Turkiye'de ozellikle gencler tarafından rağbet goren vucut geliştirme ilaclarının gelişiguzel kullanılması, ciddi sağlık sorunlarına neden oluyor. Hem Turk, hem de Kazak vatandaşı olan 23 yaşındaki Murat Cem Aykanat, vucudunu geliştirmek uğruna kullandığı ilaclar nedeniyle az kalsın sağlığından oluyordu. Kas gelişimini daha cabuk gercekleştirebilmek icin kullandığı ilaclara bağlı olarak kalp ana damarları yırtılan ve kalbi olduğunu 3 katı buyuyen Aykanat, Bakırkoy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Klinik Şefi Doc. Dr. Ahmet Akgul tarafından ameliyat edilerek sağlığına kavuşturuldu. Doc. Dr. Akgul, AA muhabirine yaptığı acıklamada, Murat Cem Aykanat'ın kalp kriziyle hastaneye getirildiğini ifade ederek, hastayı ameliyat ederken şaşkınlık yaşadıklarını belirtti. Akgul, cok nadir gorulen şekilde kalbi besleyen 2 damarda yırtılma meydana geldiğini dile getirerek, ''Hastamızın kalbi besleyen ana damarlarından biri baştan aşağı yırtılmıştı. Diğerinin başlangıcında yırtık vardı. Kalp olduğunun 3 katı buyukluğundeydi'' dedi. Bu kadar genc yaşta bir kişide bu tur rahatsızlığa tıp tarihinde ender rastlandığını vurgulayan Akgul, hastanın bypass ameliyatı ile 2 damarının değiştirildiğini kaydetti. Hastasının vucut geliştirmek icin steroid, amino asit, protein tozu gibi ilacları son 4,5 ayda cok yoğun bir şekilde kullandığına dikkati ceken Akgul, şoyle devam etti: ''Bilincsizce kullanılan amino asit, steroid ve protein tozu gibi kas geliştirici ilacların hem hormonal, hem de kardiyovaskuler sistem uzerinde cok buyuk etkileri var. Doktora danışmadan, diyetisyen kontrolu altında olmadan yalnızca arkadaş bilgisiyle ya da vucudunu geliştirmiş birinin tavsiyesiyle bu tur ilacları kullanılmamalı. Ozellikle gencler vucutculara ozenerek, onları ornek alarak vucut geliştirme ilaclarını kullanıyor. Ancak herkesin metabolizması aynı değil, herkesin vucudu aynı tepkiyi vermez. Bizim hastamız da arkadaşının kullandığı ilacların aynısını aldığını soyluyor ama onun kalbi aynı tepkiyi vermedi. Normal kasını istediği gibi geliştiremedi ama kalp kası cok gelişti. Kalp olduğunun 3 katı buyudu, damarları da buna dayanamadığı icin baştan sona kadar yırtıldı.'' Yırtılan damarların değiştirildiğini, ancak kalp buyumesi icin bir şey yapılmasının mumkun olmadığını anlatan Akgul, kalp buyukluğunun zamanla yavaş yavaş kuculeceğini duşunduklerini kaydetti. Kullandığı ilaclar nedeniyle hastanın olumden donduğune işaret eden Akgul, 22-23 yaşındaki birinin kalbinin bu kadar buyuk olmasının hic normal bir durum olmadığına işaret eden Akgul, kendisinin bu kadar genc yaşta kalp damarları yırtılan ve kalbi 3 katı buyuyen bu tip bir vakayı duymadığını belirtti. Doc. Dr. Ahmet Akgul, konuşmasını şoyle surdurdu: ''Kozmetik, estetik ya da ne amaclı olursa olsun kulaktan dolma bilgilerle veya birini ornek alarak 'komşu tıbbı' ile duyduklarınızla ilaclarınızı değiştirmeyin ya da ekstra bir ilac kullanmayın. Ozellikle anabolizan maddeler, steroid, amino asit, protein tozları gibi vucut geliştiriciler vucudun bircok mekanizmasını, metabolizmasını değiştiriyor. Murat Cem Aykanat, onumuzdeki bir ornektir. Bunlar cok riskli konular. Bu tip ilacları doktor ve diyetisyen kontrolu dışında hicbir şekilde tavsiye etmiyoruz. Zararsız, yan etkisiz bir kimyasal yok. Hicbir kimyasal, bitkisel de olsa yan etkisi olmadan vucutta metabolize olmaz. O nedenle kesinlikle doktor kontrolu olmalı. Hastamız 4,5 ay gibi kısa bir surede cok fazla doz kullanmış. Doz fazla olduğu icin kalp dayanamayıp genişlemiş ama damar genişleyemediği icin ortadan ikiye ayrılmış. Sağ taraftaki damarın girişi esas ana damar boylu boyunca yırtılmış.'' DİĞER OLUMSUZ ETKİLERİ Vucutcular arasında yaygın şekilde ozellikle spor salonlarında cok rahat kullanılan bu ilacların buyume ve erkeklik hormonlarını etkilediğini, bu yuzden vucudun daha erkeksi bir yapılanmasına neden olduklarını aktaran Akgul, amino asit ve proteinlerin kas kitlesinin artmasına yol actıklarını kaydetti. Steroidin testestoren duzeyini artırdığını, bunun sonucunda kiminde cok fazla kıllanmayla birlikte sac dokulmesi şeklinde kendini gosterebileceği gibi bir başkasında farklı etkilere neden olabildiğini soyleyen Akgul, kiminde iyi bir vucut gelişirken bir başkasında Murat Cem Aykanat orneğindeki gibi ic organ hasarı gelişebileceğini vurguladı. Ahmet Akgul, ilacların testesteron duzeyini artırdığı icin kişide performans artışı da olduğunu, kas gelişimi ve performans artışına bağlı olarak bu tur ilacları kullananların kendilerini cok zinde hissettiklerini kaydederek, bu tur etkilerin kişilerin bu ilacları daha fazla kullanmasına yol actığını bildirdi. ANTRENOR TAVSİYESİ Murat Cem Aykanat da Kazakistan'da actığı spor salonunda vucudunu geliştirmek icin spor yaparken antrenorunun de tavsiyesiyle 4,5 ay once steroid iğneler, amino asitler, doğal yağ yakıcılar, protein tozları gibi destekleyici ilaclara başladığını ifade ederek, bu ilaclardan her gun 3 oğunde yaklaşık 50 tablet aldığını ve 1 miligram da iğne olduğunu soyledi. Bu ilacları kendisine Kazakistan şampiyonluğu olan antrenor arkadaşının tavsiye ettiğini, internetten de yaptığı araştırma sonucunda zararlı olmadığına inanarak ilaclara başladığını anlatan Aykanat, şunları dile getirdi: ''İstanbul'da doğup buyudum, cifte vatandaşım ben. Rahatsızlığım baş gosterdiğinde İstanbul'daydım. O sırada İstanbul'da olmam sanırım bir mucizeydi. Rahatsızlığım, hayatım boyunca yaşamadığım şiddetli bir baş ağrısı ile başladı. Birkac gun sonra halı sahada futbol oynarken cok şiddetli goğus ağrısı ve sıkışması yaşadım. Beni once başka bir hastaneye, ardından da Bakırkoy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk ettiler. Gerisini hatırlamıyorum.'' İğneyi her gun antrenorunun vurgunu anlatan Aykanat, kullandığı ilacların bu tur sonuclara neden olabileceğini hic tahmin edemediğini, bundan sonra doktora danışmadan asla hicbir ilac kullanmayacağını kaydetti. AA __________________