Vucud geliştiriciler icin sağlıklı ve risksiz kas gelişimi Gunumuzde vucut gelişitirme(body building) sporu ile uğraşanlar daha hızlı kaslarını geliştirmek istedikleri icin pek cok suni protein, amino asit ve buyume hormonu iceren ozel steroidlere başvurmaktadır. Bunlar hem daha fazla idman performansı sağladığı gibi, kasların da cok daha cabuk gelişmesini sağlamaktadır. Fakat maalesef pek cok sporcunun daha ileriki yaşlarda tecrube ettiği sağlık risklerinide birlikte getirmektedir. Bunların başlıca sebebi, aşırı buyume hormonlarına yuklenilmesi ile birlikte dengesiz amino asit alınması denebilir. Yaptığı etkiler ise, başlıca iktidarsızlık, damar sertliği başta olmak uzere pek cok kardiyovaskuler rahatsızlık ve prostat denilebilinir. Buna alternatif olarak alacağımız pek cok doğal gıdalar, gerekli oranlarda amino asit ve protein sağlayamayacağı icin de, kaslar istendiği olcude gelişmeyecektir. Gunumuzde artık super gıdalar diye sınıflandırılan, tamamen doğal urunler pek cok beslenme eksikliğini karşılayabildiği, gunluk kullandığımız gıdalardan cok az miktarlarda alabildiğimiz besin maddelerinide kat ve kat yoğun bir şekilde sunmaktadır. Bunlardan polen, arı ekmeği ve arı sutu gibi arı urunleri 30 yıla yakın bir suredir sporcular icin profesyonel olarak kullanılmakta. Polen, %40’a yakın protein oranı, zengin amino asit iceriği (mevcut butun serbest amino asitler), en başta B6 olmak uzere C,E,B vitaminleri kompleksi, yuksek mineral iceriği, DNA ve RNA gibi başlıca nucleid asitler(vucudun yapıtaşları), buyume duzenleyicileri (auksin, kinin, gibberelin, brasin) ve yuzun uzerinde enzim ile sağlıklı ve dengeli bir vucut gelişimi sağladığı gibi, vucuda daha fazla oksijen sağlaması ve direncini arttırması ile daha fazla idman performansı sağladığı bilinmektedir. Arı Sutu ise yoğun olarak Glutamin’in başta olmak uzere doğadaki en zengin amino asit kaynağı olması ile birlikte, en zengin B klompeks vitaminleri iceriği ve enzimlerle sağlıklı ve hızlı kas gelişimini vucutta yağ birikmesine izin vermeden oluşturmaktadır. Hatta vucudun kolesterol seviyesini dengede tutup pek cok dış etkene karşıda vucudu korumaktadır. Ayrıca cinsel performansı da mukemmel şekilde arttırmaktadır ve yuksek oranda adrenalin salgılanmasını tetiklemekte. Anfetaminlerin aksine iceriğindeki fosfor ile zihinsel faaliyetleri de arttırmaktadır. Bal, başta fruktoz ve glikoz olmak uzere %60’ın uzerindeki doğal şekerler ve yuksek karbonhidrat oranı ile super bir performans sağlayıcıdır ve ozellikle diğer arı urunleri ile birlikte alındığında, onların kana daha cabuk karışıp, hucreler tarafından daha etkin bir şekilde alınmasını sağlamaktadır. Propolis ise vucuttaki fazla yağı yaktığı gibi dış etkenlerden ve aşırı idmandan kaynaklanan olumsuzluklara karşı direnc oluşturmaktadır. Polen ve faydaları Arıların binlerce cicekten toplayarak yavruların beslenmesi amacıyla arka bacaklarında kovana taşıdığı renk renk yumacıklardır. Ciceklerin erkek hucreleri olan polen, polen tuzaklarıyla el değmeden toplanıp, serin yerde kurutulduktan sonra muhafaza edilen cok zengin vitamin ve protein kaynağıdır. Genel sağlığın korunması ve vucut direncinin artırılması yanında dengeli beslenme amacıyla da tuketilen polen aşağıdaki hallerde de fayda sağlamaktadır: Zihinsel ve bedensel yorgunlukların giderilmesinde. Cocukların sağlıklı gelişmesi ve beslenmesinde. Duşunme, araştırma ve calışma gucunun artırılmasında. Cinsel gucu arttırır. Sporcuların ve yarış hayvanlarının performanslarının artırılmasında. Kansızlığın giderilmesinde. Karaciğer, prostat ve kanser hastalıklarının tedavisinde cok faydalıdır. Arısutu ve faydaları 5-15 gunluk genc isci arıların iki yanında bulunan bezelerden salgılanır. Kralice arının beslenmesi icin uretilen arısutu krem kıvamında olur. Arısutu; amino asit, mineral ve vitamin bileşimi bakımından son derece zengin bir maddedir. Aynı yumurtadan ureyen isci arının omru 30-40 gun iken, sadece arısutu ile beslenen kralice arının omru 3-5 yıldır. karakovan balının faydaları Karakovan balının faydaları 100 yıllardır bilinmektedir. Kur'an-ı Kerim'in Nahl Suresinde balın kutsiyeti soyle zikredilmektedir: Rabbin bal arısına:"Dağlarda, ağaclarda ve hazırlanmış kovanlarda yuva edin; sonra her ceşit urunden ye; sonra da Rabbinin işlemen icin gosterdiği yollardan yuru", diye oğretti. Karınlarından insanlara şifa olan ceşitli renklerde bal cıkar. Duşunen bir millet icin bunda ibret vardır."(Nahl 68-69) Bugun bircok hastalığın ilacı bitkilerden uretilmektedir. arılarda balı bitkilerden aldığına gore, aranılan ilac nicin bal olmasın? karakovan balının ozelliklerinden birkac tanesini soyle sıralayabiliriz: Bal, soğuk su ile şerbet yapılıp icilirse ishali keser. Tersini yapar, sıcak su ile icilirse kabızlığı giderir. Gece, uyku arası ya da sabah ac karna yenilirse, ulseri ve ceşitli mide ağrılarını iyileştirir. Bu tedavi bir ay uygulanmalıdır. Başlangıcta ağrı daha da artabilir. Sebebi antimikrobial ozelliği sebebiyle balın yarayı kirden temizlemesi ve yaranın ortaya cıkmasıdır. Tedavi devam ettikce yara da iyileşecektir. İcinde cok miktarda antibiyotik icerdiğinden nezle, grip gibi hastalıklara ilac olmaktadır. Devamlı bal yiyenlerin daha az rahatsızlandığı bilinmektedir. Ceşitli yaralarda gliserin yerine kullanılabilmektedir. Cılız ve zayıf kalmış cocukların gurbuzleşmelerini sağlar. Seker, değişikliğe uğrayarak kana karışmaktadır. Bal ise hicbir değişikliğe uğramadan, hızlı bir şekilde direkt kana karışmaktadır. Bu nedenle, mideyi ve karaciğeri hic yormamaktadır. Beyni hızlı calıştırma ve yuksek enerji sağlaması nedeniyle, sporcuların tercih ettiği bir besin kaynağıdır. Verem hastalığının tedavisinde cok olumlu etkisi olduğu tespit edilmiştir. cok iyi bir cilt bakım malzemesidir. Bir miktar tuzla karıştırılıp devamlı icilirse balgam sokturur. Kan yapar, kanın temizlenmesine yardımcı olur. Kolestrolu duşurur. Cinsel gucu arttırır. İştah acar, kemikle ilgili rahatsızlıkların tedavisinde cok faydalıdır. Kalp carpıntısı ve yuksek tansiyona karşı son derece yararlı bir besindir. Altını ıslatan cocuklara ve uyku sorunu ceken hastalara 1-2 ay yedirilirse bu rahatsızlıkların gectiği saptanmıştır, zira balın sinirler uzerinde cok olumlu etkisi vardır. Antimikrobial ozelliği sebebi ile yaralara, mide ve bağırsak hastalıklarına, faranjite, İdrar yolu hastalıkları ile daha bircok rahatsızlığa iyi geldiği bilinmektedir. VE BU ARI URUNLERİNİ KARIŞTIRARAK COK UST KALİTEDE BİR BESLENME SAĞLANABİLİYOR. __________________