Bişr-i Hafî hazretleri evliyanın buyuklerindendir. NÂfile hacca gideceklerden bir kimse, ona ved icin geldi ve; “Ben hacca gidiyorum, bir emriniz var mı efendim?” deyince; “Ne kadar harclığın var?” diye sordu. “İki bin dirhem harclığım var” diye cevap verdi. Bişr-i HÂfî hazretleri: “Hacca gitmekle zuhdu mu, yoksa KÂbe’ye olan aşkını mı, yoksa Allah rızÂsını mı kastediyorsun?” diye sorunca, adam; “Allah rızÂsını kastediyorum” dedi. Bunun uzerine Bişr-i HÂfî hazretleri; “O halde evinde dururken, Allah’ın rızÂsını kazandıracak bir şeyi sana soylersem, yapar mısın?” deyince; “Evet yaparım” karşılığını verdi. Bunun uzerine Bişr-i HÂfî hazretleri; “O halde sen bu iki bin dirhemi, borcunu odeyemeyen bir fakire, yiyeceği olmayan bir yoksula, nufusu kalabalık, gecimi dar olan bir Âileye, yetimi sevindiren bir yetim bakıcısına ve bunlar gibi on kişiye yirmişer dirhem ve hatt istersen hepsini bunlardan birine ver. Zîr Muslumanı sevindirmek, duşkunlere el uzatmak, sıkıntıyı gidermek ve zayıflara yardım etmek, nÂfile olarak yapılan yuz hacdan daha sevaptır. Kalk da dediğim gibi yap. ŞÃ‚yet boyle yapmak istemiyorsan asıl kalbinde olanı bana soyle” dedi. VedÂya gelen kimse; “Doğrusu kalbimde hacca gitmek tarafı kuvvetlidir” dedi. Bunun uzerine Bişr hazretleri gulumseyerek adama dondu ve; “Servet, şupheli şeylerden kazanıldığı takdirde, nefs, kendi arzularından birinin yerine getirilmesini ve sÂlih ameller yaptığını gostermek ister. Halbuki Allahu teÂlÂ, yalnız muttakîlerin, haramlardan sakınanın amelini kabul eder” buyurdu...
“SANA NE OLDU?”
Adamın biri elinde bıcak ile bir kadına musallat oldu. Guclu olduğu icin kimse adama engel olamıyordu. Kadın cırpınıp duruyordu. Bu esnÂda Bişr-i HÂfî rahmetullahi aleyh hazretleri oradan gecmekte idi. Adama iyice yaklaşıp bir şey soyledi. Adam birden yere duştu. Kadın kurtuldu. EtrÂfındakiler adamın yanına gittiler ve adamın zor nefes aldığını gorduler. “Sana ne oldu?” diye sorulunca, adam; “Bilmiyorum, ihtiyar zÂt bana;
-Senin bu yaptığını Allahu teÂl goruyor, deyince, ayaklarımın bağı cozuldu ve gorduğunuz gibi yere duştum. Bu zÂt kimdir?” dedi. “Bişr-i HÂfî hazretleridir” dediler. Bunun uzerine adam; “EyvÂh ben onu bir daha nasıl goreceğim” dedi ve kuvvetli bir sıtma hastalığına yakalanarak kısa bir zaman icinde oldu...
Alıntı
- ReadBull.net
- Eðitim Forumlarý
- Ýslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Bu yaptığını Allahu Teal goruyor!