Soru: Kurban nasıl kesilir?

Cevap: Ayaklarını sağlam bir iple bağlayıp yonunu kıbleye cevirelim. Bekletmeden, bilenmiş keskin bir bıcakla, ’Bismillahi Allahuekber’ diyerek, nefsimizin cehennem azabından kurtuluşuna bir fidye olması temennisiyle Allah rızası icin keselim

Kurbanlıkları son gece veya kesimden 12 saat once ac bırakın.Kesim icin kullanılacak malzemeler paslanmaz metallerden secilsin.

Soru: Bayram namazi nasil kilinir?

Cevap: Bayram namazi kilmak, erkeklere vÂcibdir. Bayram namazlarinin sartlari, Cum’a namazinin sartlari gibidir. Fakat, burada hutbe sunnettir ve namazdan sonra okunur.

Bayram namazlari iki rek’attir. CemÂ’at ile kilinir. Yalniz kilinmaz. Birinci rek’atte, SubhÂnekeden sonra, uc kere (Tekbîr) soylenir. Ya’nî, Allahu ekber denir. Eller uc defa kulaklara kaldirilip, birinci ve ikincisinde iki yana uzatilir. Ucuncusunde, gobek altina baglanir. ImÂm efendi yuksek sesle, FÂtiha ve zamm-i sûre okuduktan sonra, ruku’a egilinir. Ikinci rek’atte, once FÂtiha ve zamm-i sûre okunup, sonra, iki el, yine uc kere kulaklara kaldirilir. Ucunde de yanlara sallandirilir. Dorduncu tekbîrde, kulaklara kaldirilmayip, ruku’a egilinir. Birinci rek’atte bes, ikinci rek’atte dort tekbîr getirilmektedir.

Bayram namazina hazirlik

Soru: Bayram namazindan once neler yapilmalidir?

Kurban bayrami namazindan once birsey yememek, namazdan sonra, once kurban eti yemek, namaza giderken, yuksek sesle, ozru olan yavasca (Tekbîr-i tesrîk) getirmek mustehabdir.

Tesrik tekbirleri

Arefe gunu, ya’nî Kurban bayramindan onceki gun sabah namazindan, dorduncu gunu ikindi namazina kadar, yirmiuc vakitte hacilarin ve hacca gitmiyenlerin, erkek kadin herkesin, cemÂ’at ile kilsin, yalniz kilsin, farz namazda veya bu bayramdaki farzlardan birini, yine bu bayram gunlerinden birinde kaz edince, selÂm verir vermez, (Allahumme entesselÂm ......) demeden evvel, bir kerre (Tekbîr-i tesrîk) okumasi vÂcibdir. (Allahu ekber, Allahu ekber. L ilÂhe illAllah. VAllahu ekber, Allahu ekber ve lillahil-hamd) denir.



Kurbanda ortaklik

Soru: Buyuk bas hayvana kac kisi girebilir?

Cevap: Bir sigiri en fazla yedi kisi ortak olarak kesebilir.

Zenginin satin aldigina, sonradan ortak olmak cÂiz ise de mekrûhtur. Hicbirinin hissesi yedidebirden az olmamalidir. Sekiz kisinin yedi sigiri veya iki kisinin iki koyunu ortak satin almalari cÂiz olmaz. Cunku, herbirinin her hayvanda hissesi vardir.

Kurbanlik hayvan

Soru: Kurbanlik hayvanin vasiflari nelerdir?

Cevap: Kurbanlik hayvanda aranan vasiflar ve dikkat edilecek husûslar sunlardir:

Bir gozu gormiyen, topal olup yuruyemiyen, dislerinin yarisi yok olan, gozunun, kulaginin veya kuyrugunun cogu, on veya arka bir ayagi kesilmis olan, cok zayif olan hayvan kurban olmaz.

Koyunun, kecinin bir yasini, sigirin iki yasini gecmis olmasi lÂzimdir. Alti ayi gecmis koyun, iri, semiz ise, cÂiz olur. Kesilen hayvandan cikan yavru diri ise, kesmek lÂzimdir. Olu ise, yenmez.

Satin alirken kusûrlu ise veya kesmeye uygun olarak alinip sonradan, kesmeye mÂni’ bir kusûr hÂsil olursa, zengin kimse bir baskasini alip keser.

Adak olan kurban kusûrlu olursa, zengin de, fakîr de onu keser. Adak olurse, baska almalari îcÂb etmez.

Hayir kurumlari

Soru: Kurbanini, hayir kurumuna hediye etmek istiyen kimse nasil vekÂlet verir?

Cevap: Kurbanini bir hayir cemiyetine vermek istiyen kimse, parasini veya kurbanini goturup, bu isle vazîfeli memûra teslîm ederken, "Allah rizÂsi icin, bayram veya nezir (adak) kurbanimi almaya, aldirmaya, kesmeye ve diledigine kestirmeye ve etini ve derisini diledigine vermeye seni umûmî vekîl ettim" demelidir.

VekÂlet, mektupla, faksla veya telefonla da verilir. Kurban parasi, onceden verilebildigi gibi, daha sonra da gonderilebilir.

Vazîfeli kimse, gelen kurbana bir numara ile baslar. Bu numarayi ve kurban sÂhibinin ismini deftere yazar. Kesilirken, sahiplerinin ismini soyliyerek kasaplari vekîl eder. Ancak boyle kesilen kurbanlar sahîh olur. Etleri diledigi kimselere ve derileri bir fakîr vazîfeliye verir.

Bu fakîr, derilerin kiymeti ile, nisÂb miktarina mÂlik olmadan once, elindekileri toptan, diledigine hediye eder. Bu da satar. Paralari arzû edilen yere verilir. Fakîrin, kendisine verilen derileri satmasi veya hediye etmesi cÂizdir.

Soru: Kurban kesmesini bilmiyen, baskasina nasil kestirir?

Cevap: (Allah rizÂsi icin bayram kurbanimi kesmeye seni vekîl ettim) demesi ve kalben de niyet etmesi lÂzimdir. Eger kurbani da baskasina aldiracaksa, kurbani alacak kimse de, kesmeyi bilmedigi icin baskasina kestirecekse, (Allah rizÂsi icin bayram kurbanimi almaya, aldirmaya, kesmeye ve kestirmeye seni umûmî vekîl ettim) der.

Kurban ne zaman kesilir

Soru: Kurban ne zaman kesilir?

Cevap: Kurban, bayramin birinci gunu bayram namazi kilindiktan sonra, ucuncu gunu gunes batincaya kadar kesilebilir.

Bayramda Kesilememis ise

Bayram kurbanini ucuncu gunun aksamina kadar kesmiyen kimse, kurbani satin almissa, canli olarak kendini veya kiymetini gumus veya altin olarak fakîrlere verir. Bayramdan sonra keser ise, etinden kendi yiyemez. Hepsini fakîrlere dagitir.

Etin tamaminin kiymeti canli kiymetinden az ise, deger farkini da sadaka verir. Satin almamis ise, orta derecede bir kurban degerini fakîrlere verir. Boylece, cezÂdan kurtulur ise de, kurban kesmek sevÂbini kazanamaz.

Kurban kesilmeden once, yununden, sutunden istifÂde cÂiz degildir. Vaktinden once kesip, etinden yemek ve zenginlere yedirmek de helÂl degildir. Bunlar fakîrlere verilir.

Adak kurbani

Soru: Adak kurbaninin da bayramda mi kesilmesi lÂzimdir?

Cevap: Bayram kurbanindan baska bir de nezir [adak] kurbani vardir. Adak yaparken kurban kelimesini soylemeyip de, filan isim olursa, Allah rizÂsi icin bir koc kesecegim diyen, dilegi hasil olunca, bayrami beklemeden kesebilir. Kurban hayvani fakîrlere veya hayir cemiyetlerine diri olarak verilmez. Mutlaka kesilmesi gerekir.

Kurban Nasıl Kesilir?

Soru: Kurban kesilirken nelere dikkat edilir?

Cevap: Kurban satin alinirken, (Bayram gunu kesmesi vÂcib olan kurbani almaya) niyet etmelidir. Bunu keserken, tekrar niyet etmesi sart degildir.

Hayvani keserken uc kerre bayram tekbîri okunur. Sonra "Bismillahi Allahu ekber" diyerek, hayvanin bogazinin herhangi bir yerinden kesilir. "Bismillahi" derken, (h) yi belli etmek lÂzimdir.

Hayvanin bogazinda "Merî" denilen yemek borusu, "Hulkûm" denilen hava borusu ve "EvdÂc" denilen iki yanda birer kan damari vardir. Bu dort borudan ucu bir anda kesilmelidir. Kesenin de kibleye karsi donmesi sunnettir.

Hayvan tamamen olup, cirpinmasi durmadan, kafasini koparmak ve derisini yuzmeye baslamak da mekrûhtur. Kesmesini bilenin kendi kesmesi mustehabdir. Bilmiyenin, vekîline kestirmesi ve kesilirken yaninda bulunup, (En’Âm) sûresinin yuzaltmisikinci "Inne salÂtî" Âyetini "l serîke leh"e kadar okumasi mustehabdir.

__________________