"Futbol'da paradan onemli şeyler de var"
Futbol0 Mesaj
●25 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Spor
- Futbol
- "Futbol'da paradan onemli şeyler de var"
-
05-10-2019, 05:07:57Ankaragucu ile zor bir mucadelenin icindeki iki genc futbolcu; Timur ve Bilal bilmek istediğiniz her şeyi ligbir.com Yazarı Pelin Koc'a anlattı. Futbola nasıl başladınız? Timur: Benim futbola başlamam biraz ilginc aslında, cok yaramaz bir cocuktum, hiperaktiftim ve enerjimi atabilmem icin aileme spor yapmamı onermişler ‘Yorulursa yaramazlık yapmaz, akşamları erken uyur’ diye 4-5 yaşında futbola başladım. Oturduğum yerin bir kasaba takımıydı Ssc Sudwesy . Bilal: Mahallede benden başka butun yaşıtlarım futbol oynuyordu. 7 yaşındaydım ve babam beni de futbol okuluna yazdırdı. İlk cıktığım idman cok sıkıcı gelmişti bana ve daha sonra gitmedim. Yine bir gun sokakta mac yaptığım sıralarda babamın bir arkadaşı sayesinde yeteneğim anlaşıldı ve tekrar başladım. Genelde aileler cocuklarının futbol oynamasına karşı cıkar.Siz futbola başladığınız zaman ailenizden destek gordunuz mu? Timur : Zaten ailem beni futbola yazdırdı ama futbolcu olacağımı duşunerek değil. Universite okumamı istiyorlardı. Sonra Alman milli takımına secilince artık ailemin bana olan desteği ve guveni daha da arttı. Bilal: Ozellikle babam cok fazla destek oldu, annem o kadar değil. Dayanamıyordu benim futbol oynamama. Futbolcu olacağımı hic duşunmemiştim. Milli takıma da secilince işin ciddiyetini farkına vardık. Artık okuldan cok daha değerli oldu futbol benim icin. Hangi takımlarda oynadınız? Timur: FC Kaiserslautern, Tennis Borussia Berlin. Bilal: TSV-47 Schonau, SV 07 Waldhof Turk futbolu ve Alman futbolunu kıyaslarsak ne gibi farklılıklar var? Timur: Alman futbolu daha profesyonel , Turk futbolu daha duygusal. Alman futbolu kendi yıldız futbolcusunu yetiştiriyor ama Turkiye’de futbol anlayışı boyle değil burada yıldız oyuncular alınıyor. Orneğin Drogba ve Sneijder Turkiye’ye geldi şimdi onlar varken 17 yaşındaki bir cocuk kendini o takımda nasıl gosterebilir ki? Almanya’da boyle değil. Yaşı kucuk cocuklar buyuk takımlarda kendilerine yer bulabiliyor. Kamp mesela, hicbir futbolcu kamp sevmez. Almanya’da kamp anlayışı boyle değil. Futbolcular neyi yapması gerektiğini biliyor, kampa gerek kalmıyor. Bilal: Turk futbolu sert, duygusal ama Alman futbolu disiplinli ve takım oyunudur. Taktiksel bir oyun duzeni vardır. Almanya’dan gelen Turk futbolcuların Turkiye’de bu kadar başarılı olmasının sebebi de bu disiplin bence. Kamplar konusunda bende Timur ile aynı şeyi duşunuyorum. Super Lig de desteklediğiniz ya da ozellikle maclarını takip ettiğiniz bir takım var mı? Timur: Benim ozellikle izlediğim ya da beğendiğim herhangi bir yakım yok. Bilal: Ben Galatasaray’ın futbol anlayışını beğeniyorum. Futbol sizin icin ne ifade ediyor. Tam olarak hayatınızın neresinde? Timur: Futbol; birbirinden farklı insanların, birbirinden farklı kulturlerin bir amac uğruna buluşmasını sağlıyor. Gol attıktan sonra taraftarla o sevinci paylaşmak, tanımadığınız insanların sizi bağrına basması anlatılması Bilal: Bende kucuk yaştan beri futbol oynuyorum ve artık hayatımın bir parcası. Ailemden sonraki en değerli şeyim. Futbol hayatında bugune kadar hic unutamadığın bir anın var mı? Timur: Benim icin iki tane onemli olay var. Birisi, Alman milli takımında U-18’de oynarken annem beni izlemeye gelmişti, tribune baktığımda ağlıyordu. Onun o halini asla unutamam. Bir diğeri de; ligin ilk yarısındaki Kartal macında attığım goldu. O golu hayatım boyunca unutamayacağım. Gol guzel değildi evet ama Ankaragucu 9 aydır kazanamıyordu ve o macta 9 ay sonra galibiyet almıştık. Taraftarla o gunku sevincimi anlatmam imkansız. Bilal: Bu sezon Rize’ye attığım gol ve U-16 Turk Milli takımında oynadığımda Belarus’a attığım gol benim icin unutulmaz iki anıydı. Kendinize ornek aldığınız futbolcular var mı? Timur: Ronaldinho’yu beğeniyorum ama idol olarak gormuyorum. İdol olarak gorduğum bir futbolcu yok. Onu cok beğeniyorum cunku futbolu severek oynadığını duşunuyorum onu izlemek cok hoşuma gidiyor. Bilal: Benim icin Zidane, bana gore o dunyanın en iyi oyuncusu. Oyun bilgisi cok iyi ve inanılmaz yetenekli. Birlikte cok fazla vakit gecirdiğinizi biliyoruz. Birbiriniz hakkında oynadığınız futbolla ilgili ne soyleyebilirsiniz ? Timur: Bilal; 19 yaşındaki bir futbolcuya gore cok tecrubeli, 16 yaşındayken Turkiye’ye gelmiş ve zor donemler gecirmiş. Şimdi de o zor gunlerin mukafatını yaşıyor. İleride Turk futbolu adına Ankaragucu ve diğer takımlar icin cok verimli bir futbolcu olacaktır. Daha onunde uzun yıllar var. Bilal: Bunu sende fark etmişsindir, Timur; hem saha icinde hem saha dışında son derece mutevazi bir insandır. Sahanın her yerinde oynayabiliyor. Liderlik ozellikleri var. Turkcesi cok zayıf ama hareketleri ve bakışlarıyla bile hepimizi motive edebiliyor. Aynı zamanda oyun bilgisi cok yerinde. Hic yanınızdan ayırmadığınız ozel bir eşyanız var mı? Timur: Dedemin her zaman yanımda taşımam icin verdiği ozel bir şey var. Bilal: Benim yok. Boş zamanlarınızı nasıl değerlendiriyorsunuz? Timur: Almanya da sosyal bir hayatım vardı ama burada yok maalesef. Ailem arkadaşlarım ve yapmayı sevdiğim cocuğu şey orada. Ankara da boş zamanlarımı Bilal’le geciriyorum. Dışarı cıkıyoruz. Play-station oynuyoruz. Bilal: Yapmayı istediğim cok şey var ama vakit ayıramıyorum maalesef. Lig tatil olduğu zaman her şeye bol bol vakit ayırmayı duşunuyorum. Şuan boş vakitlerimiz tesiste Timur’la Playstation oynayarak geciyor. Kendinizi bir iki kelimeyle anlatabilir misiniz? Timur: Sozume sadığımdır, durustum, adilim ve cok mutevazi olduğumu soyluyorlar. Bilal: Hedefleri olan, hırslıyım ve kararlıyımdır. Kafama koyduğum her şeyi yaparım. Bu sezon oynadığınız en iyi mac hangisiydi? Timur: Adana Demirspor macında iyiydi. Bir de Beşiktaş macında ( o macta daha cok gol atabilirdim). Bilal: Gol attığım Caykur Rizespor macı. 2.dk da gol atmıştım. Bu sezon oynadığınız en kotu mac hangisiydi? Timur: Gol atmadığım asist yapmadığım her mac kotudur benim icin. Bilal: Turkiye kupası macında uzatmalarda yendiğimiz bir universite takımı vardı, o gun macta hepimiz kotuyduk uzatmalarda son an da aldık macı. Calıştığınız en iyi teknik adam kimdi? Timur: Rudiger Julich, Horst Hrubesch (milli takım hocam), Thomas Herbst ve Mustafa Kaplan. Bilal: Milli takımdaki Ferhat Hoca, Umit Ozat, Mustafa Kaplan ve Mesut Bakkal. Oynadığınız en yetenekli futbolcu kimdi? Timur: Fatih Tekke ve Adem Kocak Bilal: Boateng. O ozel yetenekli bir futbolcu. Hakemler hakkında neler soyleyeceksiniz? Bu sezon hem Timur hem de Ankaragucu takımı hakem kararları nedeniyle cok sıkıntılar yaşadı. Timur ve Bilal: Evet, takım olarak bu yıl hakemlerle cok problem yaşadık. Defalarca maclarımızın, kaderiyle oynandı. Yanlış kararlarla coğu macı kaybettik. Ama ne yazık ki itiraz etme hakkımız yok, kararlara saygı duymak zorundayız. Turkiye’de hakemler kendilerini oyuncuların uzerinde goruyorlar ve Ankaragucu uzerinde cok baskı yaratıyorlar. Lakaplarınız var mı? Timur: Tims, Ti, Ama şimdi Ankaragucu taraftarları bana T-10 diyor. Cok hoşuma gidiyor bu da. Bilal: Bana Bilo diyorlar. İlk kazandığınız parayla ne almıştınız hatırlıyor musunuz? Timur: İlk paramla aileme hediye almıştım Bilal: Bende aileme hediye aldım, anneanneme bir kolye almıştım uzerinde ikimizin ismi yazılıydı. Futbolcu olmasaydınız ne olurdunuz? Timur: Teknik direktor olurdum. Bilal: Masa başı bir işim olurdu buyuk ihtimalle. Bir şirket mudur olabilirdim. Genel olarak mucadele ettiğiniz ligi nasıl değerlendirirsiniz? Timur: Bu ligde her takım birbirini yenebiliyor. Cok iyi ya da cok kotu bir takım yok. Lig cok ortada her an her şeyin gidişatı değişebilir. Tek bildiğim şey Ankaragucu ligin son sırasında olmayı hak etmiyor. Bilal: Timurla aynı şeyi duşunuyorum. Zorlandığımız bir takım yok. Aldığımız maclar ortada iyi denilen coğu takımdan puan alabildik. Bu da demek oluyor ki, bu ligde her şey değişebilir. Bu sıralama da oyle… Ara transfer doneminde cıkan haberlerle ilgi neler soyleyeceksiniz. Sizi isteyen hem Ptt 1.lig hem de Super Lig takımları oldu. İsim vermek ister misiniz? Biliyorsun zaten bircok telif aldık ama hic kimseye cevap vermedik. İkimiz de bu takımı yarı yolda bırakmak istemedik. Gercekten de paradan cok daha onemli şeyler varmış bu camiada bun unladık biz. Bize gosterilen ilgiyi farkındayız. Elimizden gelenin en iyisini yapmayı istiyoruz ve gitmeyi duşunmuyoruz. Takımı alt sıralardan kurtarmak icin cabalıyoruz şuan. Biz; bundan 3 ay sonra neler olacağını değil, bir sonra ki macta yapabileceklerimizi konuşuyoruz. Şuan takımın genel havası nasıl? Kume duşeceğinizi duşunuyor musunuz? Ya da boyle bir takımda oynamak sizi ve takım arkadaşlarınızı nasıl etkiliyor? Şoyle bir şey var; biz mac kaybediyoruz ama kotu oynadığımız icin kaybetmiyoruz. Butun Turkiye nasıl mucadele verdiğimizi izliyor. Gencecik yaşta omuzlarımızda boyle buyuk bir gorev var. Her maca tam konsantre cıkıyoruz, her zaman hedefimiz 3 puan. Diğer takım arkadaşlarımız neler duşunuyor tabi ki de bilemeyiz. Kendi duşuncemiz şu ki; hic de kume duşmek uzere bir takımda oynuyormuş gibi hissetmiyoruz. Oynadığımız oyunu herkes takdir ediyor. Yenebildiğimiz takımlar ortada. Biz kotu bir takım değiliz. Sezon sonuna kadar da elimizden gelenin en iyisini yapacağız. Super Lige geri doneceğiz. İkinizin de sozleşmesi sezon sonunda bitiyor.Ayrılmayı duşunuyor musunuz? Timur: Şimdilik Ankaragucu’nu duşunuyorum. Sezon sonunda da boyle olacak. Evet, teklifler var ama once Ankaragucu’nun teklifini değerlendireceğim. Taraftar beni seviyor, ben de onları cok seviyorum. Burada cok mutluyum ve kendimi guvende hissediyorum. Bilal: Benim icin de aynısı gecerli. Sezon sonun da onceliğimi Ankaragucu’ne vereceğim. Şuan sezonu en iyi şekilde değerlendirmeye bakıyorum. Yaşım daha genc, hedeflerim yuksek, tabi ki de bende Super Lig’de oynamak istiyorum ama dediğim gibi once Ankaragucu. Timur’a ozel bir sorum olacak: Taraftar artık eskisi kadar gol atamadığını ve bunun sebebini merek ediyor. Onlara bu konu hakkında ne soylemek istersin? Sezon başında rakip takımlar Timur’u farkında değildi, mac icinde kendimi unutturup gol pozisyonlarını değerlendirebiliyorum. Şimdi işler değişti. Orneğin; Adanademirspor macında beni 5 kişi tutuyordu. Mac icinde uzerimde cok baskı oluyor rakip takımdan. Benden beklentiler buyuk, farkındayım. Şuan durgun donemimdeyim bir gol atsam seri yakalayacağıma inanıyorum. Herkes gol bekliyorum biliyorum ama yaptığım asistler hic konuşulmuyor. Biz bir takımız ve kimin gol attığı gercekten cok onemli değil. Ben kotu bir forvet değilim, bu kadar savunmaya bu kadar şanssızlığa rağmen bile gol pozisyonuna girmiş olabilmem bile benim iyi bir forvet olduğumun kanıtı. Penaltı olayına gelince; Almanya’da 15 penaltı attım ama burada ilk kez penaltı kullandım oda girmedi, tamamen şanssızlık. Bu gunlerin gececeğini ve yine gol serisi yakalayacağımı biliyorum. Forma numaralarınızı merak ediyorlar. Neden 10 numara ve neden 6 numara? Timur: Kampa ilk gittiğimde beni kimse tanımıyordu ve forma numaralarımız daha belli değildi. Kamp sonunda beni cok beğendiklerini ve 10 numaranın değerini taşıyabileceğime inandıklarını soylediler. Bu beni cok etkiledi, hic duşunmeden kabul ettim. Bilal: İlk başta 8 numarayı duşunmuştum ama sonra Ankara’nın plaka kodu olduğu icin 6 numarayı sectim. Cunku onları cok seviyorum. Taraftara mesajınız var mı? Timur: Hayatımda ilk kez boyle bir taraftar desteği goruyorum. Ligde bizimki kadar iyi taraftar yok. Şuan ben kendimi onlardan biri gibi hissediyorum. Sevgililer gununde bile bizim yanımıza geldiler, bu kadar fedakarlığı hangi taraftar yapar ki? İyi gunde kotu gunde hep yanımızdalar. Bizi cok seviyorlar, farkındayız. Onlarla bir butun gibiyiz. Umarım bu destekleri hep boyle devam eder. Bilal: Mac kaybettiğimizde de yanımızdalar, kazandığımızda da. Başka takım taraftarı bunu yapmaz 3-4 yenilgiden sonra futbolcusuna kuser, kızar. Onlar bize her macın sonunda, ne olursa olsun alkışladılar. Bu desteğin farkındayız. Kendi evimizde maclara gelmelerini ve onların sesini duymayı cok ozledik. Deplasmanlarda da yanımızdalar fakat Kartal macında olanları doğru bulmuyoruz. Bizi zor durumda bırakıyorlar. Deplasmanda ya da icerde yanımızda oldukları her mac enerjileri biz de geciyor. Onları gercekten cok seviyoruz. Sizin aracılığınızla biz de onlara cok teşekkur ederiz. Bize guvensinler, elimizden geleni yapıyoruz. Gecekondu.org __________________