Doğuştan iki kolu olmayan, 5 yaşında başladığı yuzmede, paralimpik yuzme sırt ustu kategorisinde Avrupa ve dunya şampiyonluğu kazanan Sumeyye Boyacı (16), 2020 yılında Tokyo'da yapılacak olimpiyat şampiyonluğuna hazırlanıyor. Eskişehir'de yaşayan Sumeyye Boyacı, iki kolu olmadan ve kalca kemiği cıkık bir şekilde doğdu. İlkokul eğitimini ozel bir okulda alan Boyacı, ayaklarıyla yazı yazmayı oğrendi. 4,5 yaşında ayağıyla resim yapmaya başlayan Sumeyye Boyacı yuzmeye de 5 yaşında başlarken kısa surede kazandığı altın madalyalar ile tum engellilere ornek oldu. Milli yuzucu Sumeyye Boyacı, İrlanda'nın başkenti Dublin'de duzenlenen 2018 Avrupa Paralimpik Yuzme Şampiyonası'nda kadınlar 50 metre sırt ustunde 45.21'lik derecesiyle ilk sırada yer alarak altın madalya kazandı. Brezilya'nın Sao Paulo kentinde yapılan Acık Su Paralimpik Yuzme Dunya Şampiyonası'nda ise sırt ustu yarışlarda 45.92'lik derecesiyle dunya şampiyonu oldu. HAFTADA 6 GUN CALIŞIYOR Eskişehir Buyukşehir Belediyesi Genclik ve Spor Kulubu milli sporcusu Sumeyye Boyacı, bu aydan itibaren uluslararası seri yarışlarına başlayacak. Sumeyye Boyacı, milli takım antrenoru Mehmet Bayrak ile birlikte once Belarus daha sonra Amerika İndianapolis’te dunya serileri yarışları icin haftada 6 gun calışmalarını surduruyor. Kazandığı başarılarla engellilere ornek olan Boyacı, en buyuk hedefinin 2020 Tokyo Olimpiyatları'nda altın madalya kazanmak olduğunu soyledi. Şimdiki başarılarını kolay kazanmadığını ve zor zamanlar gecirdiğini anlatan Boyacı, "Bu yıl 2019 Dunya Şampiyonası’nın henuz yeri belli olmadı. Ama orada yine sıralamada birinci gozukuyorum. İnşallah, Allah yanımızda olduğu surece yine birinci olmak istiyorum. Calışmalarımızda bu yonde devam ediyor. Zor antrenmanlar yapıyoruz. 2020 Tokyo Olimpiyatları icinde uzun donemli calışmalarımız devam ediyor. Uzun donem dediğime bakmayın 1 yıl kaldı. Butun yarışlarda aynı heyecanı yaşıyorum. Aslında beni başarıya goturen şey de bu. Her yarışta ilk gunku heyecanı yaşıyorum. Neredeyse her gun antrenman yapıyorum" dedi. 'FEDERASYON BUTCEMİZ, FUTBOLCU MAAŞININ YARISI' Yuzme Federasyonu'nun aldığı yatırımın azlığından yakınan Sumeyye Boyacı, Turkiye'de spor denilince akla sadece futbolun geldiğini soyledi. Yuzmeye daha cok yatırım yapılması gerektiğini kaydeden Boyacı, "Ne yazık ki futbola yapıldığı kadar destek verilmiyor. Yani spor dediğiniz zaman hep futbol, futbol. Bizim federasyonumuza ayrılan butce de bir futbolcunun parasının yarısı kadar. Bu yuzden spora destek cok onemli" diye konuştu. 'EN BUYUK HEDEF OLİMPİYATLAR' Eskişehir Buyukşehir Belediyesi Genclik ve Spor Kulubu engelli antrenoru Mehmet Bayrak ise Sumeyye Boyacı'nın başarılarıyla herkese ornek olduğunu soyledi. Sumeyye Boyacı icin sezonun onemli bir periyodunda olduklarını ve buna gore calıştıklarını anlatan Bayrak, "Dunya Şampiyonası’na hazırlanıyoruz. Sumeyye bu ay itibariyle uluslararası seri yarışlarına başlayacak. İlk once Belarus sonra Amerika İndianapolis’te dunya serilerine katılacak. En onemli hedefimiz olan Tokyo Olimpiyatları icin surece gireceğiz. Burada herkesin duaları, sevenlerimizin desteğiyle inşallah bunu da başaracağımızı duşunuyorum. Sumeyye psikolojik olarak cok iyi durumda diyebilirim. Yalnız Avrupa Şampiyonası’ndan sonra herkesin başına gelebilecek bir ilgi oldu Sumeyye’nin uzerinde. Tabii biz konularda cok alışık değiliz. Ama bunun ustesinden gelebildi. Yuzme sporunun paralimpiki ya da normali olmaz. Aynı seviyede antrenmanlara maruz kalırlar. Normal takımlarda da olsun, paralimpik yuzmedeki arkadaşları da olsun inanılmaz bir şevkle calışmaya başladılar. Tamamen inanmışlık had safhada. Sabah 04.00-05.00’de kalkıp saat 07.00’de antrenman bitiriyorlar" dedi. DHA __________________