Manchester City'de, yeni teknik patron Guardiola'nın ilk transferi olan İlkay Gundoğan, transferinin perde arkasını ilk kez anlattı. Halen sakatlığı nedeniyle tedavi goren yıldız futbolcu, Arda Turan'ın kendisine yaptığı bir surprizi de acıkladı. İlkay Gundoğan Almanya’da yetişen Turk futbolcuları arasında en başarılılardan. Gecen ay Manchester City’e imza attı. Dortmund’a da bu imzayla yaklaşık 30 milyon Euro para kazandırdı. Pep Guardiola ısrarla onu istedi. Barcelona’yı calıştığı yıllarda İlkay ile ilgilenen İspanyol teknik adam, Bayern Munih’teyken de yıldız futbolcuyu cok istedi. Ancak olmadı. Manchester City’e imza atar atmaz yine İlkay’ın peşine duştu. Bu kez ama araya kimseyi sokmadan, kendi goruştu. İlkay’ı ikna etti. İlkay ile doğduğu kent Gelsenkirchen’de buluştuğumuzda transferinin ayrıntılarını anlattı. Guardiola ile aralarında gecen ilginc diyalogları da aktardı. Sadece onları değil tabi.. Başka konuları da konuştuk... KOLTUK DEĞNEKLERİYLE GELDİ Dizindeki sakatlık nedeniyle Barcelona’da ameliyat olan İlkay, sahalara dort ay icinde donebilecek. Buluştuğumuz kafeteryaya koltuk değnekleri yardımıyla yuruyerek geldi. Merdivenleri zorlanarak cıkıp indi. Dunya şampiyonasından sonra Avrupa Şampiyonası’na da sakatlandığı icin gidemeyen İlkay’ın moralinin bozuk olup olmadığını cok merak ediyordum. Ancak sohbetimizde bunun izine bile rastlamadım. Sık sık espri yaptı. Guldu... “Sakatlık nedeniyle turnuvaya gidememek canımı sıktı. Cok uzuldum. Ama onumuzdeki hedeflere konsantre olmaya karar verdim. Ben geleceğe bakan biriyim. Tum enerjimi sağlığıma kavuşmak icin harcıyorum. Kafamda tek bir şey var; İngiltere maceramda neler yaparım” dedi. "GUARDIOLA OYUN STİLİMİ COK BEĞENİYOR" İlkay’a, Manchester City transferini sordum... Şunları anlattı: “7.5 yıllık Bundesliga maceram var. Cok severek oynadım. Yeni bir arayış ve yeni bir tecrube edinmek istiyordum. Manchester City ve Guardiola’nın teklifi tam zamanında geldi. Hocayı Barcelona zamanından beri takip ediyorum. Onun futbol anlayışına hayranım. Guardiola ile yuz yuze yaklaşık iki saat goruştuk. Beni gercekten isteyip istemediğinden emin olmak istedim. İki uc kez ‘Beni gercekten istiyor musun?’ diye sordum. O da ‘Seni istemesem niye seninle bulaşayım. Burada olmam seni ne kadar cok istediğimi gostermiyor mu’ dedi. Ben de ‘Emin olmak istiyorum’ dedim. Goruşmede nasıl oynatmak istediğini, hangi pozisyonda oynayacağımı da anlattı. Oyun sitilimi cok sevdiğini soyledi. İlk transferi olarak beni Manchester’e alması da bana verdiği onemi gosteriyor. Guardiola Barcelona’da calıştığı yıllarında da beni istiyordu. Gecen yıl Bayern Munih’e istedi. Manchester City’ye nasipmiş.” ARDA VE KOMPANY SURPRİZ YAPTI Ameliyatı ile ilgili İlkay şunları anlattı: “Barcelona’da ameliyat oldum. Birkac gun icinde altı doktorla goruştuk. Guardiola’nın onerisiyle onun 16 yaşından beri tanıdığı bir doktorla da goruştuk. O doktora guvendim ve gidip ameliyat oldum. Dort hafta da rehabilitasyon donemi gecirdim. Şimdi sık sık Barcelona’ya gidip tedavi olacağım. Eylul-Ekim gibi oynamaya başlarım inşallah.” Arda Turan ve Manchester City’den Vincent Kompany’nin ameliyattan birkac gun sonra hastane odasında iceri girmeleri ona buyuk moral olmuş. Karşısında ikiliyi gorunce cok şaşırmış. O anı şoyle anlatı “Acıkcası cok buyuk surprizdi. Ozellikle Arda Abinin ziyareti beni cok mutlu etti. Yoğun olduğu bir donemde bana zaman ayırması hastanede ziyaret etmesi cok anlamlıydı.” "BİZİM TAKIM FAVORİ" İlkay ile Avrupa Şampiyonası uzerine de sohbet ettik. Almanya’yı favori goruyor. “‘Bizim takım favori. Almanya finali gorur. O kalitesi var. Dunya şampiyonu olmuş bir takım. İlk 11’de Bayern Munih’ten cok oyuncu var. Defansı iyi. Birbirini tanıyorlar. Yedek kulubesinde oturan oyuncular cok tecrubeli isimler. Genc yetenekleri de kaynaştırırlarsa başarılı olacaklar. (Gulerek ekliyor) Gerci ben de olsaydım daha iyi olacaktı. Gerci dunya şampiyonasında Marco Reus ile ikimiz yoktuk yine şampiyon oldular. Turnuvalarda ilk mac ve şans cok onemli. Almanya ilk macını kazandı. Fransa da favori ancak defansı biraz zayıf. Belcika genc takım. Turkiye surpriz yapabilir.” "TURKİYE SURPRİZ YAPAR" Turkiye surpriz derken neyi kastettiğini sorduğumda “Turkiye şampiyonada her an surpriz yapmaya acık bir takım. Futbolcular kalbiyle oynuyorlar. Kıran kırana mucadele ediyorlar. Her şeyini ortaya koyuyorlar. Sahaya cıkınca 90 dakikada saldırıyorlar. Savaşıyorlar... Bu yuzden Turkiye’nin maclarında her şey mumkun. Turk takımın ne yapacağını kestirmek zor. Başarılı olmasını istiyorum. Turkiye havaya girdimi kimse tutamaz. İlk macı kaybetmeleri o kadar onemli değil.” İlkay, Turk milli takımında Almanya’dan futbolcuların bulunmasıyla ilgili ise “7-8 futbolcunun bulunması beni şaşırtmadı. Daha fazla da olabilirdi. Almanya’da yetişen ve burada oynayan cok başarılı futbolcular var. Turk milli takımında. Ama Turkiye’de de cok yetenekli futbolcu yetişiyor” dedi. "FİNAL OYNARIZ" Başta Almanya olmak uzere Avrupa’da cok sayıda Turk kokenli yıldız futbolcular yetişiyor. İlkay Gundoğan, Mesut Ozil, Nuri Şahin, Hakan Calhanoğlu, Altıntop kardeşler, Omer Toprak, Emre Mor, Mevlut Erdinc, Ceyhun Gulselam, Cenk Tosun, Hakan Balta ve daha niceleri... Avrupa’lı Turklerden bir takım oluşturulsa EURO 2016’da nasıl bir sonuc alır soruma İlkay once şaşırdı. Ardında tebessum ederek “Bizlerden bir takım kurulsa EURO 2016’da cok başarılı oluruz. Ama takıma nasıl bir isim bulurduk bilmiyorum (Guluyor). Turkiye diyemezdik. Almanya diyemezdik. İsim sorunu olurdu. Şampiyonada ama kesin final oynardık. Cok yetenekli bir futbolcu grubu var. Almanya’yı da herkesi de yenerdik.” İKİ ULKE TEK VATAN Almanya mı yoksa Turkiye mi senin icin vatan soruma “İki ulke arasında ayırım yapmak istemem. Benim icin iki ulke de bir. İkisi de benim kafamda ve kalbimde butunleşmiş. Almanya’da doğan Turkler olarak bizim icin ikisini de vatan olarak goruyorum. İcimizde ikisinin sevgisi de var. İkisini bir vatan olarak goruyorum. Hem Almanca hem Turkce konuşabiliyoruz. Her iki kulturu tanıyıp yaşayabiliyoruz. Her iki ulkede de yaşantımızı surdurebiliriz. Bu durum bizim icin avantaj. Alman milli takımını tercih ettiğim icin Turklerden de Almanlardan da kimi zaman eleştiri alıyorum. Eleştirileri doğru bulmuyorum. Herkes kararını kendisi vermeli. Kimse kimseyi zorlamamalı.” ALMAN MİLLİ TAKIMI'NIN UC TURK'U Alman milli takımında ilk kez uc Turk kokenli futbolcu kadroya davet edildi. Ve ilk kez ucu İskocya’ya karşı oynadı. Mactan once İlkay, Mesut Ozil ve Emre Can ile birlikte cektirdiği bu fotoğrafı paylaştı. Bu fotoğrafın hikayesini sordum İlkay’a. Şunları soyledi: “İskocya macı oncesi ucağa binmek uzere otobusle gidiyorduk. Yakın koltuklarda oturuyorduk. ‘Hadi gelin ucumuz beraber fotoğraf cekilelim. Uc Turk bir arada iyi olur’ dedim. Fotoğrafı cektik. Ve paylaştık. Cok da guzel oldu. Ucumuz iyi anlaşıyoruz. Kendi aramızda milli takımda bazen Turkce bazen Almanca konuşuyoruz. Kamplarda ucumuz beraber olunca vakit iyi geciyor.”
Gunluk Gazeteler