2 FARKLI YAĞLAR ​İlk bakışta tüm pişirme yağları aynı gibi gorülebilir. Kıvamlı ve pişirmeye yardımcı olan bu saf yağ kaynakları, sindirime yardımcı olacak diğer besleyicileri de icermezler. Ama buradan tüm yağların derhal kalp düşmanı ilan edilmesi gerektiği sonucunu da cıkarmayın. Hepsi sizin icin zararlı olmadığı gibi bazılarının sağlığınıza faydası bile vardır. İşte size tavanıza hangi yağı koymanız gerektiğini soyleyecek bir tablo. Zeytinyağı, hem lezzet hem de sağlık dostu olma acısından yağların kralı sayılabilir. Kalp dostu tekli doymamış yağ icermesiyle bilinmektedir. Eklem ağrılarına iyi gelen bileşikleri icerdiğini de herkes bilmez. 17 gram tekli doymamış yağ iceren kanola, zeytinyağının hemen arkasından mutfak krallığında yerini almaktadır. Zeytinyağı kadar lezzetli değildir ve dumanlanma noktası da daha yuksektir, bu nedenle kızartma icin fazla uygun değildir. Zaten kızartmanın da sizin sıkca yaptığınız bir şey olmadığını biliyoruz. Başta mısır yağı cok kotu gorunmuyor (15 gram coklu doymamış yağ icerir) ama omega-6 yağ asidi olarak da bilinen bu yağdan cok fazla tuketmek, kalp sağlığına ve bel cevrenize pek iyi gelmez. Makul oranda kullanmanızı tavsiye ederiz. Tumuyle doymuş yağdan oluşsa da, Hindistan cevizi yağı temel olarak orta-zincirli trigliserid’dir, ne diğer yağlar gibi davranır ve ne de onlar gibi depolanır. Hatta bu yağı tuketmek kilo kaybına bile neden olabilir ve Thai mutfağının lezzetinin kaynağının bu yağ olduğu da bilinmektedir. __________________