Anadolu Efes’in yıldızı Adrien Moerman, Final Four oncesi duzenlenen medya gununde Eurohoops’a ozel acıklamalar yaptı. AdTech Ad by Buğra Uzar / [email protected] Anadolu Efes‘in Fransız yıldızı Adrien Moerman, takımının Final Four’a kalmasının ardından duzenlenen medya gununde Eurohoops’a ozel acıklamalar yaptı. Yıldız oyuncu, yaklaşan Final Four’a kalma sebeplerini anlatırken aynı zamanda rakipleri Fenerbahce Beko’ya ve kocu Ergin Ataman’a da değindi. – Nasılsın, Final Four’da olacağın icin mutlu musun? – Evet, ilk Final Four’um. 18 yıl sonra Final Four yapan Efes‘in bir parcası olduğum icin cok mutluyum. Cok gururluyuz. Buradaki tum oyuncular icin buyuk bir başarı. Tum sezon calıştık, her şeyimizi verdik. Mutlu olsak da henuz işimiz bitmedi. Fenerbahce‘yi yenmek icin hazırlanacağız. – Buraya ilk geldiğinde takımdan boyle bir başarı bekliyor muydun? – Belki sezon başlamadan once beklemiyordum ama sezon icerisinde bekliyordum. Cunku iyi oynadık ve sadece 10 mac kaybettik. Bunların da yedisini dışarıda, ucunu iceride kaybettik. Bence bu cok acayip. Fazla mağlubiyet almadık. Demek ki bir şeyleri doğru yaptık. İyi bir kimya yakaladık. Her macta savaşıyoruz. Kaybetsek de her mac daha guclu bir Efes imajı cizdik. – Sezon icerisinde “Final Four’a gidiyoruz” dediğin bir an oldu mu yoksa bunu Barcelona serisindeki beşinci mactan sonra mı fark ettin? – Yok, sezonun bitimine 6-7 mac kala sanırım dorduncu sırayı garantilemeye epey yaklaşmıştık. O sıralarda bitireceğimiz kesinleşince bence herkes Final Four’a gidebileceğimizi fark etti. Her şeyimizi verdik. Kolay değildi. İceride bir mac kaybetmiştik ve orada gidip onları yenmemiz gerekiyordu. 15.000 taraftarın onunde burada işi bitirmek muhteşemdi. Sadece oyuncularla ilgili de değil. 15.000 taraftar vardı. Keza başkan da 18 yıl sonra gelen başarıyla cok mutluydu. Her yıl para yatırmak kolay değil. Her yıl 15 milyon yatırmak kolay değil. Bence bu yıl koc birlikte oynayabilecek iyi oyuncular ve iyi insanlar buldu. Herkes de bundan oturu gururlu bence. – Sana Barcelona serisini soracaktım ancak bu başarıyı tum takım olarak kazandığınızı soyledin. – Evet dediğim gibi kolay olmadı. Cunku Brock Motum sakatlanmıştı playofftan once. Benim icin her macı neredeyse 40 dakika oynamak kolay değildi. Bu sebeple Efes icin yaptıklarımdan oturu cok mutluyum. Henuz bitmedi. Final Four’a cıkmak muhteşem. Barcelona’yı playoffta deplasmanda 34 sayı farkla yenmek kolay değil. Sanırım ilk kez bir takım deplasmanda playoffta 34 sayı farkla kazanıyor. Şu anda onları boyle yenip Final Four’a gidecek kapasitede olduğumuzun farkındayız artık bence. – Beşinci macta attığın kritik bir uclukten sonra oradan koşup aslan gibi kutladın. Taraftarların onunde benche koşarak kutladığında o an ne hissettin? – 4 sayı farkla kazanırken fark 7’ye cıktı. Bitime de 29 saniye kalmıştı. O şut taraftarı da ayağa kaldırdı. Cunku bu sezon her macta dolu salona oynadık. Kaybetsek de kaybetmesek de boyle oldu. Bu bizim icin taraftar acısından da başarı. Cunku gecen sezon maclarda 100-200 taraftar oluyordu, bu kolay değil. O şutu attığımda bir şey hissettim. Oncelikle bu benim enerjimle alakalı. Bunu seviyorum cunku kotu anlar gecirdiğimde, yorulduğumda bu benim taraftara, kulube, başkana teşekkur etme şeklim. – Sezon icerisindeki enerjini de sormak istiyorum. Dediğin gibi neredeyse 40 dakika ortalama ile oynadığın zamanlar oldu Barcelona serisinde. Ancak sezon icerisinde de hem Turkiye Ligi hem de EuroLeague’de uzun sureler aldığın zamanlar oldu. Ayrıca kariyerinin en iyi performanslarından birini ortaya koydun. Kişisel performansın hakkında ne soylemek istersin? Sezon oncesi ve icerisinde en buyuk motivasyonun neydi? – Oncelikle istatistikler tum oyuncularla alakalı. Dediğim gibi, takım arkadaşlarıma sahada beni buldukları, son anlarda topu bana teslim ettikleri icin teşekkur ederim. Bu şutları atmak kolay değil. Dediğim gibi ozguvenim yuksekti. Koca da teşekkur etmek istiyorum cunku buraya Barcelona’da cok da iyi olmayan bir sezondan sonra geldim. Koc bana bu guveni verdi ve ben de o guvenin karşılığını vermeye calıştım. Boyle bir kulubun beni buraya getirmesi kolay değil. Bence bana kumar oynadılar ve koc bana cıkıp savaşma konusunda enerji ve ozguven verdi. Efes’e geldiğiniz zaman burada olmanızın bir sebebi olduğunu gostermelisiniz. Başta dediğim gibi boyle takım arkadaşlarınız varken sahada rahat olamazsınız. Sahada cok fazla şey veriyorlar. Dunston‘dan bahsetmek istiyorum. O da bana cok enerji veriyor cunku sahada her şeyi yapıyor: Blok, hucum ribaundu, savunmada yaptıkları malum… Her şeyi yapıyor. Maca cıktığınızda bir şeyinizi vermemezlik yapamazsınız. Bu beni de etkiledi ve enerji koyup takımıma ve takım arkadaşlarıma elimden gelenin en iyisini vermem konusunda yardımcı oldu. Bu sezondan oturu cok mutluyum. Sezon henuz bitmedi. Hedeflerimiz var, Final Four, Turkiye Ligi. Ama şu ana kadar Efes icin başardıklarımdan oturu cok mutluyum. Bu daha başlangıc. – Sezon icerisinde harika oynuyordunuz, maclar kazanıyordunuz ve hep ilk dortte yer aldınız. Yine de sizden şuphe edenler vardı. “Efes iyi ama kritik donem geldiğinde duşecekler” diye duşunuluyordu. Bazı donemlerde, orneğin buradaki Real Madrid macında acı bir mağlubiyet de aldınız ancak şu an Final Four’dasınız ve şu an o şuphe edenleri susturmak sizin icin nasıl bir his? – Real Madrid macında harika oynadık ama neticede kaybettik. Ancak oradaki hatalarımızdan ders aldık. Bu takımda da sevdiğim şey bu. İştahlıyız. Sonraki idmana iştahlı cıkıyoruz. Dediğim gibi, koc enerji veriyor ve biz de geri donuyoruz. İnsanlar “Efes burada, buyuk bir surpriz” diyor ama oyle değil. Eğer takımın icini biliyorsanız surpriz değil. Cunku bence bu takım EuroLeague’deki en iyi kimyaya sahip. Bencil oyuncular değiliz. Bazen kotu bir şut atıyorsunuz, kimse bir şey demiyor. Yalnızca “Bir dahaki sefere olur” vesaire deniyor. Biz de bu sezon boyle başarılı olduk. Sezon boyunca birbirimize destek olduk. Biri duşse diğeri kaldırmaya gitti. Bu da benim icin şaşırtıcı değil. Tum EuroLeague icin şaşırtıcı olabilir ama bizim icin değil. – Koc Ergin Ataman’ın sizi motive ettiğini soyledin. Aslında sezon boyunca kendisi cok kez “Bu takım Final Four’da olacak, Efes EuroLeague’i kazanacak” dedi. Onun motivasyonu sizi nasıl etkiledi? – Guzel bir bakış acısı var. “Bu takımı, o takımı yeneceğiz” dediği zaman, Twitter’da “Barcelona’yı yeneceğiz” yazdığı zaman gidip orada onları yendik. Bu da onun verdiği bir motivasyon. Bize buyuk bir ozguven veriyor ve boyle bir koc icin oynamayı seviyorum. Ne olursa olsun kazanacağınızı soyluyor ve bunlar guzeldi bizim icin. Barcelona’ya gittiğimiz zaman bizim modumuzu yukseltti. Şaşırmadım. Bu yuzden burada ve umarım Yılın Kocu olabilir. Onun icin cok mutlu olurum cunku kendisi Efes’i EuroLeague’in, Avrupa’nın zirvesine dondurdu. – Taraftar desteğinden de soz etmek istiyorum. Ataman tum organizasyonu inandırdı. Senin de dediğin gibi gecen sezon salon neredeyse boştu ama bu sezon ozellikle de beşinci macta tamamen farklı bir atmosfer vardı. Burada pek de boyle bir atmosfer gormedim. Bununla ilgili neler soylemek istersin? – Dediğim gibi taraftarların enerjimde buyuk payı var. Her macta burayı doldurdukları icin cok minnettarım. Tum Turkler basketbolu, sporu cok seviyorlar. Son macta bunu gosterdiler. Salon dolunun da otesindeydi. Merdivenlerde bile oturacak yer yoktu. Bu da kocun etkisi. Kazandığınız zaman taraftar geliyor. Bundan oturu minnettarız. Onlara sadece teşekkur etmek yetmez. Bundan cok daha fazlası. Umarım burada taraftarlarımızla kutlamak icin kupayı buraya getirebiliriz. – Koc takımı bu yaz korumaya calışacaklarını soyledi. Sence Efes’in bu kadro ile bir hanedan olma şansı var mı? – Buna inanabilirim. Fenerbahce’ye bakın. Hanedan olmaya başladılar. Obradovic ile kac Final Four’a gittiklerine bakın. Aynı takımı tutup 3-4 oyuncu getiriyorlar. Bence o da bunu yapmak istiyor. Benim gibi her yıl takım gezen oyuncular var ve kariyerimde ilk kez boyle bir kimyanın olduğu takım arkadaşlarıyla oynuyorum. Bu sebeple aynı takımı tutabilirseniz harika. Neredeyse aynı yapıyı koruyup belki cok fazla değil, 2-3 yeni oyuncu getirebilir ve bu takıma koyarsanız aynı olabilirsiniz. Cunku birbirimizi tanıyoruz, birlikte oynamak daha kolay olacaktır. Sistemi biliyoruz, her şeyi biliyoruz. Fenerbahce gibi. Daha kolay olacağı kesin. – Fenerbahce sizin yarı finalde rakibiniz. Tecrubeli bir kadroları var. Onlara karşı oynayacağınız macta ne bekliyorsunuz? – Daha once dediğim gibi buyuk bir mucadele olacak. Fenerbahce’ye karşı ancak 40 dakika savaşırsanız şansınız olur. 40 dakika savaşmazsanız onlar bu konuda başa cıkmak icin fazla guclu. Kendilerine guveniyorlar. Bu sezon oynadığımız altı macta durum 3-3. Dediğim gibi en iyi basketbolunuzu oynamalı, en iyi savunmanızı yapmalı, en iyi enerjinizi sahaya koymalısınız. Oyle olursa tabii ki kazanırız. Bence cok iyi bir mac olacak ve iki takım icin de guzel bir Final Four olacak. – Final Four’da diğer takımlar CSKA ve Real Madrid. Onlar da Final Four’da cok tecrubeli. Bu takımlarla karşılaştırınca Efes biraz daha bu anlamda zayıf gozukuyor. Bu dezavantajı nasıl aşacaksınız? – Bu “zayıf takım” olma durumunu cok seviyorum. Bizim gibi bir takım icin soyleyebileceğiniz en iyi şey bu. Cunku bizim icin durum bu. Tum EuroLeague icin surpriz oluyor. Bizi bekliyorlardı ancak bu kadar değil. Burada olmamızın bir sebebi var. Buradaysanız buyuk takımları, Avrupa’nın en iyi takımlarını yenmişsinizdir. Bence bu guzel. Final Four’da goreceğiz. Uzerimizde cok baskı yok. Gidip oyunumuzu oynayacağız. Bu “zayıf takım” durumunu orada goreceğiz. – Vitoria nasıl olacak sence? – Bu Final Four. Oradaki tum oyuncular buyuk isimler. Boyle bir baskı altında oynamak kolay değil ama cıkıp baskı olmadan normal bir mac gibi oynamalı, ne olursa olsun mucadele etmelisiniz. Neticede kaybederseniz kaybetmiş olursunuz, kazanırsanız kazanmış. Biz kendi oyunumuzu oynayıp her şeyimizi vereceğiz, 40 dakika mucadele edeceğiz ve sonra ne olacağına bakacağız. eurohoops.net/tr
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Spor
- Basketbol
- Moerman: “EuroLeague’deki En İyi Kimyaya Sahip Takım Efes”