Anlatma. Goster
Vücut Geliştirme0 Mesaj
●52 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Spor
- Vücut Geliştirme
- Anlatma. Goster
-
07-10-2019, 12:38:26ANLATMA. GOSTER. Yaklaşık 25 yıldır antrenman yapmaktayım ve bu zaman zarfında edindiğim tecrubelerin ışığında doğruluğundan şuphe etmediğim bazı kararlara vardım. Daha iri ve guclu olmak icin hala oğrenmeye devam ediyorum tabi ki ama deliller ne kadar aksini soylese de bazı konularda asla fikrimi değiştirmem –işin doğrusu bir şey benim icin spor salonu kanunu haline gelmişse onun aleyhine de pek fazla şeyin kulağıma geldiğini soyleyemem. Bu kararlara varmam yıllarımı aldı ve bu noktadan sonra onlardan vazgecmem icinde yıllar gerekecektir. Durust olmak gerekirse boyle bir niyetim de yok zaten. Kural bir: Antrenman yapmayan adamlardan antrenman nasihati dinlemem. Bunun tek istisnası zamanında yeterince antrenman yapmış ve artık sağlık nedeniyle devam edemeyen iri ve guclu eski usul adamlardır. Orneğin eğer 80 yaşın altındaysanız ve size kulak vermemi istiyorsanız sizin de calışmaya devam ediyor olmanız gereklidir aksi takdirde birbirimizi anlayabileceğimizi zannetmiyorum. Boyleleri sporcuları anlayamazlar cunku kendileri sporcu olmak istememektedirler, o yuzden bu adamlardan nasıl sporcu olunacağını dinleyecek değilim. Birinin size antrenorluk yapmasını istiyorsanız bu konudaki kriterleriniz şoyle olmalı (eğer antrenorseniz işte size dikkate almanız gereken birkac konu): Bana bir şeyin nasıl yapılacağını anlatmaya calışan bu şahıs acaba hayatı boyunca bu şeyi yapmayı bir kere bile denemiş mi? Eğer iri biri olmak istiyorsam nasıl olacağımı gider iri bir adama sorarım. Bench’te 180 kilo yapmak istiyorsam bunu yapmış olan adama gider ve ondan bana yardımcı olmasını isterim. Vucut geliştirme musabakası icin hazırlanıyorsam bunu benden once başarmış kişiye danışırım. Aynı zamanda ben daha bu işe girişmeden once insanların bu hedeflere ulaşmasına yardımcı olan kişilerden de yardım almayı isterim. Bu kişinin bana nasıl yapılacağını anlattığı şeyi daha once yaptığını farz edelim, peki bu kişi beni bu hedefe ulaştıracak bana ozel bir program hazırlayabilecek seviyede mi? Dostlarım işte bu ilk sorudaki sıkıntının devamıdır. Daha guclu olmak ya da bench’te 180 yapabilmek icin bunu daha once yapmış birine gidip her ne yapıyorsa taklit edemezsiniz cunku herkes birbirinden farklıdır ve ona fayda sağlayan şeyin sizin uzerinizde bir etkisi olmayabilir. Onemli olan buna bakarak aynı hedefe varabilmek icin sizin neleri yapmaya ihtiyacınız olduğunu gorebilmektir. İşte tecrube bu noktada on plana cıkar. Mesele kişiye ozgu program tasarlamak olduğunda iyiyle kotu antrenorun birbirinden ayrıldığını gorursunuz. Bu hem sporcunun, hem de antrenorun tecrubeli olmasını gerektirir. Daha sonraki yazılarımda antrenorlerin nasıl olması gerektiği yonunde sizlerle goruşlerimi paylaşmaya devam edeceğim. Burada anlatmaya calıştığım şey, en azından şimdilik, tecrube sahibi olmaktır. Sadece kendimden bahsediyorum fakat antrenmanla ilgisi olmayan şeyler yapmaya kalkıştığım zamanlarda bile bu her an aklımın bir koşesinde tuttuğum bir duşuncedir. Bu endustride olmamın temel nedeni basit duşunceli biri olmamdır. Aile, arkadaşlar gibi etkenlerin haricinde hic bir meşguliyetim ve ilgi alanım yoktur. Spor ve antrenman, hayatım boyunca yaptığım her şeyin temelini oluşturmuştur. Yıllar boyunca spor salonunda yapacak yeni şeyleri ve calışmanın yeni yollarını duşunduğumuz sayısız gecenin sonunda, benim gibi adamlar sizin kişisel antrenman sertifikası el kitabında ya da son teknoloji egzersiz laboratuvarlarında asla oğrenemeyeceğiniz bazı şeyleri oğrenmeyi başarabilmişlerdir. Uzun lafın kısası insanlara bir şeyi nasıl yapacağını anlatacaksanız once onu siz yapmayı deneyin. __________________