TEŞRİK TEKBİRİ
Teşrik tekbiri kurban bayramı gunlerinde farz namazlardan sonra getirilen tekbirlerdir. Kurban bayramının ilk gunune "yevm-i nahr" giğer uc gune ise "eyyamu't-teşrik (teşrik gunleri) denir. Bayramdan bir gun onceki gunede "arefe gunu" denir.
Arefe gunu sabah namazından itibaren bayramın dorduncu gununun ikindi namazına kadar yirmiuc farz namazının arkasından birer defa
"Allahu ekber Allahu ekber,La ilahe illallahu vallahu ekber. Allahu ekber ve lillahi'l-hamd" diye tekbir getirilir ki buna "teşrik tekbiri" denir. Anlamı şoyledir: Allah herşeyden yucedir, Allah herşeyden yucedir. Allah'tan başka ilah yoktur. O Allah herşeyden yucedir, Allah herşeyden yucedir. Hamd Allah'a mahsustur." Tekbirlerin bu şekli Hz.Ali ve Abdullah b. Mes'ud (r.anhuma) ya dayanır.
KURBAN KESMEDEN ONCE OKUNACAK DUA
"İNNE SELATİ VENUSUKİ VE MEHYAYE VE MEMATİ LİLLAHİ RABBİL ALEMİN"
De ki:"Benim namazım, ibadetlerim ve diriliğim ve olumum alemlerin Rabbi olan Allah Teala icindir." ENAM:162.
BAYRAM NEDİR,BAYRAM NAMAZLARI NASIL KILINIR
İslam ummetinin iki bayramı vardır bunlar butun islam aleminde kutlanan bayramlardır biri Kurban bayramı diğeri de Ramazan bayramı'dır. Ramazan bayramı ramazan ayının bitiminde Şevval'in birinde; Kurban bayramıda Zilhicce ayının onuncu gununde olur ramazan bayramı uc gun kurban bayramı dort gundur.
İslami kardeşliğin percinendiği bu mubarek gunler muslumanların sevinc ve mutluluk gunleridir Nitekim Hz.Peygamber Mekke'den Medine'ye hicret ettiği zaman Medinelilerin iki bayramı olduğunu oğrendi. Medineliler bu bayramlarında oyun oynar ve eğlenirlerdi bu durumu goren Hz.Peygamber "Allah Teala size kutladığınız bu iki bayrama bedel olarak daha hayırlısını, Ramazan bayramı ile kurban bayramını lutuf olarak vermiştir."
(Ebu Davud, Slat 239, Nesei, L'deyn, 1; Ahmed b. Hanbel, Musned, III, 103, 178)
Bu bayramların neşe ve sevinc gunleri olduğunu yine bizzat Hz.Peygamber ifade buyurmuşlardır. Buhari'nin Hz.Aişe'den rivayet ettiği bir hadis-i şerifte Hz.Aişe (r.a) şoyle anlatmıştır: Bir defasında kurban bayramının ilk gunlerinde Hz.Peygamber yanıma girdi Yanımda, "Buas" ezgilerini (def calarak) okuyan iki kız vardı. Yatağına uzanıp yuzunu cevirdi. Derken babam Ebu Bekr (r.a) iceri girdi. "Bu ne! Resulullah'ın (s.a.s) yanında şeytan calgılarımı?" diyerek beni azarladı. Bunun uzerine Hz.Peygamber (s.a.s) ona donerek "Onlara dokunma" buyurdu. Bende babam birşeyle meşgul olunca kızlara işaret ettim,onlarda cıktılar. (Muslim salatu'I-ideyn,16).
Yine bir bayram gunu Habeşiler kalkan ve mızrak oyunu oynuyorlardı bunlara bakmak icin ya ben Hz.Peygamberden izin istedim veya O "Bakmak istiyor musun?" diye bana sordu (İyice hatırlamıyorum). Ben "Evet" dedim. "Oyleyse git!" buyurdular." (Buhari, ideyn, 2).
Buhari'nin diğer bir rivayetinde soz konusu hadisede Hz.Peygamber, Hz.Ebu Bekr(r.a)'e "Ebu Bekr! her ummetin bir bayramı vardır bu da bizim bayramımızdır" buyurmakla bu gunlerde yapılacak meşru eğlence ve sevinc izhar etme keyfiyetine cevaz vermişlerdir. Duğunlerde olduğu gibi bayramlarda da sevincli olunduğunu acıkca gostermek icin, İslam'a aykırı olmayacak şekilde eğlenmeler tertiplemek caizdir. Hatta bayramlarda sevincli olduğunu acıkca ortaya koymak İslam'ın prensiplerindendir. (Tecridi Sarih Tercumesi, III, 157).
Bayramlarda yapılması mendup (dinimizin guzel gorduğu) hususlar vardır, şoyle ki:
Bayram sabahında erken kalkmak yıkanmak gusletmek misvak kullanmak ağızı temizlemek guzel koko surunmek en guzel elbisesini giyinmek; Allah'ın verdiği nimetlere şukretmek icin sevincli ve neşeli gorunmek menduptur. Ayrıca: Ramazan bayramında sabahleyin camiye gitmeden once tatlı birşey yemek varsa bunun hurma olması ve bir, uc, beş gibi tek adetli olması; Kurban bayramında kurban kesicek olan kimsenin onun etinden yemesi icin namazdan once birşey yememesi guzel bir davranıştır. Sonra namaza erken davranıp sabah namazını mahalle mescidinde kılarak bayram namazı icin varsa namazgaha ve buyuk camiye gitmek namaza giderken Razaman bayramında icinden ve kurban bayramında acıktan tekbir gitirmek donuşte mumkun ise başka yoldan gelmek muminlere rask geldikce guler yuzlu olmak ve tatlı soz soylemek; gucu yettiğince cok sadaka vermek menduptur. (Meraku'f-Felah, İstanbul 1327, 158).
__________________
Teşrik Tekbiri (Kurban Bayramı)
Dini Bilgiler0 Mesaj
●37 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Teşrik Tekbiri (Kurban Bayramı)