Adana’nın Haşlama İcli Koftesi Tarifi İcin Malzemeler
Hamur;

1 kg koftelik bulgur
3 bardak irmik
1 cay kaşığı karabiber
1 cay kaşığı kimyon
1 cay kaşığı nane
Yarım tatlı kaşığı tuz
1 bardak un
2 yumurta
Yarım kaşık biber salcası
Yarım limon
İc Harcı;

1, 5 kg orta yağlı kıyma
1, 5 kg soğan
200 gr tereyağı + Yarım cay bardağı sıvı yağ
2 kaşık salca (1, 5 kaşık biber + Yarım kaşık domates)
1, 5 cay kaşığı karabiber
1, 5 cay kaşığı kimyon
1 cay kaşığı pul biber (Artırılabilir)
1, 5 tatlı kaşığı tuz
1 demet maydanoz
Adana’nın Haşlama İcli Koftesi Tarifi Yapılışı
Once ic harc icin kıyma tencerede suyunu salıp cekene kadar kavrulur, ardından icine tereyağ ve sıvı yağ eklenir, doğranmış soğanlar da katılarak 10 dk kadar kavrulur.
Soğanlar yumuşayınca salca, baharatlar, tuz ve kıyılmış maydanoz eklenir karıştırılıp soğumaya bırakılır.
Hamur icin ciğ kofte tepsiniz varsa daha rahat edersiniz.
Yoksa uygun bir kapta bulgur, irmik, baharatlar ve tuz karıştırılır.
4-5 bardak ılık su dokup başlanır yoğrulmaya.
Biraz yoğurunca yarım limon sıkılır, salca, yumurtalar ve un da katılır.
Ayrı bir kaba su konur, bu suya eller arada bir daldırılarak hamur iyice yoğrulur. (yaklaşık 40 dk kadar surebilir) Hamur sakız kıvamını almalı.
Olduğunu anlamak icin şekil vermeye calışabiliriz eğer oluyorsa tamamdır. Cesitli videolarda şekil verme aşamasına bakabilirsiniz.
Hem harc hem hamur buzdolabında 1 gun bekletilirse şekil vermek daha kolay olacaktır.
Hazırlanan kofteler hemen yenmeyecekse tepsiyle buzluğa konur, donunca poşetlere doldurulup tekrar buzluğa kaldırılır.
Pişirmek istendiğinde cukur bir tencerede su kaynatılır, icine yarım limon sıkılır (koftelerin dağılmaması icin) biraz tuz atılır.
Kofteler yavaşca icine bırakılır, birbirine değmeyecek şekilde, ocağın altı hafif kısık halde kofteler su ustune doğru cıkana kadar haşlanır.
Yanına isteğe bağlı salata veya yoğurtla sıcakken yenir. Afiyet olsun.
__________________