Turgay Demirel, yeniden Basketbol Federasyonu Başkan secildi. Bir dort yıl daha bu goreve devam edecek olan başkan ile basketbolun yeni donemini, Turkiye ve dunyadaki hedeflerini konuştuk. Soze -en uzun donem bu işi yapan federasyon başkanı- olup olmadığından girdi ve icten cumlelerle, soyleşimizi surdurdu: 51 yaşındayım. İlk başkan secildiğimde 35 yaşımı suruyordum. Tam 16 yıldır, kesintisiz gorevimi yurutuyorum. Yeni donem sonunda, 20 yıl olacak. Başka dallarda, benden daha uzun sure, başkanlık yapmış olanlar var. Şu anda -kesintisiz olarak, en uzun sure basketbol federasyonu başkanlığı yapmış- kişiyim. Osman Abi (Solakoğlu) bu gorevi 24 yıl yaptı. Ancak 3 defa gorev alarak, bu sureye ulaştı. En uzun sure başkan olma gibi hedeflim yok. Bu sure yaptığım işe gore kendiliğinden ortaya cıktı. SURE DEĞİL İŞ ONEMLİ Zaten, sure değil, yapılan iş onemli. Buyuk hedefler koyuyoruz. Hedeflerimize ulaştıkca, yeniden gorev veriyorlar. Basketbol camiasının yuzde 99’luk bolumu, Turgay Demirel’in başarısını takdir ediyor. Ancak, secim donemlerinde hep aynı kişiler, bizi karalamaya calışsalar da iddiaları kanuni yollardan hep fos cıksa da ellerinden geleni ardlarına koymuyorlar, gereken cevabı da alıyorlar. Onlar laf , biz iş uretiyoruz. 2010 Dunya Şampiyonasını organize edeceğiz. Bu Turkiye’de yapılmış olan en buyuk uluslararası organizasyon olacak. Biz de en iyi şekilde yapmayı hedefliyoruz. UCURUM OLUŞTU FIBA Başkanlığı icin, 2002’de bir denemem olmuştu. Onumuzdeki secimde olmaz demiyorum. Ancak, cok fazla bir hevesim olduğunu da soyleyemem. Gerci, Avrupa gibi, basketbolun en guclu kıtasında, bir Turk’un başkan olması da, guzel bir şey. Kafam daha cok Turk basketbolu ve 2010 Dunya Şampiyonası ile meşgul. Yalnız, Avrupa ulkelerinin aday olmam konusunda isteği var. Avrupa ulkelerinin coğu, bana destek vereceğini belirtiyor. Bu da beni, biraz motive ediyor. Avrupa’da basketbolun cok eksiği var. Bunları, 2002’de secimlerinde de soylemiştim. Bunların hic biri yapılmadı. Dolayısıyla, 2002’den bu yana, futbol ile basketbol arasındaki makas daha cok acıldı. Adeta bir ucuruma donuştu 2002’deki projemi bilen ulkeler, bana FIBA Başkanı olmam konusunda desteklerini arttırdılar. Macka yolları taşlı! Dunya şampiyonasını organize edeceğimiz, salonların yetişip-yetişmeyeceğine dair tereddutler olabileceğini dile getiren Demirel, ancak kendisinin bu konuda endişe taşımadığını soyledi. Turgay Demirel, “Hicbir problem olacağını sanmıyorum. Cunku, Ankara, Antalya ve İstanbul’da macların oynanacağı salonlar, belediyelerin katkıları ile yapılacak. Bizim burada uzulduğumuz bir konu var. İstanbul Macka’da kotu gorunen bir araziyi mukemmel şekilde değerlendirip, 15 bin kişilik, muhteşem bir salon yapacaktık. Gerekli izin bir turlu alınamadı. Halen bekliyor. Anıtlar Kurulu’ndan bu izin cıksaydı Macka’nın goruntusunu bozmak bir yana, guzelleştirecek bir salonu, yerin icine kazarak yapacaktık. 2010 Dunya Şampiyonası’nın da finallerini burada oynatacaktık. İzin halen gelmeyince, bu konuda geciktik. Şimdi, İstanbul’da cok amaclı bir spor salonu olan Atakoy’deki “Sinan Erdem Salonu” belediyemiz tarafından bitirilecek. Keşke, İstanbul icin tamamıyla basketbolun hizmetinde olan, cok modern bir salonumuz olsaydı. Macka’daki salonun izni cıkar cıkmaz, bu salonu cok kısa surede yapacağız. Umudumuzu kaybetmiyoruz” dedi. Milli Takım, Dunya takımı olacak “Milli Takım’ın surekli dereceler peşinde koşan, dunya şampiyonalarına ve olimpiyatlara, hep vize alabilen, istikrarlı bir dunya takımı olmasını hedefliyoruz” diyen Turgay Demirel, şoyle konuştu: “Avrupa ikinciliğini aşacak bir derece, yani Avrupa şampiyonluğu da, bizim hedeflerimizden... 2010’da Turkiye’de ilk uce girme hedefindeyiz. Tabii, final oynamayı da cok isteriz. Diyelim ki, bu da bizim, buyuk hedefimiz. Potadaki hayalimiz. Hayaller de gercek olabilir. Yıllar once, hic kimse, Turkiye’nin Avrupa ikincisi, ya da dunya altıncısı olacağını tahmin edemezdi. O zamanlar da, onlar hayaldi. Biz 16 yıl once goreve gelirken, buyuk duşunduk. Planlı calışarak, o hayalleri gerceğe cevirdik. Sıra bugunku hayallerimizde...” Beko Basketbol Ligi Avrupa’nın en iyisi Turkiye Basketbol Federasyonu, İspanya ile birlikte Avrupa’nın en başarılı federasyonu gosterildiğini hatırlatan Turgay Demirel, “Basketbol liglerimiz, kız-erkek, Avrupa’nın en iyi liglerinden” ifadelerini kullandı. Demirel, “Beko Basketbol Ligi, sponsor desteği acısından, Avrupa’nın en iyi gelir getiren ligi. Bunlar guzel tabii, ancak eksiklerimiz de var. Onları suratli bir şekilde kapatacak planlarımız da var. Doğru tesislerin tum illerde yer almasını sağlamayı hedefliyoruz. Lisanslı oyuncu sayısını arttırma calışmalarımızı surduruyoruz. Dunya şampiyonası organizasyonunun, bu sayıyı cok tetikleyeceğine inanıyoruz. Antrenor yetiştirmeye devam ediyoruz. Yalnız burada, genc koclara da iş duşuyor. Hangi antrenoru ornek almak lazım?.. Buna cok dikkat etmeleri gerekiyor. Orneğin, bu konu cok onemli. Yugoslav ekolunden cok başarılı kocların cıkmasının bir onemli nedeni de budur. Basketbolun pazarlama işlerine buyuk itina gosteriyoruz. Onumuzdeki donemde, bu eksiklerimizi kapatarak, basketbolda istikrarlı bir dunya ulkesi olmayı planlıyoruz” diye konuştu. basketbolhaber