Goztepeli Murat Akın, hem saz aşığı hem de şampiyonluk koleksiyoncusu Formasını giydiği 8 farklı takımla Super Lig'e yukselme sevinci yaşayan tek futbolcu olan Murat, "Bağlama calıp turku soylemek maclardan once motivasyon yontemim" dedi KİMLİK KARTI Ad Soyad: Murat Akın Doğum tarihi, yeri: 1986, Niklaas Belcika Medeni hali: Evli, 3 cocuk babası Mesleği: Futbolcu İŞTE O SERİ 2016-2017 Goztepe 2015-2016 Karabuk 2014-2015 Kayserispor 2013-2014 Başakşehir 2012-2013 Konyaspor 2011-2012 Kasımpaşa 2010-2011 Orduspor 2008-2009 Kasımpaşa Dunyaca unlu İngiliz kulubu Manchester United'in efsanevi oyuncusu Ryan Giggs 24 yılda 34 kupa kaldırarak Dunya tarihine gecmiş bir isim. Messi, Ronaldo ve bircok yıldız futbolcu da sayısız kez şampiyonluk yaşadı. Ancak hicbiri bir Murat Akın değil... O kendi alanında Dunya'da belki de tek isim. Devre arası geldiği Goztepe sezon sonunda 14 yıllık Super Lig hasretine son verirken, Murat da koleksiyonuna 8. halkayı ekledi. Peki bu serinin sırrı ne, buyurun dinleyelim... - Farklı yorumlayanlar oluyor. 'Zaten şampiyon olacak takıma gitti' diyorlar. Şans diyorlar. Futbolda şans faktoru onemlidir ama insan kendi şansını kendi yaratır. Tabi ki doğru takımı buluyorum ama başarılı olduğumu da duşunuyorum. Bir kuluple anlaşırken cıkma şansı var mı diye bakıyorum. İlk başlarda boyle duşunmuyordum ama 3. ve 4. şampiyonluktan sora seriyi bozmamak istedim. Temiz kalpli bir insanım. Transfer olmadan once gideceğim yerdeki huzur ortamına da bakıyorum. Hep karakterli futbolcularla oynadım. Belki burada en karakterli oyuncularla oynadım. Zaten sonra gerisi geliyor. STRES ATMA YONTEMİM - Saz calmayı seviyosun, futbolcu olmasan ses ve muzik sanatcısı mı olurdun? Saz calmak, turku soylemek ailemden gelen bir şey. Turku soylemeyi ve saz calmayı cok severim. Oynadığım her kulubun tesislerinde kaldığım odaya sazımı gotururum. O benim motivasyon ve stres atma kaynağım. Goztepe'de de tesiste odamda sazımı calar, turkumu soylerim. Sesim iyi değildir ama arkadaşlarıma da mini konser vermişliğim oldu. Bu sesle sanatcı olamazdım, futbol ve kupa sanatcısı oldum. BEKLENTİLER BUYUKTU - Goztepe'ye transferin ve şampiyonluk surecini anlatır mısın? İsvicre'nin Wil kulubunden ayrıldıktan sonra Malatya ve Sivas ile birlikte Goztepe'den teklif aldım. Diğerleri daha yuksek teklif vermesine rağmen Goztepe'yi tercih ettim. İlk başlarda adaptasyon sorunu yaşadım. Sonra belli bir şeyleri oturttuk, butunleştik. Biz tecrubeliler olarak genc oyunculara katkı verdik. İnanılmaz bir beklenti ve taraftar vardı. Onlar sadece Goztepe'yi tutuyor. Yeri geldi bize kufur ettiler. Bunu takan futbolcular oluyor ama ben boyle bakmadım. Cunku onlar iyi olmamızı istiyorlar. Taraftarımızın yıllardır bir hasreti vardı. O kadar yaklaştıktan sonra duşuş yaşayınca normaldir bu tepkiler. Bunlara takılmamak lazım. Performans olarak sahada istediğimi veremedim ama diğer beklenen şeyleri fazlasıyla yaptım. Yeri geldi kaybettiğimiz maclardan sonra toplantı yaptık cocuklarla. 2-3 gun tesiste kalıp motivasyonu duşen oyunculara destek olmaya calıştım. Genc bir takımımız var ama hedefe oynamak başka bir şey. Motivasyon ve ozguven hep ust seviyede olmalı. GOZTEPE'DEKİ FARKLIYDI - 8 farklı kulupte şampiyonluk yaşadın, kıyaslama yapar mısın? Hepsi birbirinden iyiydi. Ama Goztepe şampiyonluğu ayrı bir şeydi. Eskişehir'le final macına cıkmadan once inanılmaz duygulandım. Hisse kapıldım, "Bu insanları mahcup etmememiz lazım" diye. Taraftarlar otele de geldiler, mactan once kendimize inanılmaz inandık. Yılmaz hocanın katkısıyla butunleştik. Herkesin ozguveni yerine geldi. Şampiyonluk kacınılmazdı. Murat Akın faktoru de vardı zaten (Guluyor). MERSİN MACI ONEMLİ - Sezon icinde iniş cıkışlar oldu, kritik bir eşik var mıydı sizi hedefte tutan? Bazı donemler cok duşuş yaşadık. İnsanlar bize cok kızmış olabilir. Hepsine cok stres yaşattık. Bize en cok kızdıkları Mersin macı bence bizi şampiyon yaptı. 4-0 one gectikten sonra 4-4 olunca psikolojik olarak coktuk ama oradan 6-5 kazandık. Buna bir reaksiyon gosterdik takım olarak. O mactan sonra bir ruh yakaladık. Tartışmalarımız, kavgalarımız oldu ama hepsi tek amac icindi. Biz bir soz vermiştik. Mersin macından sonra Samsun onunde 1-0 yenilgiden 4-1 kazanınca cıkış surecimiz başladı. TARAFTAR İNANILMAZ - Goztepe yonetimi ve taraftarı ile ilgili neler soylemek istersin? Kulup bir farklı yonetime sahip. Başkan gercekten cok iyi. İnanılmaz Goztepe aşığı. Her başkanın bir beklentisi olur. Onun daha da farklıydı. Ona şampiyonluğu ve bu heyecanı yaşattık. Daha guzel bir Super Lig'e cıkma senaryosu olmazdı. Taraftar abartmıyorum anlatılmaz. Kelimelerle anlatılmaz. Antalya'da mac oncesi takıma bu finalin tarifini şoyle yaptım. Super Lig'de şampiyonluğa oynayanlar zaten her sene aynı heyecanı yaşıyor. "Burası cok daha farklı, bu Şampiyonlar Ligi finali gibi" dedim. Okan hocaya da teşekkur ederiz, hakkını yemeyelim. Bu takımı o kurdu. 16 DAKİKA AĞLADIM - Final macı oncesi ailelerinizden gelen videoları izlediniz, o anı anlatır mısın? Yonetimimiz boyle bir motivasyon planı yapmış. Ailelerimiz macla ilgili mesajlarını iceren videolar cekmiş. İlk defa boyle bir şey yaşadım. 16 dakikalık video boyunca ağladım, herkes zaten ağladı. İnanılmaz motive etti bizi ailelerimizi gormek. Video işin sonuydu. Motivasyonun zirvesiydi. Kazanmaktan başka caremiz kalmamıştı. Zaten eşim Suna her zaman en buyuk destekcim. Cocuklarım Berk ve Cınar 31 Mayıs doğumlu. Final macının oynandığı gun şampiyonlukla onlara doğum gunu hediyesi verdim. Şans verilirse uzunyıllar burada kalırım - 1 yıl daha sozleşmen var, Goztepe'de kalacak mısın? "Kalmak istiyorum" diyorum, gonderiyorlar. Bazen de kalmamı istiyorlar ben gidiyorum. Şu ana kadar hicbir kulupte bana git demediler. Hep bana bıraktılar inisiyatifi. Profesyonel futbolcuyum, kalmak isterim ama olmuyorsa da zorlamam. Şans verilirse boyle bir camiada kalmak istiyorum. Super Lig'de niye oynamıyor diyorlar. Oyle değil, cok oynadım. Erciyes'te 14 mac 11 oynadım, sonra ben kendim ayrılıp Başakşehir'e gittim. Takımın havası bana uymazsa kalmak istemiyorum. Gonlum uzun yıllar Goztepe'de kalmaktan yana. İyi yabancılar gelirse duşme korkun olmaz - Goztepe Super Lig'de kalıcı olabilecek mi, sence neler yapılmalı? İlk sene cok onemli. Goztepe Super Lig'de bile cok daha fazlası olabilir. Mali yapısı ornek bir kulup. Taraftar olarak zaten inanılmaz bir kitleye sahip. İzmir'deki tek Super Lig takımı. Doğru hamleleri yaparsan, Super Lig'de kalmak cok kolay. Komple takımı tutarsın olmaz. Komple gonderirsin yine olmaz. Ayarını iyi yapmak lazım. Ana faktor yabancılar. İyi yabancılar geldiğinde duşme stresi yaşamazsın. Bizim ulkemize cok iyi yabancılar geldiğini duşunmuyorum. Her takım 14 yabancı hakkının tamamını kullanıyor. Şimdi sorsak, ligdeki 250 yabancıdan 50'sini sayamazlar. Kotu yabancı alan sezon sonu duşen oluyor. Yerlide zaten belli bir standart var. 5 dil biliyorum, sportif direktorluk hedefim - Futbolu bıraktıktan sonraki planların neler? Belcika'da 16 yaşında futbola başladım. Beveren'deydim. Yaya Toure ve Cervihno gibi oyuncularla birlikte oynadım. Son 9 sezondur Turkiye'de oynuyorum. Onume bakıyorum. Gunu yaşıyorum. 4 sene daha oynarım. 35 gibi bırakıp futbolun icinde kalmak istiyorum. İngilizce, Almanca, Fransızca, Flamanca ve Turkce biliyorum., İtalyanca da oğrenmek istiyorum. Bunu da sportif direktor olarak değerlendirmek istiyorum" dedi. Roportaj: Abdullah CELEBİ - Haberturk