Turkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Turkoğlu, Fanatik‘ten Gokhan German ile kapsamlı bir roportaj gercekleştirdi. A Milli Erkek Basketbol Takımımızın Cin’de duzenlenecek 2019 FIBA Dunya Kupası’ndaki iddiasına, kupa formatına, 12 Dev Adam’ın Olimpiyat hedefine de değinen Turkoğlu’nun roportajından şunlar one cıktı: “Dunya Kupası sistemi kotu. Grubu birinci bitirmek varken, ikinci olmanın planlarını yapacağız. Caprazdan gelen ulkeler de aynı durumda. Bu bizi dezavantajlı kılıyor. Ama turnuvalarda her şey olabilir. Biz kendimizin neyi kontrol edebileceğimizin hebasını yapmamız gerekiyor. Ufuk hoca ve ekibi bunun icin hazırlanıyor. Tabii ki hedefimiz Olimpiyatlar’a gidebilmek”. 2020’de Japonya’nın başkenti Tokyo’da duzenlenecek Olimpiyat oyunları ile ilgili Turkoğlu, şunları soyledi: “Japonya’ya gitme hakkı elde edersek, bizim donemimizdeki en buyuk başarıyı sağlamış oluruz. Oyuncuyken biz bunu başaramamıştık. Ama bu takım yaparsa inanın cok daha mutlu olurum. Samimiyetle soyluyorum, benim icin cok daha anlamlı olur. Yoneticiyken Milli Takım’ın Olimpiyatlar’a gitmesi beni dunyanın en mutlu adamı yapar. Bu genc ekip de boyle bir başarıyı hak ediyor bence.” Yıkıldıktan sonra yeni yapının inşası devam Abdi İpekci Spor Salonu’nun son durumu ile ilgili ise Turkoğlu şoyle konuştu: “Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Bakanımızla bu konuyu surekli goruşuyoruz. Yakın zamanda lansmanı yapacağımıza inanıyorum. Bitirdiğimiz takdirde Turk basketboluna gercek anlamda cok buyuk bir eser bırakacağımızı duşunuyoruz. Asıl o zaman elimizdeki imkanlarla gerek oyuncu havuzumuzun buyumesi, gerekse basketbolun gelişmesi anlamında cok buyuk şansımız olacak. En buyuk amacım Abdi İpekci Projesini bitirmek. Bu projeyi bitirmeden bırakmak istemiyorum. Tabii ki taktir kuluplerimizin ve delegelerimizin. Bir donem daha başkanlık yapmak isterim. Bir donem daha gorevde olursak, gercek anlamda yaptıklarımız ortaya cıkacaktır.” Kadın Basketbol Milli Takımımız ve gectiğimiz haftalarda aktif basketbol hayatını sonlandıran Birsel Vardarlı’nın durumu ile ilgili de deneyimli basketbol adamı şu ifadeleri kullandı: “Ekip olarak kadın basketboluna cok onem veriyoruz. Senin vesilenle de burdan bir duyuru yapmak istiyoruz. Kadın basketboluna cok buyuk emek vermiş onemli isimler var. Nevriye ve Esmeral antrenor kadromuzda. Yasemin menacer olarak gorev yapıyor. Şimdi de Birsel Vardarlı basketbolu bıraktı. Onu da ekibe dahil etmek istiyoruz. Biz erkek tarafını nasıl cok iyi biliyorsak, bu arkadaşlar da katın tarafını cok iyi biliyorlar. Oyunculuk donemlerinde ulkemizi erkek takımlarından daha iyi temsil ettikleri surecler oldu. “Biz, Nevriye, Esmeral, Yasemin, Birsel ve diğerleriyle beraber hem erkek, hem de kadın basketbolunu en iyi yerlere getirmek istiyoruz. Son Avrupa Şampiyonası’nda istediğimiz sonucu elde edemedik. Ama sporun icinde bunlar var. Bu demek değil ki başarısızlığın nedenlerini araştırmayacağız. Ekip olarak bunun uzerinde calışacağız.” Sporda Şiddet Yasası’nın basketbolda da olmasını gerektiğini soyleyen Turkoğlu, “Kuluplerimiz bizi Avrupa’da cok iyi temsil etti. Ama bazı kotu niyetli insanlar var. Rahatsız olduğumuz bir kitle var, onları salonlardan uzaklaştırmak gerekiyor” dedi ve sozlerine şoyle devam etti: “Kuluplerimiz Avrupa’da ulkemizi en iyi şekilde temsil etti. Ama final serisinde bizi uzen durumlarla karşılaştık. İnanın biz federasyon olarak ligi en adalaletli ve şeffaf bir şekilde yonetmeye calışıyoruz. Tahkim bireysel bir insiyatif kullandı ama kuluplerle biz karşı karşıya geldik. Basketbolda henuz 6222 sporda şiddet kanunu uygulanmıyor. Tribunlere gelen bazı kotu niyetli, kotu tezahurat yapan insanlar var. Biz yonetmeliklere gore kulube ceza veriyoruz. Biz belli bir gruba ceza vermek isteriz ki o insanları salonlardan uzaklaştıralım. Ulker Salonu’nda da, Sinan Erdem’de de basketbolu bilen, basketbol izlemekten keyif alan onbinlerce seyirci vardı. Eminim ki onların da rahatsız olduğu bir kitle var. Biz o kitleleleri salonlardan uzaklaştırmak isteriz.” Değişen yabancı kuralı ile ilgili ise TBF Başkanı Turkoğlu şunları soyledi: “Radikal kararlar almamız gerekiyordu. Yabancı kuralını değiştirdik ve bircok arkadaşımız ozellikle Turkiye Ligi’nde şans bulmaya başladı. Bu yeteneklerin ortaya cıkmasına vesile olduk diyebiliriz. Bu oyuncular once kendi kuluplerine fayda sağlıyorlar, doğal olarak da milli takıma davet edilmeyi hak ediyorlar. Cin’deki Dunya Kupası icin 17-18 kişilik bir aday kadromuz var. Biraz geleceği duşunerek, biraz da mevcut başarıları devam ettirme adına Ufuk hoca boyle bir kadro secti. Hepsine şimdiden başarılar diliyorum. Ulkemizi mutlu edecek bir sonuc alacaklarına inanıyorum.” FIBA – EuroLeague takvimleri ve FIBA Dunya Kupası ile ilgili goruşlerini de aktaran Turkoğlu şunları soyledi: “Bu sacma surecte en az zarar goren hatta hic zarar gormeyen tek federasyon biz olduk. Federasyon olarak ana hedeflerimizden biri Dunya Kupası gibi organizasyonların hepsine katılabilmek. Bunu başardık. Genc bir ekiple Cin’e gidiyoruz. Amerika ile aynı grupta olmamız tabii ki dezavantaj. Ama inanıyoruk ki yaz donemini iyi gecirip, sakatlık yaşamadan hazırlanacağız ve o macları en iyi şekilde oynayacağız. Umarım ulkemize yakışan bir başarı elde ederler.” Yonetimleri suresinde radikal kararlar aldıklarını soyleyen Hidayet Turkoğlu, şu ifadeleri kullandı: “En cok tesisleşme anlamında Turk basketboluna kalıcı şeyler bırakmak istiyoruz. Birinci hedefimiz bu. Doğal olarak 2.5 senede cok şeyler yaptık. Radikal kararlar aldık. Yabancı kuralı değişikliği, gencler ligi, antrenor kuralları, yaptığımız basketbolu geliştirme seminerleri, eğitim kurulumuzun calışmaları ile iyi işler yaptığımızı duşunuyorum. Sponsorluk anlamında ilerlemeler kaydettik. Butun ortaklarımıza cok teşekkur ediyorum. Milli takıma ve lige yuzde 70’lik bir oranda artı katmadeğer sağladık. Liglerde yeni kriterler uzerinde calışıyoruz. Camiamız tekrar uygun gorurse bir dahaki donem tesisleşme anlamında da istediğimiz noktaya geleceğiz.” Son olarak Dunya Kupası’na katılım sureci ile ilgili de Turkoğlu şoyle konuştu: “Dunya Kupası’na katılma başarısında butun kuluplerin emeği ve katkısı vardı. FIBA ve Euroleague arasındaki kavgadan dolayı coğu ulke oyuncularını milli takıma cağıramadı. Ama bizim kuluplerle olan diyaloglarımız sayesinde tum Euroleague oyuncularımız her maca geldi. Onlarla gurur duyduk. Doğuş Balbay, 4 gunde 3 mac oynadı. Hepsi Milli Takım icin ozveride ve fedakarlıkta bulundu. Tum kulup yoneticilerine, antrenorlerine ne kadar teşekkur etsek azdır.” EUROHOOPS