Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Mudurluğu, pilot uygulama olarak İstanbul Belgrad Ormanları'nda “Atlı Orman Koruma” uygulamasını hayata gecirdi. 4 at ve 6 orman muhafaza memurundan oluşan atlı koruma ekipleri, mesire alanlarında yaz aylarında artan orman yangınlarına karşı teyakkuzda. Hafta sonu iki gun olarak gorev yapan atlı birlikler, belirlenen alanların dışında mangal yapanları uyarıyor. Sabah 09.00'da goreve başlayan ekipler, akşam yoğunluğun azalması ile gorevlerini tamamlıyorlar. Orman teşkilatının kurulduğu ilk donemlerinde de atlı koruma ekiplerinin bulunduğu ifade edilirken, şu andaki atlı muhafaza birliklerinin kıyafetlerinin modernize edildiği belirtildi. Ekipteki memurlara bir bucuk ay suren at biniciliği eğitimini Emniyet Genel Mudurluğu at biniciliği eğitmenleri verdi. Eğitim sonunda atlı koruma ekibi memurları at biniciliği sertifikası almaya hak kazandı. Uygulamanın başarıya ulaşarak istenen sonuc elde edildiği takdirde yurt geneline yaygınlaştırması hedefleniyor.

Atlı birlikleri ilk kez goren vatandaşlar ise şaşırıp fotoğraflarını cekiyor. Bircok cocuk atları gorunce koşarak yanlarına gelip atları sevmek istiyor. Atlı koruma memurları gorev yaptığı alanlarda vatandaşların ilgi odağı haline geliyor.
“Atlı birliklerimiz halkın sempatisini kazanıyor”
Atlı koruma memurlarının vatandaşların ilgi odağı olduğunu ifade eden Bahcekoy Orman İşletme Muduru Fatih Altunordu, “Orman muhafaza memuru arkadaşlarımız Ankara'da Atlı Polis Eğitim Merkezi'nde 1,5 aylık bir eğitim alıyorlar. Bu eğitim icerisinde doğada karşılaşabilecekleri her turlu vakalar hakkında eğitim gorduler. Atlı birlikler vatandaşlarımıza guven veriyor. Orman Genel Mudurluğunun kuruluşundan itibaren atlı birlikler vardı. Ancak gunumuz koşullarında atlı birlikler yerini teknolojiye bıraktı. Ancak hem nostaljinin yaşatılması hem de vatandaşlarımızın orman muhafaza memurlarımızın bir butun olması acısından tekrar bu atlı birliklerin oluşumu sağlandı. 2018 yılında bu tebliğ yayınlandı. 2019 yılında İstanbul'daki Belgrad Ormanları'nda 6 muhafaza memurumuz Bahcekoy Orman İşletme Mudurluğumuzde gorevlendirildi ve 5-6 aydır atlı olarak gorevlerini yapıyorlar. Belgrad Ormanları'nda yoğunluk genelde hafta sonları olduğu icin atlı birliklerimiz hafta sonu gorev yapıyorlar. Hafta sonu sabah 9'da buraya geliyorlar. Akşam yoğunluğun azaldığı saatlere kadar burada kalıyorlar. Daha sonra konakladıkları yerlere donuyorlar. Atlı birliklerimiz halkın sempatisini kazanıyor. Boyle bir zorlukla karşılaştığımızı gormedim. Vatandaşlardan beraber fotoğraf cektirmek isteyenler oluyor, onları kırmıyoruz tabii” dedi.

“Atlara binmediğimiz zaman onları ozluyoruz”
Bahcekoy Orman İşletme'de gorevli Nuh Celik, “Vatandaşların yoğun olduğu saatlerde ve bolgelerde gorev yapıyoruz. Coğu vatandaşımız bizi gorunce koşarak yanımıza geliyor. Telefonları ile fotoğrafımızı cekiyorlar. Cocukları ile birlikte fotoğraf cekilmek istiyorlar. Biz silahlı olarak gorev yaptığımız icin vatandaşlarımız kendilerini guvende hissediyorlar. Bizim asıl gorevimiz korumak olduğu icin insanlar bize bu sebepten dolayı da guven duyuyorlar. Atlar hisli hayvanlardır, eğitim sırasında bize ilk oğretilen şey atlar ile irtibat kurmamız gerektiğidir. Atlar bizim hislerimizi cok iyi hissettiği icin atlar ile birebir ilgilenmeye calışıyoruz. Atlara binmediğimiz zaman onları ozluyoruz” ifadelerini kullandı.

“Cok şirin ve guzeller, sandığımdan daha buyukler”
Ailesi ile birlikte Belgrad Ormanları'na pikniğe gelen Demir Ertan, “Ailemle birlikte piknik yaparken atları gorduğum gibi koşarak yanlarına gittim. Cok şirin ve guzeller, sandığımdan daha buyuk olduklarını gordum. Ben daha once minik olan atları gormuştum, bunları gorunce biraz korktum. Yanlarına yaklaşınca aralarında kalacağımı duşunduğum icin biraz korktum” diye konuştu.
“İlk defa gorduk, surekli geliyoruz”
Torunu ile birlikte atları seven Kadriye Yumak, “Biz Bayrampaşa'da Ada Park'ta torunumuzu ata bindiriyorduk. Torunum orada da gormuştu ve cok sevmişti atları. İlk defa gorduk, surekli geliyoruz. Torunum da cok sevindi atları gorunce” dedi.
Ahmet Faruk Sarıkoc - Sevban Sevkal