Uc kez olimpiyata katılıp bir gumuş, bir bronz kazanan Rıza Kayaalp, tek amacının altın madalyayı alarak uclemeyi tamamlamak olduğunu belirterek, “Aksi bir sonucta olimpiyat şampiyonluğu icimde ukde kalır ve omur boyu mutsuz yaşarım. Mutlu olmam icin başarmak zorundayım, başka yolu yok” dedi Dile kolay, 10 yılda ust uste 8 kez olmak uzere 9 Avrupa Şampiyonluğu... Araya sıkıştırılmış 3 de Dunya Şampiyonluğu... Ve olimpiyatta biri gumuş, biri bronz olmak uzere iki madalya daha... Grekoromende 130 kilonun tartışmasız dunyadaki en buyuklerinden biri Rıza Kayaalp’ten bahsediyoruz. Romanya’nın Başkenti Bukreş’te son katıldığı Avrupa Şampiyonası’ndan bir kez daha zaferle donerek, Hamza Yerlikaya’ya ait rekoru kıran Kayaalp’in aklından cıkmayan tek bir şey var: Olimpiyat şampiyonluğu... 2012’de bronz, 2016’da ise gumuş madalya kazanan milli gureşcimiz, Tokyo 2020’de altın madalya kazanarak uclemeyi tamamlayacağını iddia ediyor. Gozunun başka bir şey gormediğini ifade eden Rıza Kayaalp, başaramaması durumunda cok mutsuz olacağını soyluyor. Sozu fazla uzatmadan Rıza Kayaalp’e bırakıyoruz: Omur boyu mutlu yaşayamam “Şu boyun fıtığı sakatlığını halledersem, olimpiyatta altın madalyayı alırım. Uc olimpiyata gittim, beş olimpiyata da giderim. Ama gitmektense, şampiyonluk olsa daha guzel olur. Beş olimpiyata gideceğime, birine gidip, altın alsam benim icin daha evladır. Bir bronz, bir gumuşum var. Bir tek altın madalyam eksik. Bu durum icimde ukde kaldı. İnşallah kazanırım. Yoksa omur boyu icimde ukde olarak kalır ve ben mutlu yaşayamam. Benim icin şu an mutluluğun tek formulu var; o da Tokyo’da altın madalyayı boynuma gecirmek. Aksi bir sonucu duşunemiyorum bile...” Boyun fıtığı kollarıma baskı yaptı “Boyun fıtığı sıkıntısı yaşadım. Zaten 2018 Dunya Şampiyonası’nda kaybetmemin en buyuk sebebi bu sakatlıktı. Fıtık kollarıma baskı yaptı. Şampiyonadan donunce, ‘MR’ cektirdik ve baktık ki bayağı ilerlemiş. Ardından 15 gun arayla 5 seans kok hucre tedavisi yaptırdım. Son Avrupa Şampiyonası’nda da biraz ağrı yaptı. Antrenmanlarda cok iyiydim, şampiyonaya birkac gun kala sıkıntı yaşadım. Yoksa şampiyonada daha agresif gureşirdim, farklı skorlarla biterdi maclarım.” Kok hucre tedavisi bana bir ay dayandı! “Şu anda yine ağrılarım var. Tedaviye devam edeceğim. Aynı şekilde olumlu etkisini gorursem, Dunya Şampiyonası’nda 4. altın madalyayı alıp, yeni bir rekora daha imza atmak istiyorum. Kok hucrede 5 seans, normal bir insan olsam belki 2-3 yıl etkisini gosterir. Ancak yuksek tempolu antrenman yapan bir sporcu olunca 1.5 ay zor gidiyor. Olimpiyat donemi olduğu icin ameliyat gibi bir durum olmaz. Zaten gerekirse, olimpiyata ve dunya şampiyonasına gitmeden once yine kok hucre tedavisi yaptırırım.” 12 dakikada 3-4 kişiyle gureşiyorum “Antrenmanlarımı 3-4 kişiyle yapıyorum. Ozellikle şampiyonalardan 1-2 hafta once bu sistemi kullanıyorum. Boyun fıtığım iyileşince, 12 dakika icinde aralıksız 3-4 kişi değişmeli gureşiyorum. Bu bana inanılmaz kondisyon sağlıyor. Onceden 6 dakika bile dayanamazdım. Şimdi nabzım 180’i buluyor ve bir dakika icinde de 120’ye iniyor. Şu anda da partner sıkıntısını cozduk. Kubalı rakibim Nune Lopez, 140-150 kiloluk bir adam, onunla antrenman yapmak gercekten de benim icin cok iyi olacak. Diğer rakiplerin bundan sonra daha hafif geleceğini duşunuyorum” Başkasına sorsan ‘imkansız’ der “Gureşe başladığımda ‘9 Avrupa şampiyonluğu kazanacaksın’, deseler hayatta inanmazdım! Hani, 4 şampiyonluk bile buyuk başarı gibi gelirdi bana. Gerci hala inanamıyorum! Yıldızlarda gureşirken, ikinciliği, ucunculuğu duşunurken birden bire rekorlar gelmiş. Başka gureşciye ‘9 Avrupa şampiyonluğu’ desem imkansız olduğunu soyler.” ‘Seni cok yeneceğim’ dediği Macar gureşci! “Hamza ağabeyi (Yerlikaya) 2001’de İstanbul’da duzenlenen Avrupa Şampiyonası’nda izlemiştim. O şampiyonada aklımda kalan Fatih Bakır’dı. Ağır sıklette mucadele ettiği icin, onu daha iyi anımsıyorum. Fatih ağabey, finalde Macar Mihaly Bardos Deak’a kaybetmişti. O zaman benim yaşım henuz 11 ve ancak 48- 50 kilo civarındayım. Finali izledikten sonra Macar rakip icin, ‘Seni cok yeneceğim’ demiştim. Sonra sanki cağırmışım gibi (!) turnuvalarda surekli karşıma cıktı. En az 25 kez karşılaştım ve cocukken verdiğim sozu tutarak, her seferinde yendim onu.” Ağrım yoksa superim “En buyuk motivasyon kaynağım, sakat olmamam, hicbir yerimin ağırmaması! Sağlam olunca tum turnuvalara kendimden emin gidiyorum. O zaman rahat kazanabileceğimi biliyorum. Sakatlıktan once kendime zor gelirdim, şimdi kok hucre tedavisinden sonra hemen kendime geliyorum.” Madalyalarımın yuzde 70’i altındır “Bu yaz gureş kariyerimin 19. yılı olacak. Buyuklerde 10 yılda 9 Avrupa şampiyonluğu geldi. Altyapılar dahil 30’un uzerinde madalyam vardır. Madalyalarımın yuzde 70’i altındır. Bu arada şunu da eklemeden gecemeyeceğim. Benim uzerimde emeği olan antrenorlerim; Salih Bora, Akif Canbaş, Serkan Ozden, Yusuf Duzer ve Remzi Yılmaz’a sizin aracalığınızla cok teşekkur ediyorum.” İnternethaber __________________