Neden zayıflayamıyorlar???
Vücut Geliştirme0 Mesaj
●33 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Spor
- Vücut Geliştirme
- Neden zayıflayamıyorlar???
-
07-10-2019, 09:07:28Yediğiniz her şeye dikkat etmenize, hatta cikolata, cips ve cerez gibi sevdiğiniz pek cok yiyeceği hayatınızdan cıkarmanıza rağmen kilo veremiyor musunuz? Uzulmeyin sizin durumunuzda o kadar cok kişi var ki... A.B.D. de, Amerikan Diyet Birliği tarafından, Gallup Araştırma Şirketi ne yaptırılan bir araştırmanın sonucu oldukca ilginc. Kadınların yuzde 99 u sağlıklı bir şekilde beslendiklerine inanıyorlar. Oysa verdikleri yanıtlar; kendileri icin gereken sağlıklı beslenme standartlarını, sadece yuzde 1 oranında sağlayabildiklerini ortaya cıkarıyor. Buradaki en buyuk sorun, bolca lifli gıda ve doymamış yağ yerine, ağırlıklı olarak, az ama doymuş yağ, şekerin ve rafine besinlerin tuketilmesi. Oysa besinlerin niceliği kadar niteliği de onemli. Siz kalori hesabı yapıp, yediğiniz her lokmayı sayarken cok farklı nedenler kilo vermenizi engelliyor olabilir. İşte kilo vermenizi engelleyen hatta kilo almanıza yol acan 7 neden ve bunlarla baş etmek icin en etkili cozum onerileri. KAHVALTIYI ATLAMAK A.B.D. Colorado Universitesi nde, 3 bin gonullu uzerinde, kahvaltı uzerine bir araştırma yapılmış. Bu kişilerden 1 yıl boyunca duzenli kahvaltı etmeleri istenmiş ve yıl sonunda ortalama 6 kilo verdikleri gozlenmiş. Ozellikle, kepekli ekmek, musli gibi lifli besinlerle kahvaltı eden kadınlar cok daha rahat kilo veriyor ve bu kiloyu korumakta da cok zorlanmıyor. Ayrıca kahvaltıyı atlamak dalgınlığa ve konsantrasyon eksikliğine de neden olabiliyor. COZUM: Tabii ki kahvaltı atlamamak. Sabahları sadece 10 dakika erken kalkarak, bir kase yağsız sut icinde musli yiyebilir ve kendinize cok buyuk bir iyilik yapabilirsiniz. Ancak kahvaltı etmek adına, yağlı poğaca ve acmaları sakın aklınıza getirmeyin. Lifli yiyecekler, taze meyve, meyveli yoğurt ve yağsız sut iyi bir kahvaltı icin yapılacak en mukemmel tercihler. SADECE TADINA BAKMAK Arkadaşınızın doğum gununde dayanamadınız ve o kadar ısrar karşısında incecik bir dilim pasta yediniz. Ardından akşam yemeği icin gittiğiniz restoranda, salata ısmarlamanıza rağmen, eşinizin patates kızartmalarından bir iki tane aldınız, bir de diğer arkadaşınızın spagettisinin tadına baktınız. Ama tabii bunları kesinlikle yemekten saymıyorsunuz. Ancak beslenme uzmanları, kilo almanın altında yatan en onemli nedenlerden birinin, diyet planı uygularken, "tadına bakmak", "kucucuk bir lokma almak" gibi bahanelerle gunluk kalori alımının uzerine cıkmayı gosteriyorlar. Hatta yapılan araştırmalar, bu şekilde tuketilen yiyeceklerin ortalama olarak gunde 700 kaloriyi bulduğunu gosteriyor. COZUM: Bu konuda yapabileceğiniz en mukkemel şey bir yiyecek gunluğu tutmak. Boylece, tadına baktığınız boreği, bir parcacıktan bir şey olmaz diye ağzınıza attığınız cikolatayı onunuzde yazılı gorecek ve durumun ciddiyetini anlayabileceksiniz. Ayrıca yazacağınızı bildiğiniz icin bir şeyler yerken cok daha dikkatli olacaksınız. ŞEKER BAĞIMLILIĞI Şeker ve cikolata kadınların en cok sevdiği yiyeceklerin başında geliyor. Ama burada suclular cay ve kahvelerimize attığımız kesme şekerlerle, atıştırdığımız şekerleme ve cikolatalar değil. Uzmanlara gore tukettiğimiz şekerin ucte birini gizli bir şekilde alıyoruz. Meyveli yoğurtlar, meyve suları, bazı alkolsuz icecekler nedeniyle farkında olmadan daha fazla şeker tuketebiliyoruz. COZUM: Oncelikle tum tatlı ve pastaları kendinize haftada sadece bir gun sunabileceğimiz bir odul olarak sınırlandırmalısınız. Onun dışında yediğiniz tum besinlerin etiketlerini okuyun ve fruktoz, mısır şurubu ve sakkaroz gibi maddelerin de şeker sınıfına gireceğini unutmayın. Meyveli yoğurt, mısır gevreği ve musli gibi yiyecekleri satın alırken de şeker icermeyen ceşitlerini secin. YETERLİ MİKTARDA GIDA ALAMAMAK Coğu kişinin, bol bol lif, vitamin ve mineral iceren "tam" yani işlenmemiş gıdalardan yeteri kadar tuketmediği bilinen bir gercek. Ne yazık ki, işlenmiş, rafine edilmiş ve pek cok katkı maddesi katılarak hazırlanmış gıdaların hayatımızdaki yeri cok daha fazla. Araştırmalar beyaz unla yapılan her turlu hamur işinin beslenmemizde en buyuk yeri tuttuğunu gosteriyor. COZUM: Beyaz ekmek, pirinc ve makarna yerine, işlenmemiş kepekli ya da doygun ekmek, kepekli pirinc ve tam makarna tercih etmeye calışın. Atıştırmak icinse cips, cikolata yerine, yağsız patlamış mısır ya da kuru meyveleri secin. Evde yaptığınız kek ve hamur işlerinde de, eğer mumkunse, kepekli unu kullanmanız son derece akıllıca olur. COK FAZLA YAĞ TUKETMEK Gunluk yağ ihtiyacımız yaklaşık 67 gram. Yağ tuketimini kısıtlamak denince, aklımıza sadece yemeğe konulan ya da kahvaltıda kullanılan yağlardan vazgecmek geliyor. Oysa tereyağ ve margarini keserken, salata soslarında, peynirde ya da sutte var olan yağı goz ardı ediyor, tuketmeye devam ediyoruz. Ustelik fazla yağların en onemli ozelliği, kalca, karın ve bacak gibi bolgelerde depolanmaya cok musait olmaları. Ayrıca fazla yağ tuketenlerin, balık, yağsız sut, C vitamini, A vitamini ve folik asit acısından zengin ve kilo vermeye yardımcı yiyecekleri daha az tukettikleri de gozlenmiş. COZUM: Genel olarak, "bir yiyecek ne kadar az işlenmişse o kadar az yağ iceriyordur" kuralını benimseyebilirsiniz. Ayrıca satın aldığınız besinlerin ambalajlarını okuyarak ne kadar yağ icerdiği hakkında bilgi edinmeniz ve secimi buna gore yapmanız da olası. Bir besinin kac kalori olduğu kadar, yağdan gelen kalorisinin ne kadar olduğuna da dikkat edilmeli. Yağ oranı, 100 kaloride 3 gramdan fazla olan besinleri tercih etmeyin. KALSİYUM ALIMINI ONEMSEMEMEK Hemen hemen herkes kalsiyumun sağlıklı kemiklere sahip olmak ve osteoporozu engellemek icin gerektiğini biliyor. Ancak kalsiyumun kilo vermede de etkili olduğu pek fazla bilinmiyor. Son yıllarda yapılan araştırmalar, kalsiyum acısından zengin olan yiyeceklerle beslenenlerin vucut kitle endekslerinin daha duşuk olduğunu gosteriyor. Bunun nedeni kalsiyumun kalsitrol eksikliğini onlemesi. Kalsitrol, vucudumuz tarafından salgılanan ve yağların depolanmasını onleyen bir hormon. COZUM: Buyuk bir bardak yağsız sut icerek hem kemiklerinizi koruyacak hem de sizin icin gerekli olan kalsiyum miktarını alacaksınız. Ustelik sadece 320 kaloriyle! Sute karşı hassassanız ve sut ictikten sonra sindirim problemleri yaşıyorsanız laktozsuz sutlerden de faydalanabilirsiniz. Eğer sut icmek sizin icin imkansızsa, yağsız peynir, yoğurt ve fume somon gibi kalsiyum acısından zengin olan yiyeceklerden bol bol tuketin. DOĞRU SEBZELERİ SECEMEMEK Yağ icermeyen, bol lifli ve hastalıklarla savaşan bir cok maddeyle dolu sebze ve meyveler aslında tuketmek icin en mukemmel besinler. Oysa ne yazık ki pek coğumuz taze sebze ve meyve tuketimine gereken onemi vermiyoruz. Sadece sebze yemiş olmak icin ağırlıklı olarak patates ve marulu tercih etmek de yapılabilecek buyuk bir hata. Oysa patates, ozellikle de kızarmış olduğu zaman, fazla besleyici değeri olmayan bir gıda. Aynı şey buyuk olcude sudan oluşan amerikan marulu icin de gecerli. COZUM: Sebze seciminde aklınıza ilk gelen koyu yeşil yapraklı (ıspanak ve pazı gibi) ve sarı (biber ve kabak gibi) sebzeler olmalı. Bu sebzeleri haşlanmış ya da buharda pişirilmiş şekilde yemeniz en doğrusu. Ayrıca, bol bol şeker ve boya iceren meyve sularının da meyve yemekle aynı şey olamayacağını aklınızdan cıkarmamanız gerek. __________________