"MENAKIB-i CiHAR YAR-I GUZIN" kitabından alıntılarla bu konuyu sizlerle paylaşmak isterim. Uzun olduğu icin kısım kısım nakledeceğim inşallah ki sıkılmadan okuyalım:
Hazreti Ali(ra) bildiriyor;
Resulullah(sav) bir gun beni huzuruna cağırdı. Şoyle buyurdu;
YĂ‚ Alî! Sen bana HĂ‚rûn aleyhisselĂ‚mın MûsĂ‚ aleyhisselĂ‚ma olduğu gibisin. Fakat benden sonra Resûl gelmez. Sana vasıyyet ederim, dinleyip, ezberlersen, şukr edenlerden olursun ve şehîd olursun. Allahu teĂ‚lĂ‚ hazretleri seni kıyĂ‚met gununde fakîh ve Ă‚lim olarak diriltir. Buyurdu ve devam etdi;
YĂ‚ Alî! Bil ki mu’minin uc alĂ‚meti olur. NamĂ‚z kılmak, oruc tutmak ve sadaka vermek. MunĂ‚fıkın da uc alĂ‚meti olur. Başkalarının yanında nemĂ‚zın rukû’unu ve sucûdunu [secdesini] tam yapar. TenhĂ‚da hicbir ruknu yerine getirmez. Metetdikleri zamĂ‚n seve seve yapar. Allahu teĂ‚lĂ‚ hazretlerini acıkta cok zikr eder. Yalnız kalınca Allahu teĂ‚lĂ‚ ve tekaddes hazretlerini unutur.
YĂ‚ Alî! ZĂ‚limde de uc alĂ‚met olur: Kendinden aşağı olana kahreder [baskı yapar]. KĂ‚dir olduğu [gucu yetdiği zamĂ‚n] halkın malını zor ile alır. Nereden yiyip, giyindiğini hic incelemez.
YĂ‚ Alî! Kıskanclarda da uc alĂ‚met olur: Herkesin huzûrunda, karşısındakine yaltaklanır. GıyĂ‚bında onu gıybet eder. Her kime musîbet erişirse, sevinir.
...
Devam edeceğim inş...
YĂ‚ Alî! MunĂ‚fıkda da uc alĂ‚met olur: Soz soylese yalan soyler. Bir şey vaad etse, vaadinde durmaz. Yanına emĂ‚net koysalar, hıyĂ‚net eyler.
YĂ‚ Alî! Tenbeller icinde uc alĂ‚met olur. Allahu tebĂ‚rek ve teĂ‚lĂ‚ hazretlerinin tĂ‚atinde tenbellik eder. Kusûrlu amel eder. Ameli boşa gider. Namazı tehîr eder. Hatta vaktini de gecirir.
YĂ‚ Alî! Tevbe eden kimsede uc alĂ‚met olur: HarĂ‚mlardan perhîz eder [kacınır]. İlm oğrenmekde gayretli olur. Nasıl ki, goğusden [memeden] cıkan sutun geri girme ihtimĂ‚li olmadığı gibi, gunĂ‚ha bir dahĂ‚ geri donmez.
YĂ‚ Alî! Akıllı kimsede uc alĂ‚met olur. DunyĂ‚yı hor, zelîl tutar. CefĂ‚lar ceker. Kıtlık vaktinde sabr eder.
YĂ‚ Alî! Sabr edende de uc alĂ‚met olur: Kendini ziyĂ‚ret etmeyenleri kendisi ziyĂ‚ret eder. Onu mahrûm edenlere bağışda bulunur. Kendine zulm edenlere karşı durmaz; karşı koymaz.
YĂ‚ Alî! Ahmak olanın uc nişĂ‚nı vardır: Allahu teĂ‚lĂ‚ hazretlerinin farzlarında tenbellik eder. Abes sozleri cok soyler. Allahu teĂ‚lĂ‚ hazretlerinin mahlûklarına eziyet eder.
YĂ‚ Alî! İyi bahtlı olanın uc nişĂ‚nı vardır: HalĂ‚l yer. Kendi şehrindeki ilim meclisinde hĂ‚zır olur. Beş vakt namazı imam ile kılar.
YĂ‚ Alî! Bedbaht olanda uc nişĂ‚n vardır: HarĂ‚m yer. UlemĂ‚dan uzak olur. NamĂ‚zını ozursuz yalnız kılar.
YĂ‚ Alî! İyi işleri olanın uc alĂ‚meti vardır: Allahu teĂ‚lĂ‚ya tĂ‚atde acele eder. HarĂ‚m etdiklerinden sakınır. Kendine kotuluk eden kimseye iyilik eder.
YĂ‚ Alî! Kotu amelli olanın uc alĂ‚meti vardır: Allahu teĂ‚lĂ‚ ve tekaddes hazretlerinin emirlerini yapmakda tenbellik eder. Herkese ziyĂ‚nı dokunur. Kendisine iyilik edene, kotuluk eder.
YĂ‚ Alî! SĂ‚lih olan kulun uc alĂ‚meti vardır: Allahu tebĂ‚rek ve teĂ‚lĂ‚ hazretleri ile iyi amel işlemek icin sulh eder. Kendi dînini ilmi ile kuvvetlendirir. Kendisine ne beğenir ise, halka da onu beğenir.
YĂ‚ Alî! PerhîzkĂ‚r olanın [sakınan, muttekî olanın] uc nişĂ‚nı vardır: Kotuler ile berĂ‚ber olmakdan kacınır .HarĂ‚ma duşmek korkusundan halĂ‚lden sakınır ve yalandan kacınır.
YĂ‚ Alî! GunĂ‚hkĂ‚rların da uc alĂ‚meti vardır: İşlerinde yanılır ve hatĂ‚ eder. Lehv ve la’b ile [oyun ve calgı ile] meşgûl olur. Unutkan olur.
YĂ‚ Alî! Kara gonullu olan kimsenin uc nişĂ‚nı olur: Za’îflere acımaz. Az nesneye kanĂ‚’at etmez. Va’z ve nasîhat ona fĂ‚ide vermez.
YĂ‚ Alî! SĂ‚dık olanın uc nişĂ‚nı vardır: İbĂ‚det etmesini gizler. MubtelĂ‚ olduğu musîbeti gizler.
YĂ‚ Alî! FĂ‚sıkda uc nişĂ‚n vardır: Fitne ve fesĂ‚dı sever. Halka hastalık ve musîbet ister. İyi amelden kacar.
YĂ‚ Alî! Suflî olanın uc nişĂ‚nı vardır: AkrabĂ‚sını azarlar. Komşularına eziyyet eder. GunĂ‚h işlemeyi sever.
YĂ‚ Alî! Allahu teĂ‚lĂ‚nın red etdiği kimsenin uc alĂ‚meti vardır: Yalanı cok soyler. Yalan yere cok yemîn eder. Halka sıkıntı verir, hĂ‚cetini halk uzerine yukler.
YĂ‚ Alî! Âbid olanın uc nişĂ‚nı vardır: Allahu tebĂ‚rek ve teĂ‚lĂ‚ hazretlerinin ta’zîminden kendi nefsini zelîl tutar, Şehvetlerini terk eder. Allahu teĂ‚lĂ‚ ve tekaddes hazretlerinin rızĂ‚sı icin huzûrunda cok durmağı Ă‚det eder.
YĂ‚ Alî! Muhlîs olanın uc nişĂ‚nı vardır: gucu yeterse affeder. Malının zekĂ‚tını verir. Sadaka vermeyi sever.
YĂ‚ Alî! Bahîlde uc nişĂ‚n vardır: Aclıkdan korkar. Birşey isteyenden korkar. Kendine iyilik eden kimseye, icindekinin aksine dili ile hayır soyler.
YĂ‚ Alî! Yureksiz olanın uc nişĂ‚nı vardır: Korkak olur. Gonlu [kalbi] katı olur. Havf edici olur.
YĂ‚ Alî! SĂ‚bir [sabr edici] olanın uc nişĂ‚nı vardır: TĂ‚at etmeğe sabr eder. MĂ‚siyyeti terk etmeğe sabr eder. Allahu teĂ‚lĂ‚ hazretlerinin ahkĂ‚mına sabr eder.
YĂ‚ Alî! Senin dostun olanın uc alĂ‚meti vardır: Malını sana fedĂ‚ eder. Nefsini sana fedĂ‚ eder. Senin sırrını gizli tutar.
YĂ‚ Alî! FĂ‚cir olanın uc nişĂ‚nı vardır: Yemîn etmekle oğunur. Hanımları aldatır. Cok buhtĂ‚n eder.
YĂ‚ Alî! KĂ‚firin uc nişĂ‚nı vardır: Allahu teĂ‚lĂ‚nın dîninde şek [şuphe] eder. Allahu SubhĂ‚nehu ve teĂ‚lĂ‚ hazretlerinin dostlarını duşman tutar. Rabbine tĂ‚at ve ibĂ‚detden gĂ‚fil olur.
YĂ‚ Alî! Rahmetden uzak kılınmış kulların uc nişĂ‚nı vardır: Allahu tebĂ‚rek ve teĂ‚lĂ‚ ve tekaddes hazretlerinin mekrinden emîn olur. Rahmetinden umîdsiz olur. Allahu teĂ‚lĂ‚nın Resûlune muhĂ‚lefete kendine Ă‚det eder.
YĂ‚ Alî! Affedilmiş kulun uc nişĂ‚nı vardır: Allahu SubhĂ‚nehu ve teĂ‚lĂ‚ hazretlerinin azĂ‚bından korkucu olur. Mekrinden cekinir. Sırf Allah icin yapılan vaaz ve nasîhatden cekinir.
YĂ‚ Alî! Allahu tebĂ‚rek ve teĂ‚lĂ‚ dergĂ‚hında halkın iyisi odur ki, herkese menfa’ati olur. Halkın kotusu odur ki, gonlu [kalbi] kinli olur. Gammaz ve kotu amelli olur.
YĂ‚ Alî! Halkın en iyisi, Allahu tebĂ‚rek ve teĂ‚lĂ‚ hazretleri indinde o kimsedir ki, omru uzun olur ve ameli iyi olur.
YĂ‚ Alî! Allahu tebĂ‚rek ve teĂ‚lĂ‚ hazretlerinin indinde en kotu ve Onun buğz etdiği kimse o kimsedir ki, halk onu hayrlı zan eder. Onda hic hayr olmaz. ZĂ‚hirî salĂ‚h ile suslu, bĂ‚tını gunĂ‚h ile doludur. Bundan dahĂ‚ kotusu o kimsedir ki, ondan sakınmak icin kendine ikrĂ‚m olunur. Bundan dahĂ‚ kotusu zenginlere ikrĂ‚m eder. Fakîrleri hor ve zelîl tutar. Zenginlere ceşidli, renkli ni’metler ile comertlik eder. Fakîrlere bir parca ekmek vermez. Bundan dahĂ‚ beteri o kimsedir ki, yalnız başına yiyip, bir kimseye, bir nesne vermez. Bundan da beteri o kimsedir ki, bir muslimĂ‚n kardeşine dostluk izhĂ‚r eder. Sonra onu helĂ‚k eder.
YĂ‚ Alî! KerĂ‚met, gunĂ‚hlardan gecmekdir [gunĂ‚hları terk etmekdir].
YĂ‚ Alî! Allahu tebĂ‚rek ve teĂ‚lĂ‚ hazretlerinden korkmanın aslı, Allahu teĂ‚lĂ‚nın harĂ‚m etdiği herşeyden sakınmakdır.
YĂ‚ Alî! Doğru soyleyici kimsenin alĂ‚meti, doğru soylemek Ă‚deti olur. Kızgınlık Ă‚nında ve rızĂ‚ vaktinde ve hĂ‚cet vaktinde [ihtiyĂ‚c Ă‚nında] de doğru soyler.
YĂ‚ Alî! Beş şey gonlu oldurur. Cok yemek. Cok uyumak. Cok konuşmak. Cok gulmek. Rızk icin cok endîşe etmek. HarĂ‚m yemek îmĂ‚nı zayıflatır, kalbi karartır.
YĂ‚ Alî! Beş şey kalbi katı eder, karartır: Kalb cok kararırsa, Allahu teĂ‚lĂ‚ korusun, kĂ‚fir olur. Bunlar gunĂ‚hı bilmez, gunĂ‚h işler. Tok olduğu hĂ‚lde yemek yemek. Zulm ile mal toplamak. NamĂ‚zı tehîr etmek. Sol eli ile yemek ve icmek.
YĂ‚ Alî! Beş şey unutkanlık hĂ‚sıl eder: FĂ‚re artığı yemek. Kıbleye karşı bevl etmek (idrar yapmak). Durur hĂ‚ldeki suya bevl etmek. gol uzerine bevl etmek. HarĂ‚m ile gecinmek.
YĂ‚ Alî! Beş nesne [şey] gonlu [kalbi] parlatır, munevver eder: Sûre-i ihlĂ‚sı cok okumak. Az yemek. İlm meclisine hĂ‚zır olmak. Az pişmiş ekmek yemek. Gece nemĂ‚zı kılmak.
YĂ‚ Alî! Beş şey gonlu rûşen eder, aydınlatır, karanlığını giderir: İlm meclisinde oturmak. Elini yetîm başına surmek. Seher vaktinde cok istigfĂ‚r etmek. Cok yimeği terk etmek. Cok oruc tutmak.
YĂ‚ Alî! Beş nesne gozun nûrunu artdırır: KĂ‚’be-i mu’azzamaya bakmak. Mushaf-ı şerîfe bakmak. Anne-babasının yuzune bakmak. Âlimin yuzune bakmak. Akar suya bakmak.
YĂ‚ Alî! Beş nesne kişiyi cokdurur. Borcu cok olmak. Cok gĂ‚mı olmak. Kadının nefesi erkeğe erişmek. Cok koku surunmek. Cok balgam gelmek.
YĂ‚ Alî! Cennet kapısında gordum; yazılmış. Her kim hevĂ‚sına muhĂ‚lefet ederse, Cennet onun yeri olur. Cehennem der ki: YĂ‚ Rabbî! Beni neden dolayı yaratdın. Allahu teĂ‚lĂ‚ celle şĂ‚nuhu buyurdu: (Her bahîl ve mutekebbîr icin) [Cimri ve kibrli icin]. Cehennem dedi, ben onlar icinim.
YĂ‚ Alî! Allahu tebĂ‚rek ve teĂ‚lĂ‚ hazretlerinin rızĂ‚sı anne ve babanın rızĂ‚sındadır. GadĂ‚bı onların gadĂ‚bındadır. YĂ‚ Alî! KĂ‚fir de olsa, komşuna ikrĂ‚m eyle. KĂ‚fir de olsa musĂ‚fire ikrĂ‚m eyle. Anaya-babaya kĂ‚fir de olsalar ikrĂ‚m eyle. Dilenciyi kĂ‚fir de olsa red etme.
YĂ‚ Alî! Her kim şupheliden yer, dîni ortulu olur. Gonlu siyĂ‚h olur. Her kim harĂ‚m yer ise gonlu [kalbi] olur ve dîni kohne olur. Yakîni za’îf olur. DuĂ‚sı perdelenir. İbĂ‚deti az olur.
YĂ‚ Alî! Mucrim olan kul duĂ‚ etse, Allahu teĂ‚lĂ‚ celle şĂ‚nuhu onu helĂ‚kını istediği şeyde verir ve meleklere emr eder ki, verin istediği nesneyi ki, onun helĂ‚kı ondadır. Sesini kesin.
YĂ‚ Alî! Allahu teĂ‚lĂ‚ kullarından bir kula gadĂ‚b edecek ise, ona harĂ‚m mal nasîb eder. GadĂ‚bı cok olunca, bir şeytĂ‚nı onun uzerine musallat eder ki, onu dunyĂ‚da meşgûl eder. DunyĂ‚ işleri kolaylaşır. Dinden uzaklaşır. Sonra o kul der ki, Allahu teĂ‚lĂ‚ gafûrurrahîmdir.
YĂ‚ Alî! Allahu SubhĂ‚nehu ve teĂ‚lĂ‚ bir kulu sever, o kulun duĂ‚sını gecikdirir [tehîr eder]. Melekler derler, yĂ‚ Rabbî bu mu’min kulun duĂ‚sını kabûl eyle. Allahu teĂ‚lĂ‚ ve tekaddes buyurur ki, (Bırakın benim kulumu. Siz onun uzerine benden dahĂ‚ cok mu acıyorsunuz. Ben onun duĂ‚sını tedarruan severim. Ve ben alîm ve habîrim.)
YĂ‚ Alî! Bir kişinin olum Ă‚nında, azĂ‚ları birbirine selĂ‚m verir. Der, esselĂ‚mu aleyke. Ben oldum. Sen de olsen gerek. Boylece ak tuy kara tuyune der; ben oldum; ya’nî ağardım. Sen de olursun.
YĂ‚ Alî! ŞĂ‚d olup, kahkaha ile gulme ki, Allahu teĂ‚lĂ‚ ve tekaddes boyle olanları sevmez. DĂ‚imĂ‚ huznlu ol ki, Allahu tebĂ‚rek ve teĂ‚lĂ‚ hazretleri huznlu olan kimseleri sever.
YĂ‚ Alî Her yeni gun olunca, o yeni gun, ey insan oğlu ben senin yeni gununum. Ben senin uzerine şĂ‚hidim. Bak, ne istersin. Her gece olunca, gecede boyle soyler. Gunduz ile ve gece ile sohbeti iyi yap.
YĂ‚ Alî! Allahu tebĂ‚rek ve teĂ‚lĂ‚ hazretlerinin fadlından halĂ‚li taleb et ki, halĂ‚l taleb etmek mu’minler uzerine farzdır.
YĂ‚ Alî! Abdest aldıkdan sonra İnnĂ‚enzelnĂ‚ [Kadr] sûresini okumakdan geri kalmıyasın. Allahu teĂ‚lĂ‚ ve tekaddes hazretleri herbir abdestde sana ellibin senelik abdest sevĂ‚bı verir.
YĂ‚ Alî! Her kim ayaklarını yıkadıkdan sonra, bana salevĂ‚t verse, Allahu tebĂ‚rek ve teĂ‚lĂ‚ hazretleri, onun butun uzuntulerini giderir, ferĂ‚hlandırır, duĂ‚ları mustecĂ‚b olur.
YĂ‚ Alî! TehĂ‚retlenince, yeniden su al ve onune sur ve sonra, (SubhĂ‚neke Allahumme ve bi hamdike eşhedu en lĂ‚ ilĂ‚he illĂ‚ ente vahdeke lĂ‚ şerîke leke estagfiruke ve etubu ileyke.) oku. Sonra yuzunu bir tarafına cevir ve şoyle soyle: (Ve eşhedu enne Muhammeden abduke ve Resûluke). Her kim boyle yaparsa, Allahu tebĂ‚rek ve teĂ‚lĂ‚ hazretleri onun gunĂ‚hlarını az veyĂ‚ cok olsun, affeder.
YĂ‚ Alî! Her kim Allahu tebĂ‚rek ve teĂ‚lĂ‚ hazretlerini fecr tulû’ etmezden evvel ve gun doğmazdan evvel zikr ederse, Allahu teĂ‚lĂ‚, onun Cehennemde azĂ‚b olunmasına rĂ‚zı olmaz. Onun gunĂ‚hları yedi kat gokdeki yıldızlar adedince olur ise de azĂ‚b etmezler.
YĂ‚ Alî! SabĂ‚h namĂ‚zını cemĂ‚at ile kılasın. Guneş doğup, yukselinceye kadar yerinde otur. Sonra iki rek’at namĂ‚z kıl ki, Allahu tebĂ‚rek ve teĂ‚lĂ‚ hazretleri, sana bir hac ve omre sevĂ‚bı verir. Kole azĂ‚d etmek sevĂ‚bı ve bin dinĂ‚r fîsebîlillah sadaka etmişce sevĂ‚b verir.
YĂ‚ Alî! HazĂ‚rda ve seferde DuhĂ‚ namĂ‚zına devĂ‚m et ki, kıyĂ‚met gunu olduğu zemĂ‚n, bir nidĂ‚ edici Cennetin şerefeleri uzerinden nidĂ‚ eder ki, nerededir o kimseler ki, duhĂ‚ nemĂ‚zını kılarlar idi. DuhĂ‚ kapısından varıp, selĂ‚metle ve emĂ‚n ile Cennete girsinler. Allahu teĂ‚lĂ‚ ve tekaddes hazretleri DuhĂ‚ namĂ‚zını emr etmediği hicbir Peygamber gondermedi [yanî her Peygambere emretmişdir].
YĂ‚ Alî! Her kim Cuma gunu gusl ederse, Allahu tebĂ‚rek ve teĂ‚lĂ‚ onun gunĂ‚hlarını affeder. Bu Cumadan gelecek Cumaya kadar purnûr olur. Kabirde ve mîzĂ‚nda ağırlık olur.
YĂ‚ Alî! Kulların sevgilisi, Allahu teĂ‚lĂ‚ hazretlerine o kuldur ki, secdede (YĂ‚ Rabbî! Ben nefsime zulm etdim. Beni affet! ZîrĂ‚ gunĂ‚hları ancak sen affedersin.) der.
YĂ‚ Alî! ŞarĂ‚b icen ile dostluk etme. O mel’ûndur. ZekĂ‚t vermeyen kimse ile arkadaşlık etme. O Allahu teĂ‚lĂ‚nın duşmanıdır. FĂ‚iz yiyen ile arkadaşlık etme ki, o Allahu teĂ‚lĂ‚ hazretleri ile muhĂ‚rebe eder. Kur’Ă‚n-ı kerîmde bu bildirilmişdir. [Bekara sûresi 279.cu Ă‚yet-i kerîmesinde meĂ‚len]; (Eğer fĂ‚izi terk etmezseniz, Allaha ve Peygambere karşı harbe girmiş olursunuz...) buyurulmuşdur.
YĂ‚ Alî! DuĂ‚ ederken veyĂ‚ Kur’Ă‚n-ı azîm-uş-şĂ‚n tilĂ‚vet ederken sesini cok yukseltme. Cunki, namĂ‚z kılanların namĂ‚zlarını fesĂ‚da verirsin.
YĂ‚ Alî! NamĂ‚z vakti gelince namĂ‚zını kıl. Cunki şeytĂ‚n seni meşgûl eder. Bir hayırlı işe niyyet etdiğin zamĂ‚n, hemen o işi yap. Cunki, şeytĂ‚n seni o hayrlı işten meneder.
YĂ‚ Alî! Her kim ucret ile bir işci tutar; ucretini tamĂ‚m vermezse, Allahu tebĂ‚rek ve teĂ‚lĂ‚ hazretleri onun tĂ‚atlarını mahveder. Ben onun kıyĂ‚met gununde hasmı olurum.
YĂ‚ Alî! CebrĂ‚îl aleyhisselĂ‚m, Ă‚dem oğlu olup da, yedi iş işleseydim, diye temennî etmişdir. Beş vakt nemĂ‚zı cemĂ‚at ile kılsaydım. Âlimler ile otursaydım. Hastaları sorsaydım. CenĂ‚ze namĂ‚zını kılsaydım. Su dağıtsaydım. Dargın olan iki kimseyi barıştırsaydım. Yetîmlere şefkĂ‚t etseydim. YĂ‚ Alî! Sen de bunun uzerine hırslı ol.
YĂ‚ Alî! Yetîm ağladığı zemĂ‚n Arş-ı mecid titrer. Allahu SubhĂ‚nehu ve teĂ‚lĂ‚ hazretleri buyurur ki, yĂ‚ CebrĂ‚îl, bu yetîmi ağlatanın yerini Cehennemde bul! Ben de onu ağlatayım. Her kim ki onu sevindirir ve guldurur. Onun Cennetde yerini geniş et ki, ben onu sevindireyim ve guldureyim.
YĂ‚ Alî! Allahu tebĂ‚rek ve teĂ‚lĂ‚ hazretleri, Âdem oğlunun bedeninde dilden iyi birşey halk etmemişdir. Onun ile Cennete girer. Ve onun ile Cehenneme girer. Onu zindĂ‚na koy ki, yırtıcı hayvĂ‚n gibidir.
YĂ‚ Alî! EyyĂ‚m-ı beyd orucuna devĂ‚m et ki, ayın onucuncu, ondorduncu, onbeşinci gunleridir. Allahu teĂ‚lĂ‚ ve tekaddes hazretleri bu gunlerde oruc tutanların yuzlerini beyĂ‚z eder. O sene temĂ‚men oruc tutmuş gibi olur.
YĂ‚ Alî! Her kim ilimsiz ibĂ‚det ederse, zararı fĂ‚idesinden cok olur. Onun misĂ‚li o amĂ‚ gibi olur ki, bir sahrĂ‚ya delîlsiz gider. O kadar dolaşır ki, kendini dikenlik arasında bulur.
YĂ‚ Alî! Her kim her gun yermibeş kerre (Estagfirullahelî ve li vĂ‚lideyye vel’cemî’il mu’minîne vel mu’minĂ‚t vel muslimîne vel muslimĂ‚ti innehû mu’cîbut da’vĂ‚t) derse, Allahu tebĂ‚rek ve teĂ‚lĂ‚ o kimseyi kendi dostlarından yazar.
YĂ‚ Alî! Her kim her gun on kerre (LĂ‚ ilĂ‚he illallahu kable kulli ehadin ve lĂ‚ ilĂ‚he illallahu ba’de kulli ehadin ve lĂ‚ ilĂ‚he illallahu yebka rabbunĂ‚ ve yefnĂ‚ ve yemûtu kulle ehadin) derse, goklerde hicbir melek kalmaz; illĂ‚ ona bin kerre istigfĂ‚r ederler.
YĂ‚ Alî! Kim her gun yermibir kerre (Allahumme bĂ‚rik lî fîl-mevti ve fî mĂ‚ ba’det mevti) derse, Allahu teĂ‚lĂ‚ ve tekaddes hazretlerinin ona dunyĂ‚da verdiği ni’metleri hesĂ‚bsızdır.
YĂ‚ Alî! Her gun on kerre (Elhamdulillah kable kulli ehadin ve elhamdulillahi be’de kulli ehadin velhamdulillah yebka rabbunĂ‚ yefnĂ‚ kulli ehadin velhamdulillahi alĂ‚ kulli hĂ‚lin) derse, Allahu teĂ‚lĂ‚ ve azze ve celle o kimseyi buyuk gunĂ‚hı olsa da afv eder.
YĂ‚ Alî! Her kim benim uzerime her bir gun ve her bir gecede yuz kerre salevĂ‚t getirse, ona şefĂ‚’at etmek, buyuk gunĂ‚hı olsa da, bana vĂ‚cib olur. Bu cumlede butun muslumĂ‚nlara nasîhat vardır.
YĂ‚ Alî! Gece namĂ‚zı kıl! Bir koyun sağacak mikdĂ‚rı zemĂ‚n kadar da olsa, gecede iki rek’at nemĂ‚z gunduzleri bin rek’at nemĂ‚zdan fazîletlidir. Geceleri nemĂ‚z kılanların yuzleri, gunduzun butun insanların yuzlerinden guzel olur.
YĂ‚ Alî! Hicbir muslimĂ‚na lanet etme. Hicbir hayvana lanet etme. Lanet sana geri doner.
YĂ‚ Alî! Her kim Allahu tebĂ‚rek ve teĂ‚lĂ‚ hazretlerinin nimetlerine şukr ederse, belĂ‚larına sabr ederse, gunĂ‚hlarına istigfĂ‚r ederse, hangi kapıdan isterse Cennete girer.
YĂ‚ Alî! Cok uyumak gonlu oldurur. PişmĂ‚nlığı, unutkanlığı artdırır. Cok gulmek gonlu [kalbi] oldurur. VakĂ‚rı giderir. Cok gunĂ‚h işlemek kalbi, gonlu siyĂ‚hlaşdırır. PişmĂ‚nlık verir.
YĂ‚ Alî! Her kim dunyĂ‚yı ihtiyĂ‚cı kadar taleb ederse, Sırat uzerinden şimşek gibi gecer. Allahu teĂ‚lĂ‚ ve tekaddes ondan rĂ‚zı olur. Her kim dunyĂ‚yı isteyip ve harĂ‚mlardan cok mal toplarsa, Allahu tebĂ‚rek ve teĂ‚lĂ‚ hazretlerine mulĂ‚ki olduğunda, Allahu teĂ‚lĂ‚ hazretlerini gadĂ‚blı bulur.
...
- ReadBull.net
- Kültür & Yaţam & Danýţman
- Eđitim Öđretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Resulullah(sav)'tan Hz.Ali(ra)'ye tavsiyeler