Mercimek koftesi hızlı ve kolayca hazırlanabilen bir ara sıcak. Bazen evde beklenmedik bir misafir geldiğinde sizi kurtarır, bazen ise ana yemeklerinize eşlik eder. Haberimizde kolay mercimek koftesi nasıl yapılır, mercimek koftesi malzemeleri nelerdir sorularına yanıt verdik. İşte mercimek koftesi tarifi…
MERCİMEK KOFTESİ İCİN GEREKEN MALZEMELER
1 su bardağı kırmızı mercimek
1 su bardağı ince koftelik bulgur
2 adet orta boy kuru soğan
1 cay bardağı zeytinyağı (50 gr bitkisel margarine de kullanabilirsiniz)
2 yemek kaşığı domates salcası
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber, tuz, kimyon
4-5 diş sarımsak
1 demet maydanoz
5-6 adet ince kıyılmış taze soğan
1 yemek kaşığı kuru nane, kuru fesleğen
1 adet limonun suyu
MERCİMEK KOFTESİ TARİFİ

Kırmızı mercimeği yıkayıp suzdukten sonra, uzerine 4 su bardağı su ekleyerek orta boy bir tencerede haşlanmaya bırakın. Yaklaşık 10-12 dakika kadar haşlamanız yeterlidir.
Mercimekler suyunu tam cekmek uzereyken bulguru aktarıp karıştırın. Ocağın altını epeyce kısarak 1-2 dakika kadar pişirdikten sonra tuz, pul biber ve kimyonu serpiştirip hemen ocaktan alın. Tencerenin kapağını acmadan 15-20 dakika kadar bekletin.
Zeytinyağını orta boy bir tavada kızdırıp incecik kıydığınız kuru soğanları, pirinc tanesi buyukluğunde doğradığınız sarmısakları ve salcayı ilave edin. Surekli karıştırarak 5-6 dakika, soğan iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.Kırmızı pul biberi serpiştirip ocaktan alın.
Bu sosu sıcakken bulgurlu mercimekli karışımın uzerine ilave edip kaşıkla iyice karıştırın. Soğuması icin 10-15 dakika bekledikten sonra yoğurmaya başlayın. Kuru nane, kuru fesleğen, cok ince kıydığınız maydanoz ve yine incecik doğradığınız yeşil soğanı ekleyip tum malzemeler iyice karışana kadar yoğurmaya devam edin. Limon suyunu da bu aşamada katın.
Elinizi sık sık suya batırarak kofte harcından parcalar koparıp sıkın ve parmak şekli vererek servis tabağına dizin. Yanına turşu ve yeşil salata malzemeleri koyarak serise sunun. Not: Kırmızı mercimek koftesi yeşillikler katılmadan en az 7-8 dakika kadar yoğrulmalı. Boylece dağılması engellenecektir. Yoğurma işlemini yaparken elinizi sık sık soğuk suya batırabilirisniz.
MERCİMEK KOFTESİ İCİN GEREKEN MALZEMELER
1 su bardağı kırmızı mercimek
1 su bardağı ince koftelik bulgur
2 adet orta boy kuru soğan
1 cay bardağı zeytinyağı (50 gr bitkisel margarine de kullanabilirsiniz)
2 yemek kaşığı domates salcası
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber, tuz, kimyon
4-5 diş sarımsak
1 demet maydanoz
5-6 adet ince kıyılmış taze soğan
1 yemek kaşığı kuru nane, kuru fesleğen
1 adet limonun suyu
MERCİMEK KOFTESİ TARİFİ

Kırmızı mercimeği yıkayıp suzdukten sonra, uzerine 4 su bardağı su ekleyerek orta boy bir tencerede haşlanmaya bırakın. Yaklaşık 10-12 dakika kadar haşlamanız yeterlidir.
Mercimekler suyunu tam cekmek uzereyken bulguru aktarıp karıştırın. Ocağın altını epeyce kısarak 1-2 dakika kadar pişirdikten sonra tuz, pul biber ve kimyonu serpiştirip hemen ocaktan alın. Tencerenin kapağını acmadan 15-20 dakika kadar bekletin.
Zeytinyağını orta boy bir tavada kızdırıp incecik kıydığınız kuru soğanları, pirinc tanesi buyukluğunde doğradığınız sarmısakları ve salcayı ilave edin. Surekli karıştırarak 5-6 dakika, soğan iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.Kırmızı pul biberi serpiştirip ocaktan alın.
Bu sosu sıcakken bulgurlu mercimekli karışımın uzerine ilave edip kaşıkla iyice karıştırın. Soğuması icin 10-15 dakika bekledikten sonra yoğurmaya başlayın. Kuru nane, kuru fesleğen, cok ince kıydığınız maydanoz ve yine incecik doğradığınız yeşil soğanı ekleyip tum malzemeler iyice karışana kadar yoğurmaya devam edin. Limon suyunu da bu aşamada katın.
Elinizi sık sık suya batırarak kofte harcından parcalar koparıp sıkın ve parmak şekli vererek servis tabağına dizin. Yanına turşu ve yeşil salata malzemeleri koyarak serise sunun. Not: Kırmızı mercimek koftesi yeşillikler katılmadan en az 7-8 dakika kadar yoğrulmalı. Boylece dağılması engellenecektir. Yoğurma işlemini yaparken elinizi sık sık soğuk suya batırabilirisniz.
__________________