Bir donem A Milli Takımı ve Fenerbahce‘yi calıştıran Avrupa‘nın efsane isimlerinden Bogdan Tanjevic cok carpıcı acıklamalarda bulundu. Daha once Turkiye A Erkek Basketbol Milli Takımı ve Fenerbahce’de başantrenorluk yapan, şimdi ise İtalyan Milli Takımlarının Genel Teknik Direktoru olan Tanjevic, FIBA ve Euroleague arasında suren takvim catışmasından doğan sorunlarla ilgili acıklamalarda bulundu. Euroleague sisteminde kapalı bir gruba sahip olmanın sacma olduğunu belirten Tanjevic, Euroleague’in, FIBA 2019 Dunya Kupası Elemeleri icin takvimde yer acması gerektiğini soyledi. 2010 yılında Turkiye Milli Basketbol Takımının, tarihinde ilk kez, FIBA Dunya Basketbol Şampiyonası’nda finale yukselmesini sağlayan Yugoslav Tanjevic’in acıklamaları şu şekilde; Kapalı Ligler Ulusal Ligleri Olduruyor Euroleague gibi tek bir sistemde kapalı bir gruba sahip olmak cok sacma. Bir sozleşme nedeniyle bir yarışmada olmak da sacma. Kapalı ligler ulusal ligleri olduruyor. Buna ornek, İtalya’da şampiyon olmasına rağmen bu tur bir turnuvada yer bulamayan Venezia’dır. Adriyatik Ligi Basketbol İcin Yararlı Olan Tek Lig ABA, doğru zamanda oluşturulan ve basketbol icin iyi ve yararlı olan tek ligdir. Yeni ABA 2 Ligi de kullanışlı. Ama ligleri kapalı yapıya gecirmek mantıklı bir şey değil. Ben her zaman sportif mucadeleyi tercih ederim, bir şampiyonada veya ligde yer almak icin mucadele etmek kaliteyi canlı tutar. Bazen kume duşmek de hayatta normal bir şeydir. Euroleague FIBA 2019 Dunya Kupası Elemeleri İcin Yer Acmalı FIBA ve Euroleague arasında bir uzlaşma olmasını ve FIBA 2019 Dunya Kupası Elemeleri pencerelerini normal şekilde oynamayı isterdim. Ayrıca Euroleague’in her yıl fazladan 28 mac cıkarmasını istemezdim. Orada alınan sonucları goruyoruz, bir suru surpriz cıkıyor. Olympiakos, buyuk takım, evinde 35 puanla kaybediyor, sonra deplasmana gidiyor ve 30 farkla kazanıyor. Avrupa’daki tum seyahat problemleri ile birlikte antrenman yapmadan uc farklı ligde veya turnuvada yer almak cok zor. Macların sayısını azaltmalı ve Dunya Kupası Elemeleri pencereleri icin yer acmalılar. Dunya Kupası Elemeleri Penceleri Konusunda FIBA’nın Tarafındayım Sporcular ne zaman gorulecek? Futbol neden boyle yapıyor? Ve futbol, Avrupa basketbolundan daha buyuk bir iş mi? 600 milyonluk bir oyuncu olan Neymar, hazırlık musabakalarında oynamak zorunda. Bizim oyuncularımız Neimar veya Messi’den daha mı buyuk? Dunya Kupası Elemeleri pencerelerine karşı geliştirilen argumanlar cok gulunc. Pencereler ile ilgili olarak FIBA’nın tarafındayım, cunku bu iyi bir şey ve ileriye doğru gitmesi gerekiyor. Sanırım Euroleague Basketbolu İcat Ettiğini Duşunuyor Duşunun, Euroleague hepimizin onlara gore adapte olması gereken ve ulusal liglerimizde cok fazla mac oynamamamızı talep eden teklifler sundu. Neden topu, sağa veya sola atarken hangi eli kullanmamız gerektiğini de bize soylemiyorlar? Cunku sanırım basketbolu onlar icat etti!? Butun bunlar bana dunyayı yoneten politikacılar gibi gorunuyor. Şimdi kendi yanlarına cektikleri antrenorler var, onların acıklamalarına bakıldığında, coğunlukla FIBA’ya karşı bir şeyler goruyoruz. Sadece pencereler ile ilgili değil, diğer şeyler icin de. Ben her zaman her şeyle ilgili tutarlıydım, bir konuda iki farklı duşunceye sahip değildim ve şimdi de ayrı goruşlere sahip değilim. Bertomeu artık daha da provoke ediyor, bu son teklifleri kesinlikle bir provokasyondur. Bir cozum gormuyorum, cunku Avrupa yok, Avrupa Komisyonu yok. Avrupa’da sağ el sol elin ne yaptığını bilmiyor! Onlar sadece maaşlarının ne kadar buyuk olduklarını biliyorlar. Milli Takım Başarısı Her Şeyin Ustundedir Milli takımın başarısı, herhangi bir kulubun aldığı başarıdan cok daha fazlası anlamına gelir. Bir dunya şampiyonluk unvanında, yıkılamayacak bir devrim oluşturuyoruz. Bu başarıyı yok etmeye calışan yeni ulkeler, ekonomik durumları ne olursa olsun, yok edemezler! Kuluplerde Yabancı Oyuncu Sayısının Artması Her Şeyi Mahvediyor Bizim yabancı oyuncularla ilgili kısıtlamalarımız yok, isterseniz 12 tane de olabilir. Ve bu her şeyi mahvediyor. Sonuclar yabancı oyuncu sayısından dolayı cok kotu. Eskiden FIBA rejiminde Avrupa’daki her ulkede iki yabancı oyuncuya izin veriliyordu. Şampiyonlar Kupası, Kupa Galipleri Kupası ve Korac Kupası gibi uluslararası şampiyonalarda İtalyan kuluplerinin galibiyet sayısı toplandığında İtalyan Ligi Avrupa’da en guclu ve en saygın ulusal ligdi. Bugun, bu rejimle, hicbir yerde değiller! Ulusal ligleri Avrupa’da altıncı sırada ve kulupleri uluslararası yarışmalarda yer alamıyor. Bugun Avrupa kuluplerinden herhangi birini başarıya taşıyan İtalyan oyuncu yok. Kulubun musabakalarında kenarda oturuyorlar ve milli takımlarında da lider olmaları bekleniyor. İtalya Milli Takımı’nda yer alan beş aday oyuncunun Euroleague’de toplamda oynadığı 13 dakikası bile yok. Ulusal ligde belki biraz daha fazla oynuyorlar. Bu, doğrudan oyuncuların gelişmesine karşı bir duzen ve oyuncuları bitiriyor. Bu yuzden antrenorler calışmak zorunda. Cunku, oyuncunun 5 saat boyunca antrenman yapmasını istiyorsanız, bir gun buyuk bir musabakada oynayacağını gormek icin bir umudu olmalı. Kendilerini geliştirme ya da musabakanın onemli anlarında oynama şansı bulamadıklarında bunu nasıl yapacaksınız? Bu şans, 28 yaşında değil, 18-19’lu yaşlarda gelmek zorundadır. Kaynak İnternethaber __________________