658’inci tarihi Kırkpınar Yağlı Gureşleri resmi acılış toreni gercekleştirildi. Resmi acılış konuşmaları sırasında, tribunlerdeki bazı gureş severler Edirne Belediye Başkanı Recep Gurkan’ı ıslıklayınca, Gurkan o tribune doğru donerek, “Musaade ederseniz bitireceğim. Vali Bey de konuşacak, bitireceğiz. İnanıyorum ki; Turk’un ata sporu kendini bilmezlere rağmen ebediyete kadar devam edecektir” diyerek konuşmasını sonlandırdı. Edirne’de, bu yıl 658’incisi duzenlenen tarihi Kırkpınar Yağlı Gureşleri, Sarayici’nde yapılan resmi acılış toreni ile başladı. Sarayici Er Meydanı’nda yapılan acılış toreni, saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşı ve Kırkpınar Marşı’nın okunması ile başladı. Acılış konuşmalarının yapılması ile devam eden torende pehlivan ve hakem heyeti, saha gorevlileri Edirne Belediyesi Bandosu eşliğinde gecit toreni duzenledi. “Ağaya vermek, pehlivana da yiğitce gureşmek yakışır” 657. Tarihi Kırkpınar Yağlı Gureşleri Ağası Seyfettin Selim, “Tarihi Kırkpınar inşallah hepimiz icin hayırlı olur, Kırkpınar’a yakışan gureşler olur. Hep soyluyorum. Nasıl ki ağaya yakışan vermekse pehlivana yakışan yiğitce, mertce, erkekce gureşmektir” dedi. “Kırkpınar tarihinde bu yıl 3 ilke imza atıldı” Turkiye Gureş Federasyonu Başkanı Musa Aydın da, “2019 yılında Turk yağlı gureşi adına cok onemli 3 ilke imza atılmış oldu. Birincisi bu yıl Kırkpınar gureşlerine bu yıl 2 bin 381 gureşci kayıt yaptırarak Cumhuriyet tarihinde bir ilke, rekora imza atıldı. İkincisi Trakya Universitesi Beden Eğitimi ve Spor bolumune, Kırkpınar gureşlerinde ilk 3 dereceye giren sporcularımıza sınavsız okuma hakkı ve başpehlivanlarımıza da yuksek lisans yapma hakkı tanıdılar. Ucuncu konu, daha dun mecliste torba yasada cıktı. Kırkpınar gureşlerinde 3 kes ust uste başpehlivan olan altın kemer sahibi olan gureşcilerimize devlet sporcusu unvanı verildi. Bu kanunla Karamurselli Aydın Demir, Denizlili Huseyin Cokal ve yine Karamurselli Ahmet Taşcı devlet sporcusu unvanını kazandılar. Oyle inanıyorum ki en kısa zamanda her yıl baş pehlivan olanlara da devlet sporcusu unvanı verileceğine inanıyorum ve bu konuyla ilgili de calışmalarımızı da surdurmekteyiz” diye konuştu. “Altın kemerli 2 başpehlivanımız, Aydın Demir ve Huseyin Cokal’ın heykelini dikeceğiz” Edirne Belediye Başkanı Recep Gurkan, “Kırkpınar’da altın kemerin ebedi sahibi olmuş ve hayatta olan 3 Başpehlivanımız var. Allah onlara sağlıklı, uzun omurler versin. Sevgili Ahmet Taşcı da şu anda aramızda. Yine 2 yıl once kendilerini, gucumuz oranında plaketle takdir ettiğimiz hala hayatta olan Denizlili Huseyin Cokal ve Karamurselli Aydın Demir de hayattalar. Kendilerine Allah’tan sağlıklı uzun omurler diliyorum. Buradan cıktığımızda hemen karşıda Kırkpınar’ın altın kemerli ağalarının ve altın kemerli başpehlivanlarının heykelleri var. Sevgili Ahmet Taşcı’nın heykeli orada, Adalı Halil’in heykeli orada ama ben bu kanunla beraber fark ettim ki; Biz Edirne Belediyesi olarak bir şeyi eksik bırakmışız. Altın kemerli 2 başpehlivanımız, hala hayatta olan Aydın Demir ve Huseyin Cokal’ın heykellerini de Edirne Belediyesi olarak en kısa zamanda Ahmet Taşcı’nın heykelinin yanına koyacağız. Şimdiden kendilerine ve gureş camiamıza hayırlı olsun” dedi. “Turk’un ata sporu kendini bilmezlere rağmen ebediyete kadar devam edecektir” Bu sırada Başkan Gurkan’ı tribunde bulunan bir grup gureş sever ıslıkla protesto etti. Başkan Gurkan da, “Musaade ederseniz bitireceğim. Vali Bey de konuşacak, bitireceğiz. Elbette gureş seyircisi sabırsızdır, telaşlıdır. Bunu pehlivanlarımızın gureşlerinde de biz hep goruruz, hep izleriz. İnanıyorum ki; Turk’un ata sporu kendini bilmezlere rağmen ebediyete kadar devam edecektir” ifadelerini kullandı. “Turk milletinin en karakteristik ozellikleridir yağlı gureş” Edirne Valisi Ekrem Canalp ise, “Bu aziz millet 658 yıldan beridir savaşlar bile, kıtlıklar bile olsa, ekonomik buhranlar bile olsa bu geleneği asla bırakmadı. Millet olarak bu geleneği surduruyoruz. Cunku yağlı gureşi Turk milletine ozgu kılan ozellikler var. Yağlı gureş cesarettir, mertliktir, Turk milletinin en karakteristik ozellikleridir yağlı gureş. Bizim pehvalivanlarımız, buyuk onderimiz Mustafa Kemal Ataturk’un ifade ettiği şekilde zekidirler, ceviktirler ve ahlaklı insanlardır her birisi” dedi. Yapılan konuşmaların ardından gecen yılın Başpehlivanı Orhan Okulu tarafından gondere ay-yıldızlı Turk Bayrağı cekilirken, gureşlere katılan tum pehlivanların geciş toreni ile acılış programı son buldu. İHA