Doğu: "Değerlerimiz değişti" Abant İzzet Baysal Universitesi Beden Eğitimi ve Spor Yuksek Okulu Muduru ve milli gureşci Yaşar Doğu'nun oğlu Prof. Dr. Gazanfer Doğu, ''Turk gureşinin bir babaya ihtiyacı var'' dedi. Genclik ve Spor Genel Mudurluğu gorevinde de bulunan Prof. Dr. Gazanfer Doğu, AA muhabirine yaptığı acıklamada, toplumsal bir değişim icerisinde bulunulduğunu ifade ederek, ''Değerlerimiz değişti. Eskiden işin icinde bu kadar para yoktu. İnsanlar gureş sporunu yaparken, daha cok fedakarlık etmeye hazır bir pozisyondaydı. O gunlerin başarılarını da bu fedakarca, işe dort elle sarılmalarına bağlıyorum. Şimdi işin icinde daha cok para var. Yapılan sporu ticari duşunuyorlar'' diye konuştu. Doğu, hazırlıkların planlı programlı olduğunun soylenemeyeceğini belirterek, şunları soyledi: ''Gureşcilerin şampiyonluk macında ihtiyacı olan o damarlarındaki son itici guc, ben iman gucu diyeyim,Daha cabuk koyveriyorlar. Hazırlıklarının planlı programlı olduğu soylenemez. Bence bugun Turk gureşinin bir babaya ihtiyacı var. Her şeyi toplayacak, cekip cevirecek, ortak idealler peşinde koşturacak ve yol gosterecek bir baba, ağabey ya da bir buyuğe ihtiyac var. Federasyonun bugunku yapısıyla bu işi becereceğini zannetmiyorum. Alt yapı ne kadar zayıf geliyor ki hala aynı kişilerle başarı elde etmeye calışıyoruz. Sonucları herkes goruyor'' diye konuştu. -''YENİ BİR SİSTEM KURULMALI'' Gureşte yeni bir sistemin kurulması gerektiğini anlatan Gazanfer Doğu, ''Babamların zamanındaki sistemin bugun calışacağını soyleyemem. Cunku o gunku anlayış, ahlak ve değerler farklıydı. O sistem icerisinde o iş yuruyordu. Bugun gureşte daha cok kulupleşme, daha iyi bir lig usulu ya da farklı bir yonetim anlayışı uygulanması lazım. Bunu yapalım ki başarılarda sureklilik gelsin'' şeklinde konuştu. Dunya şampiyonu gureşci Yaşar Doğu'nun oğlu Gazanfer Doğu, babasının gureşi cok sevdiğini ifade ederek, şoyle konuştu: ''Babam gureş yaptığı yıllar icinde 6 altın ve 1 gumuş olmak uzere toplam 7 madalya kazandı. Ay-yıldızlı mayo ile cıktığı 47 musabakadan 33'unu tuşla, 11'ini ittifakla ve ikisini ekseriyetle kazanarak buyuk bir başarıya imza attı. 15 Aralık 1955 senesinde milli takım ile birlikte İsvec'te bulunurken ağır bir kalp krizi gecirdi. Yurda dondukten sonra doktorlarının ikazlarına rağmen yine de cok sevdiği gureşten ve gureşci evlatlarından kopamadı. Hastalık onun temposunu hic duşurmedi. Hasta yatağından kalkarak antrenmanlara gitti, durmadı, calıştı. Babam 8 Ocak 1961 gunu hayata gozlerini yumduğunda henuz 48 yaşındaydı.'' Yaşar Doğu'nun en beğendiği gureşcinin eski takım arkadaşı Gazanfer olduğunu ve kendisine de bu adı taktığını belirten Prof.Dr. Doğu, baba Yaşar Doğu'nun erken yaşta kalp krizi gecirerek hayatını kaybetmesi uzerine annesinin, kendisinin de akıbetinin aynı olacağını duşunerek gureş yapmamasını istediğini anlattı. Annesinden gizlice gureş antrenmanlarına gittiğini kaydeden Gazanfer Doğu, 3 yıllık gureş hayatından sonra sakatlanarak gureşe veda ettiğini sozlerine ekledi. Kaynak : AA __________________