
Sabancı Merkez Cami
Turkiye Diyanet Vakfı ve Sabancı Vakfı’nın ortaklaşa yaptırdığı Sabancı Merkez Cami’nin mulkiyeti Adana Diyanet İşleri Vakfı’na ait olup, kullanım hakkı Adana İl Muftuluğu’ne devredilmiştir.
1998 yılında hizmet vermeye başlayan Sabancı Merkez Cami toplam 58.900 m2 alan uzerinde kurulmuş olup, 12.900 m2 kapalı alana sahiptir. Sabancı Merkez Cami, konumu itibariyle Adana’da bulunan ana arterlerin, demir yolunun ve Adana’yı cevre il ve ilcelere bağlayan yolların kesim noktasında ve yuksek minareleriyle uzaktan gorunuyor olması nedeniyle, şehrin adeta sembolu haline gelmiştir. Cami, 28.500 kişiye sağlayabildiği ibadet imkanı ile Balkanlar’ın ve Ortadoğu’nun en buyuk camisi olma ozelliğine sahiptir. Seyhan Irmağı kenarında gorkemli bir yapıya sahip olan 6 minareli Sabancı Cami'nin 32 metre capındaki kubbesi sekiz fil ayağı uzerine oturmaktadır. Kubbenin namaz kılınan kottan itibaren yuksekliği 54 metre’dir.
Ana govdeye bitişik dort minare 99 metre, son cemaat mahallindeki iki minare ise 75 metre yuksekliktedir. Cami, 4 ders odası, 10 itikaf odası, imam ve muezzin odaları, sohbet odaları ve şadırvan ile her turlu imkana sahiptir.Caminin projesi yarışma sonucu secilen Mimar - Muhendis Necip Dinc tarafından yapılmış ve yapım esnasında muşavirlik ve uygulama aşamalarını da yurutmuştur. Camide bulunan hat eserlerinin tamamı, Hattat Huseyin Kutlu’ya aittir. Cami cinileri, klasik İznik cinisi tekniği ile yaptırılmıştır. Kıble cephesinde bulunan dort adet pano, buyukluk bakımından dunyada en buyuk cami panolarıdır. Camide bulunan tum nakış eserleri ve cinilerin desenleri, Mimar Nakkaş M. Semih İrteş’e aittir. Mihrap, minber, kursu, tac kapı ve diğer kapılar mermer olup, klasik Osmanlı camilerinde bulunan eserlere benzer tarzda cizilmiş ve Nihat Kartal Usta tarafından yapılmıştır. Ahşap kapılar kundekari tarzında olup, Ahmet Yılcay Usta tarafından, butun vitraylar Abdulkadir Aydın Usta tarafından, mukarnas işleri Ali Turan Usta tarafından yapılmıştır. Cami minareleri, beyaz cimento ile fil dişi renginde kırma malzeme karıştırılarak elde edilen betondan betonarme olarak yapılmıştır.
Caminin ic ve dış aydınlatma projeleri ile ic seslendirme projeleri, Philips tarafından cizilmiştir. Bu projelerde Philips’in malzemeleri kullanılarak, proje gercekleştirilmiştir. Ayrıca camide asansorlu minareye konan ve Aselsan tarafından sağlanan merkezi telsiz yayını ile 60 km. caplı bir daire icinde kalan 275 adet camiye merkezi yayın sistemi ile vaaz yayını yapılmaktadır. Caminin batı kısmında, mustakil bir bolum olarak araştırmacılara ve halka hizmet vermek uzere, klasik ve dijital bir kutuphane de bulunmaktadır.
Sebil Ceşmesi’nden ozel dini gunlerde bal şerbeti sunulmaktadır.
http://www.sabancivakfi.org/tr/sosya...ci-merkez-cami
__________________