunu da info mail acma başlıklı yazımı takip ederek yapabilirsiniz.
Site Title ve Slogan: Title kısmı site başlığınızı belirlediğiniz kısımdır. Buraya herhangi bir site başlığı girin. Slogan kısmı ise sitenizin slogan kısmı. Mesela benim sitem icin site başlığım wpmavi iken, site sloganım Turkiye wordpress rehberi şeklinde. Yine buraya girdiğiniz bilgileri wordpress kurulumu tamamlandıktan sonra, sitenizin yonetim panelinden değiştirebiliyorsunuz.
Sınır Giriş Denemesi:Bu kısmı NO olarak işaretleyin. Devam eden yazılarda wordpress guvenlik onlemleri ile ilgili zaten bir eklenti kullanıyor olacaksınız.
Cok Siteyi Etkinleştirin:Bu ozellik, bir cok siteyi tek bir wordpress yonetim paneli uzerinden yonetmenize olanak sağlar, ancak bir şu an tek bir internet sitesi kurma işlemi yaptığımız icin bu kısmı da NO olarak secin.
İnternet Sitesi Kurma – WP Kurulumu – Ayarlar 5-Son olarak ise, Gelişmiş ayarlar kısmında otomatik olarak gelişmiş ayarları yonet kısmını sectikten sonra, en sağ alt koşede bulunan KUR butonuna tıklayarak, wordpress kurulum işlemini başlatın.
İnternet Sitesi Kurmak – WP Kurulumu Kur Butonu 6-Wordpress kurulumu biraz zaman alacaktır. Keza kurulum sureci de size saniye saniye gosterilecektir.
Kurulum tamamlanır tamamlanmaz karşınıza hemen alttaki resimde olduğu gibi bir ekran cıkacaktır. Bu ekranda site adresiniz ve sitenizin yonetim paneline giriş adresiniz size verilecektir.
Sitenizin yonetim paneline giriş adresiniz siteadresiniz.com/wp-admin şeklinde olacaktır. Bu linke tıklayarak ya da site adresinizi sonunda /wp-admin ekleyerek tarayıcınızdan gittiğinizde de karşınıza sitenizin yonetim paneline giriş ekranı cıkacaktır.
#Yonetim paneline giriş bilgileri biraz once ustte wordpress kurulumunu gercekleştirirken belirlediğiniz yonetici bilgileridir. Belirlediğiniz bilgileri girerek sitenizin yonetim paneline girebilirsiniz.
İnternet Sitesi Kurmak – Site Yonetim Paneline Ulaşma Tebrikler ! İnternet sitesi kurma işlemi bu kadar. Başarılı bir şekilde sitenizi kurdunuz ve şu an da siteniz yayında ve dunyanın her yerinden ulaşılabilir durumda.
Evet, internet sitesi kurma işlemi temel olarak bu kadar. Bu kısma kadar internet sitesi nasıl kurulur sorusunu temelde yanıtlamış olduk, bir internet sitesi kurduk.
Site Yapımı Tasarım Aşaması (Tema)
Sırada ise, kurduğumuz bu internet sitesinin bir tema yukleyerek tasarımını yapmak var. İşlerin dallanıp budaklandığı, onlarca hatta yuzlerce farklı kategoriye ayrıldığı nokta tam olarak buradan sonrasında, yani tasarım / tema aşamasında başlıyor.
Benim internet sitesi kurma ile iglili, daha doğrusu daha spesifik konularda, mesela e-ticaret sitesi kurmak, haber sitesi kurmak gibi bir cok yazım mevcut. Aynı zamanda bu tur site kurulumlarının tasarım aşamalarının nasıl yapılacağını anlattığım videolarım da mevcut.
Eğer, sizin kurmak istediğiniz internet sitesi de, benim videosunu cektiğim 3 ana konudan bir tanesi ise, ( blog sitesi – haber sitesi – e-ticaret sitesi kurmak gibi ) o zaman altta verdiğim şu videolarıma bakabilirsiniz;
Not:Bu videolarda da başta domain + hosting satın alınıp, uzerine wordpress kurulum aşamalarını goreceksiniz, ancak devam eden kısımlarda ise tasarım kısmının nasıl yapıldığını anlatıyorum.
E-ticaret tasarımı:
Blog Sitesi Tasarımı:
Haber Sitesi Tasarımı:
Yok, benim internet sitesi kurma fikrim daha farklı bir kateogirde. Misal ben bir emlak sitesi, kuafor sitesi, dukkanım icin bir site ya da herhangi farklı bir kategoride bir site kurmak istiyorum diyorsanız da;
Yine sizin icin değişen bir şey yok. Tum site kategorileri icin aynı olan temelleri bu adıma kadar geldiyseniz siz de attınız zaten.
Bu aşamadan sonra tasarım konusunda şoyle bir yol izleyebilirsiniz;
#Mesela, bir emlak sitesi kurmak istiyorsunuz; o zaman oncelike şuradan themeforest ana sayfasına gidip, ust menuden wordpress sekmesine tıklayıp, karşınıza cıkan aratma kısmına ise Real Estate ( site ingilizce, dolayısı ile ne tur bir tasarım istiyorsanız, ingilizce aratmalısınız. ) yazıp, Search butonuna tıklayıp arattıkran sonra
Site Acma Themeforest Tema Bulma Liste şeklinde sıralanan temaların her biri icin Preview butonuna tıklayarak canlı demosunu gorebilirsiniz.
Web Sitesi Nasıl Yapılır – Tema Demo Goruntuleme Satın almayı ise ustteki resimde gosterdiğim gibi tema ismine tıklayarak tema sayfasından yapabilirsiniz.
Mesela ben Real Estate diye aratma yaptığımda karşıma cıkan temalar arasından Real Estate 7 isimli tema icin Preview butonuna tıkladım ve karşıma hemen alttaki resimde olduğu gibi bir canlı demo cıktı.
Web Sitesi Yapma: Emlak Teması Demo Gorunumu #Ben bu temayı satın aldığımda ve wordpress siteme yuklediğimde sitemin gorunumu de aynen canlı demoda nasıl goruyorsam o şekilde olacak. Tabi sadece gorsel değil, temanın işlevsel olarak hangi ozellikleri varsa, yine aynı şekilde benim sitemde de o işlevler olacak.
Temanızı secip, satın alıp, wordpress sitenize kurduktan sonra da yine temanızın ayarlarını hic bir kodlamaya ihtiyac duymadan tema yonetim panelinden tıklamalar ile yapabiliyorsunuz.
Diyelim ki;
#Avukatsınız ve bir avukat sitesi kurmak istiyorsunuz. O zaman da ustte nasıl real estate diye arattıysak, bu sefer de Lawyer diye aratma yapacaksınız. Mesela ben lawyer diye aratma yaptığımda karşıma toplamda 197 adet farklı tema seceneği cıktı.
#Ya da bir cafe – restoran sitesi kurmak istiyorsunuz diyelim. Bu sefer de cafe – restaurant diye aratma yapacaksınız. Mesela ben restaurant diye aratma yaptığımda karşıma 760 adet farklı tema seceneği cıktı.
#Aynı şekilde şirket – firma sitesi kurmak istiyorsanız da bu sefer Business diye aratma yaptığınızda karşınıza 5,294 adet farklı tema tasarımı cıktığını goreceksinizdir.
Ya da bir kuafor dukkanınız icin site kurma adına tema arıyorsanız, hairdresser diye, berber dukkanınız icin barber diye, moda uzerine ise fashion diye, guzellik uzerine ise beauty diye vs gibi aklınıza gelen her turlu site kurma kategorisinde aratma yapabilirsiniz. Ve her aratmanızda da arattığınız şeye yonelik hazır kodlanmış bir tema olduğunu goreceksiniz.
Eğer alacağınız temanın satış sayısı fazla ve populer bir temaysa da, o temanın nasıl kurulup, ayarlarının nasıl yapılacağı ile ilgili mutlaka cekilmiş onlarca video vardır.
Youtube‘da alacağınız temanın ismini yazıp, aratma yaptığınızda tum bu videolar karşınıza cıkacaktır. Populer olmayan bir tema olsa bile, tema yazarı tarafından nasıl kullanılacağının videosu mutlaka cekilmiştir. Araştırdığınızda mutlaka bulacaksınızdır.
Her ne kadar anlatımlar ingilizce olsa da, anlatımlar gorsel olarak yapıldığı icin hic ingilizce bilmeseniz dahi kolaylıkla hangi ayarların nereden ve nasıl yapılacağını anlamanıza yetecektir.
İşte tam da bu yuzden wordpress ile herşey mumkun ! Bu yuzden biz de site kurma işlemini wordpress uzerinden yaptık, bu yuzden dunya uzerinde bulunan tum sitelerin nerede ise 3’te 1’i wordpress alt yapısını kullanıyor ve sayı her gecen gun artıyor.
Kullanan sayısı milyonlarca olduğu icin, haliyle geliştirici sayısı da milyonlarca. Bu yuzden wordpress’de her turlu site fikri icin bir tema ya da işlevsel olarak gercekleştirmek istediğiniz bir ozellik icin bir eklenti var.
#Tema bulma konusunda ek olarak benim liste olarak bir cok temanın arasından secip, hazırladığım altta linklerini verdiğim yazılarımda yer alan temalara da goz atabilrisiniz.
Bu liste yazılarımda yer verdiğim temalar, benim teknik anlamda kodlamasını, hızını, SEO uyumluluğunu kaliteli bulduğum temalardan oluşuyor;
–alınır başlıklı yazımda bulunan diğer buyuk tema satış noktalarında yer alan temaları da incelyebilirsiniz.
Themeforest’tan nasıl tema alacağınız konusunda bir fikriniz yok ise, Themeforest’tan tema nasıl satın alınır başlıklı yazımı rehber olarak kullanabilirsiniz.
Aldığınız temayı nasıl kuracağınızı yine bu themeforest yazısında anlattım ancak yine de sorun yaşarsanız, wordpress tema nasıl yuklenir başlıklı yazıma bakabilirsiniz.
Tabii şoyle de bir durum var;
#Wordpress’de her temanın yonetim paneli, ayarlarının yapılması vs. farklılık gosteriyor. Temalar farklı kişiler tarafından kodlandığı icin, yonetimi de kodlayan kişi nasıl oluşturduysa o şekilde oluyor.
Dolayısı ile her turlu site kurma fikrini anlatacak bir rehber bulmanız imkansız. Ben bugune kadar 4 farklı kategoride site kurma fikrini videolu bir şekilde tasarımlarını anlattım. ( Ustte yer alan videolarda / blog – haber – eticaret – forum)
Ayrıca bu yazılarıma ise şu linklerden ulaşabilirsiniz; İlerleyen zamanda bunlara yeni kategoriler eklemeyi de duşunuyorum ancak ne kadar cok farklı kategoride site kurma videosu da ceksem, illa ki acıkta kalan site kategorileri olacaktır.
Ben bu soruna genel kapsamda olmasa da, bir cozum urettim. Themeforest bir pazar yeri. Yani herkes gelir, urunlerini satışa acar.
#Ben ise site kurulumu anlattığım yukarıdaki videolarımda tasarım icin MyThemeShop firmasının temalarını kullandım.
MyThemeShop ise bir pazar yerinden ziyade, bir firma. Yani bu firmanın tum temaları aynı kodlayıcı ekibinin elinden cıktığı icin de, temaların tasarımları farklılık gosterse de, yonetim panelleri birbirlerine cok benziyor.
Dolayısı ile videolarımda anlattığım tasarımların dışında bu firmanın farklı tema tasarımlarını kullanırsanız da videolarımı kolaylıkla takip edebilirsiniz. 5 farklı site kategorisinde 100 farklı tasarımları mevcut.
Bu yuzden tasarım aşamasını kolaylıkla videolarımı izleyerek kısa zamanda halletmeniz adına oncelikle bu firmanın temalarını oneririm. Hem hız ve SEO uyumu acısından da gayet kaliteli temalardır.
#Olur da bu firmanın temalarında site kurmak icin sectiğiniz kategoriye uygun bir tasarım yoksa ya da tasarımlarını beğenmediyseniz, dediğim gibi themeforest’tan istediğiniz kategoride bir tema bulabilir, onu da kurabilirsiniz.
Sadece themeforest’tan aldığınız temanın yonetimin panelini cozmeniz icin Turkce anlatımlı bir video bulmanız nerede ise imkansız olacaktır. On binlerce farklı tema var cunku. ( Tema yazarı genellikle temanın nasıl kullanılacağına dair ingilizce bir video ceker )
Ancak bu demek değil ki, siz farklı bir tema aldığınızda bu temayı oğretici bir video olmadan kuramayasanız. Demek istediğim, onunuzde anlatıcı bir video veya yazı olmayacağı icin bu temaların kullanımını kendiniz kurcalayarak cozmelisiniz. Keza bu tema yonetim kısımları da yine herhangi bir kodlama veya teknik bilgi gerektirmiyor. Yine tıklamalar ile yonetebileceğiniz panellere sahipler. Dolayısı ile bu noktada da endişe yaratacak bir durum yok. İnternet sitesi kurma adına tasarım aşaması genel itibarı ile boyle. KAYNAK