CÂfer Mekkî hazretleri Mekke-i mukerremede doğdu. 1721 (H.1134) senesinde orada vefÂt etti. Şeyh Muhammed Velîdî ile aynı zamanda yaşadı. Her ikisi de Âlim, kÂmil, sÂlih ve velî kişilerdi.
CÂfer Mekkî, hÂrikulÂde hÂller sÂhibi idi. Ona cok kerre gaybdan rızk gelirdi. Yanındakiler bunu acıkca gorurlerdi. Onun bir seccÂdesi vardı. Her zaman uzerine oturur, sohbet ederdi. Hizmetcileri ihtiyac icin para istediklerinde, alacakları şeyleri sorar, o kadar parayı seccÂde altından alır onlara verirdi. Başka zaman hizmetciler seccÂdenin altına baktıklarında bir şey bulamazlardı.
Bu mubarek zat, vefatına yakın bir sohbetinde buyurdu ki: “Eğer Allahu teÂlÂya tÂatta bulunamazsanız, hic olmazsa oruc tutun. Karnınızı ac tutmaya ve acı cekmeye onem verin. Cunku oruc tutmaktan daha iyi bir tÂat yoktur. Peygamber ve velîlerin kalplerinden hikmet pınarları, aclık ve oruc bereketi ile fışkırmıştır. Allahu teÂlÂya ulaştıracak oructan daha iyi bir binek yoktur. Oruc ehlinin duÂlarına karşılık verilir ve kabûl edilir. Orucun Allahu teÂl katında buyuk değer ve onemi vardır. Oruc, hikmet hazînelerinin anahtarıdır. Bir kimse butun kulluk vazîfelerini yerine getirse, fakat mîdesini doldursa hicbir yere ulaşamaz. Orucu gereğince tutsa, başka kulluk vazîfelerinde kusur olsa bile, yine bir yere erişir... Oruca yavaş yavaş alışmak gerekir ki, sıhhate ziyan gelmesin, insanı işten alıkoymasın...

MAL BUYUK NİMETTİR...
Mal buyuk bir nîmettir. Malı isrÂf, Allahu teÂlÂnın nîmetini hakîr gormek, nîmete kıymet vermemek, nîmeti elden kacırmak, kısaca kufrÂn-ı nîmet etmek, yÂni şuk-retmemek olur. Bu ise, nîmeti verenin duşman muÂmelesi yapmasına, azarlamasına ve azÂb etmesine sebeb olacak buyuk bir suctur. Nîmetin kıymeti bilinmeyince, hakkı gozetilmeyince elden gider. Şukredilince ve hakkı gozetilince elde kalır ve artar...
İsrÂf cok kotu bir huydur. Cirkinliği meydandadır. Kalbi, durmayıp karartan, kemiren, tehlikeli bir hastalıktır. TedÂvisi pek guctur. Bu sıfat kalbi kaplamadan once, gidermek ve bu felÂketten kurtulmak icin butun ilÂclarına baş vurup uğraşmalıdır. Kurtarması icin, cenÂb-ı Hakka yalvarmalı, du etmelidir. Allahu teÂlÂ, calışana, her gucluğu kolaylaştırır. O, sığınılacak, guvenilecek, biricik yardımcı ve kurtarıcıdır...”


Alıntı

__________________