Son haftalarda kartalhaber.com'da basketbol haberlerinin yorumlarını okuyorum. Takımdan gecen sezon ayrılan, yaptığı basketbol gosterileriyle "Pascal" takma adını alan El-Amin'in geri donmesini gonulden istiyorsunuz. El-Amin gibi bir oyuncuyu kim istemez ki? Ancak Khalid'in geri donmesi o kadar kolay değil. Aslında sadece "Geri gelir mi?" demek yanlış. "Beşiktaş Khalid'i alabilir mi?" diye de duşunmek gerekiyor. El-Amin'in tekrar donmesi icin Beşiktaş'a gonul veren herkese onemli gorevler duşuyor. Once yonetimden başlayalım. Beşiktaş'ın bu sezonki butcesi 1.250.000-1.500.000 dolar civarlarında. Sponsorluk ve pazarlama gelirleri ile beraber 2.500.000 olduğunu varsayalım. Khalid'in bu sene Ukrayna'da aldığı para 950.000 dolar. Yani onu almak icin butcenizin ucte birinden fazlasını harcamanız gerek. Durum boyle olunca da El-Amin'i almak imkansızlaşıyor. Eğer yonetim son sezonlardaki ivmeyi devam ettirmek istiyorsa basketbola gereken onemi vermeli. Nobre ve Delgado'nun (eğer gercekleşirse) transfer bedelleri 15.000.000 doları bulacak. Basketbolda tum takım icin ayrılan butcenin 10-15 katı kadar yani. Beşiktaşlı gonullerde basketbol sevgisi gittikce artıyor. Boyle bir donemde yonetimin bu spor dalına yaklaşımı cok onemli. Murat Didin ve basketbol takımına da duşen onemli gorevler var. Eğer Khalid kadar onemli oyuncuları almak istiyorsanız, takımınızın onların beklentileri ile uyuşması gerekiyor. Eğer Beşiktaş Avrupa'da adı olan bir kulup haline gelebilirse, bir oyuncuya talip olunduktan sonra başlayan surec cok kolaylaşacak. ULEB Cup bunu başarmak icin en onemli vitrin. Telekom ve Darruşşafaka'nın son senelerdeki başarısızlıklarından sonra Beşiktaş gecen sene gruptan cıkma noktasına kadar geldi. Cıkabilecek gucu de vardı. Ama olmadı. Eğer bu sene ve gelecek senelerde daha iyi yerlere gelinip en azından bir ceyrek final, yarı final oynanabilirse Siyah-beyazlıların adı tum Avrupa'da duyulur. Yeni transfer Reese'in İspanya'da kendisini isteyen takımlar varken Beşiktaş'ı secmesinin onemli nedenlerinden biri ULEB Cup. Ayrıca Kerem'in Real Madrid'e gitmesi, İspanya'da Beşiktaş'ın adının duyulmasını sağladı. Okuduğum spor gazetelerinin coğunda Real Madrid ve Kerem ile beraber Beşiktaş'ın da adı gecti. Bu carkın icinde Siyah-beyazlı taraftarların takıma vereceği destek cok onemli. Destek derken sadece manevi değil, maddi destekten de soz ediyorum. İspanya'da seyirci ortalaması 9.000'in uzerinde. Ortalama diyorum, sakın başka bir şey anlamayın. Akatlar'ın artık her mac dolmasa bile 3.000 kişiye ev sahipliği yapması gerekiyor. Gişe hasılatı bir kulup icin onemli gelirlerden biri. Ayrıca alınacak forma, şort vs. gibi urunlerin getirdiği geliri unutmayalım. "Bulamıyoruz ki?" diyeceksiniz ve de haklısınız. Yonetimin araftara butun bu urunleri alma olanakları sunması gerekiyor. İspanya'da basketbol ligi Federasyon tarafından yurutulmuyor. Kuluplerin kurduğu ACB adlı organizasyon bu gorevin sahibi. Ve basketbolu buyuk kitlelere ulaştırmak icin cok iyi bir pazarlama stratejisi uyguluyorlar. NBA'den sonra en iyisi demek daha doğru. Ancak Turkiye Ligi'nin yeterince pazarlaması yapılmıyor. Şimdi duşunun bir oyuncuya iki teklif geliyor, biri İspanya Ligi'nde biri Turkiye Ligi'nde şampiyonluğa oynayan takımlardan. Uzulerek soyluyorum, ilk secim coğunda ACB ligi olacaktır. Bir oyuncu icin kaliteli ve takip edilen bir ligde oynamak onemlidir. Artık Turkiye Ligi'ni İspanya Ligi ile yarışacak hale getirmek gerekiyor. Ben ligimizin kalitesinin İspanya ve İtalya ile yarışacak duzeyde olduğunu duşunuyorum. Ancak yonetimler, pazarlama ve basketbol kulturu derseniz orası ayrı... Gorduğunuz gibi El-Amin'i getirmek o kadar da kolay değil. Keşke gelse, keşke onu en azından bir sene daha izleyebilsek. Ama şu andaki imkanlar ne yazık ki buna izin vermiyor. Artık Siyah-beyazlılara gonul veren herkesin amacı cıtayı bir kademe daha yukseltmek olmalı. İşte o zaman El-Aminli veya Huseyin Beşoklu bir Beşiktaş izlemek duşunulebilir. Kısa zamanda Beşiktaş'a en fayda sağlayacak oyuncular ise Ulkerspor'dan gelecek gencler olacaktır. kaynak:kartalhaber yazarı:Engin Kehale __________________