Tenisteki uygulamalarınızın modası gecmiş
Spor Haberleri0 Mesaj
●21 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Spor
- Spor Haberleri
- Tenisteki uygulamalarınızın modası gecmiş
-
06-10-2019, 20:57:29Tenisteki uygulamalarınızın modası gecmiş Şu gunlerde ulkemizde unlu bir tenisci var: Pat Cash. Cash, Avustralyalı eski unlu bir raket. 1987'de Wimbledon'da şampiyon oldu. Kariyerinde iki kez Davis Kupası şampiyonluğu da bulunuyor. Unlu raket, şimdilerde, 'Cash-Hopper Tenis Akademisi' ile yatırım olanakları aramak icin ulkemizde. Yanında Dr. Gavin Hopper da var. Spor fizyolojisi uzerine doktora yapan Hopper, 'Cash-Hopper Tenis Akademisi'nin hocası. Seles dahil bircok unlunun kocu. Surekli kendisiyle birlikte olan kızı, '10 yaşta' dunya birincisi. Cash-Hopper ikilisiyle roportaj yapma imkanı bulduk. Sorularımız once Pat Cash'e. Pat, niye Turkiye'desin? Turk tenisinin gelişimini değerlendirmek icin. Nasıl değerlendiriyorsun? Tenisi cok seven ve gelişmesini arzulayanlar var. Teknikleri iyi olanların yanı sıra gariplikler de var; ama buna tum dunyada rastlıyorsunuz. En onemlisi gelişme arzuları. Heyecanım bu yuzden. Acıkcası bazılarının yeteneğine ve fiziğine şaşırdım. Mac oynarken gormediğim icin kafalarını bilemiyorum. Hicbir yerde gormediğim yanlışlar da gordum. Bunlar sanki Turkiye'ye ait genel bir trend gibi hep yanlışı kopye etmişler. Bir turlu anlayamadığım ise federasyonun işleyişi! Onlarla ilgili tek bildiğim, verilen hicbir sozun yerine getirilmediği. Eğitimimiz yanlış mı? Siz de Avustralya gibi tenisten uzaksınız. Bizde "Avustralya Acık" gibi dev bir turnuva var; ama başka bir etkinlik pek yok. Bu yuzden surekli gelişen teknikleri ozumsemek zor. Modası gecmiş uygulamalarınız var; ama modern tenisten uzak kalmış bir ulkede bu normaldir. Tenisin gelişimiyle yatırımlar doğru orantılı mı? Sporcuların modern tenisten uzak kalmaması icin bol bol turnuvalara katılmak gerekir. Başarı icin en pahalı antrenore gerek yok. Ama iyi biri olmalı. Tenis ucuz değildir. Kısıtlı kaynaklar ise işi zorlaştırır. Turkiye'deki tesisler icin ne diyeceksin? Tenis Eskrim ve Dağcılık Kulubu'nun tesisleri icin mukemmel diyebilirim. Diğer tesisler de iyi sayılır. Pek toprak kort gormedim. Artması gelişim icin iyi olur. Aileler, cocukları okusun mu, tenisci mi olsun ikilemi icindeler? Bu, aileler ve cocuklar icin haklı bir ikilem; hatta tuzak. Duşunulmesi gereken, tenisten zenginliğe giden yolun cok zor olduğu. Tenisi sevdiğiniz icin oynamanız gerek, para kazanmak icin değil. Okul onemli; ama cocuğunuzun bir ruyaya ulaşmasını istemez misiniz? Ben isterdim. Basamakları cıkarken kac saat calışırdın? Okuldan cıkar, hergun iki-uc saat calışırdım. Haftasonları ise turnuvalarla gecerdi. Gunumuzde başarı daha uzak. Cunku, iyi oyuncu adedi fazla olduğundan turnuvalara girmek zorlaştı. Başarı ile yaş arasında bir bağlantı var mı? Gelişimin yaşı olmaz. Ama onceliğinizi saptamalısınız. Oyununuzu mu geliştirmek istiyorsunuz, turnuvalarda başarılı olmayı mı? Surekli turnuvayla oyununuzu geliştiremezsiniz. Dolayısıyla zamanla kaybolursunuz. Ne kadar genc karar verirseniz başarı o kadar artar. Bu yılki Wimbledon'da favorin kim? Kimsenin Federer'i gecmesi pek kolay değil. Hopper: Turkiye'deki ilgi beni şaşırttı Peki, biraz da Gavin'e soralım. Hem hoca hem de koc olarak senin gozlemlerin nedir? Buraya fazla bir bilgiyle gelmedim; ama TED'i ruyamda gorsem inanmazdım. Tenisi destekleyen bunca orta-yaşlı insanı gormek de şaşırtıcı. Bu insanların cocukları doğal olarak tenisle ilgileniyor. Bu da tenis kulturunu doğuruyor. Ya yetenek? Umduğumuzdan fazla. 11-12 yaş grubunu henuz izlemedim; ama bazı genclerin teknikleri bizi hakikaten şaşırttı. Dunya standartlarından sadece bir iki basamak aşağıdalar. Mesela, Orcun Seyrek gibi solak bir yetenek cok azdır. Bu cocuk en kısa surede okul ile tenis arasında karar vermeli. Okul aralarında gunde bir-iki saat vurarak ilerleyemez. Ergenliğe kadar olan donemin onemini vurguluyordun. Acıklar mısın? Bilhassa tenis ve golfte iyi bir sporcu olmak icin 10 yaşına gelene kadar iki unsur onemlidir. Swing, yani kolunuzun vuruşa kadar cizdiği hat ve kortta top yaparak gecirdiğiniz saat. Bunu uygularsanız 9-10 yaşına geldiğinizde formasyon sahibisinizdir. 10 yaştan ergenliğe kadar gelişim yavaşlar. İyi yetiştirilerek ergenliğe gelen sporcu, o donemde alacağı 25 kilo ve uzayacağı 10-15 santimle başarıya hazırdır. Bu yaşlar, kızlar icin 12-15, erkekler icin de 15-18'dir. Zaten tenis dunyasına baktığınızda kızların başarı piyasasına cıkışının hep 16 ve sonrasında erkeklerin de 19 ve sonrasında olduğunu gorursunuz. Yani, sence ergenliğe başarıyla ulaşmış bir genc okulu terk mi etmeli? Sporda ve okulda oncelikler belirlenmeli. Kortta 3-5 saat gecirmesi okuldaki konsantrasyonunu engelleyeceği icin derslerini iyi secmeli. Spora ağırlık vermek istiyor ama gelecekte işinize yaramayacak suruyle ders okuyorsanız sizi zor gunler bekliyor diyebilirim. Doruklara ulaşmak icin hic şansınız olmaz. Bizim konsantre olduğumuz dersler İngilizce, matematik, fen ve sosyal bilimlerdir. Diğerlerini size zaten hayat oğretir. __________________