Hekim’in parcayı Patoloji’ye gonderiyoruz dediğinde akla ilk gelen şey “Kanser” DEĞİLDİR ; Patoloji . Patoloji vucutta oluşan hastalıkların neden oluştuğuna araştırma yapan Hastalıklar Bilimi’dir . Coğu insan Patoloji’nin adını doktorundan duymaktadır . Tedaviyi yapan Hekim’in “ Patoloji sonucu cıktıktan sonra goruşelim “ – “ Onemli bir şey değil ama Patoloji’de incelesin “ sozlerinin uzerine coğumuzun gece uykusu kacmıştır . Sebebini yazımın başında da belirttiğim gibi insanların aklına Patoloji denildiğinde ilk gelen şey “ Kanser “’dir . Kendimden biliyorum , terleme sorunu ile Troid’lerim kontrol edilirken noduler kitleye rastlandı . Tek olduğu icin ve 1 cm’den buyuk olduğu icin şupheli gorulen kitle icin biyopsi yapılması istenildi . İnce İğne Aspirasyon ( İİAB ) adı verilen işlem ile kitlenin icinden sıvı alınıp kontrol edildi . Sonuc yaklaşık 3 gun sonra ulaştı . O 3 gun icerisinde neler cektiğimi bi tek ben biliyorum . En başta bunu hic kimseye anlatamama sorunum vardı . Siz ne kadar soğuk kanlı davranmaya calışsanız da sizi sevenlerin başta ailenizin ne hale geleceğini biliyorsunuz cunku … Sonrasında ya kansersem ? Ya tedavi edilemezsem ? sorularıyla 3 gun boyunca uykusuz olarak ortalıkta dolaştım . Hayatıma nasıl devam edeceğim bir sabah calacak olan telefonla belirlenecekti . Biliyorum cok uzun zaman gecmiş gibi anlattım burayı … O gecen 3 gun bana değil 3 ay değil 3 yıl bi omur kadar uzun geldi … Tam yarı uyumaya başlamışken sabah 7 sıraları telefonum caldı. Arayan Biyopsi’yi yapan Radyoloji Doktor’um’du . O telefonu nasıl actığımı hicbir zaman unutamam . Telefondan gelen cevap hayatımı ya baştan şekillendirecekti , ya da olduğu gibi devam ettirecekti . Bianda ellerimin titremişiyle soğuk terler dokmeye başladım . Ta ki Doktor’um’un “Gecmiş olsun sonucların temiz cıktı “ diyene kadar … Bunu duyduğum o an tekrardan yaşadığımı hissettim … Coğu insan da yaşamıştır aynısını belki de daha fazlasını . Gelen sonuc kimilerini mutlu ederken , kimilerimizi bi cıkmaza sokmuştur . Olur ya , insanız cunku biz başımıza herşey gelebilir . Boyle bi sabaha uyandıktan sonra Patolojik inceleme isteyen Doktor’umun da herşey temiz gecmiş olsun demesiyle atlatmış oldum bu vakayı . Fakat sonucu beklerken de sonuc cıktıktan sonra da merak ettiğim bir şey vardı . Bu sonuc nasıl cıktı ? Sıvıdan nasıl sonuc cıkartıyorlar ? Neden birkac gun gecmesi gerekiyor ? Derken ; internetten başladım araştırmaya … Meğersem Patoloji demek hastalığın araştırılması , neden oluştuğunun bulunması ve yapılan araştırmanın kesin sonuclanmasını sağlayan bir Tıbbi Bilim’miş . Daha sonrasında bunların da detayına inmeye karar verdim . Vucuttan 2 şekilde ornek alınıyormuş bunlardan birisi Doku ( Organ ) diğeri ise Vucut Sıvısı’ymış . Daha sonra bu ornek ozel solusyonlar ile bozulmaya engel olunuyormuş . Ozel bir boyama tekniği ile boyanıp mikroskop uzerinde incelenip sonuclanıyormuş . Bunlar da sıralı işlemler olduğu icin rutinde 2 gun bekleme suresi varmış . Tabii bu sure kimisine gore kısalıp kimisine gore de uzamaktaymış . Bunlar ilk elde ettiğim bilgilerdi . En azından kafamda ki bazı soruların cevabını almış oldum . Yaşadığım olay benim icin hayatımda ki en onemli olaylardan birisi oldu . Sağlığım ile ilgili ilk defa bu kadar ciddi olarak ilgilenmiştim . İnsanlara daha sonraları vucutlarında bir kitleye rastlarlar ise hemen doktora gitmelerini illaki kotu bi sonuc olmayacağını bunun sadece kontrol edilmesi gerektiğini anlatmaya başladım . Cunku insanlar başlarına kotu bir şey geleceğinden o kadar tedirginler ki , kanser denilen hastalığında yanlış tanıtılması buna değiniyor . Ya da bardağın boş tarafını gormek en kolayı geliyor … İlla ki birine rastlamışsınızdır ya da denk gelmişsinizdir . Unlulerden olduğunda haberi bile yapılıyor . X kişi kanseri yenmeyi başardı diye … Olumcul olarak baktığınız hastalığa yakalandığınızı varsayalım . Peki bu insanlar nasıl iyileşmeyi başarıyor ? İyileşiyorsa demek ki olumcul bir hastalık değildir … Her zaman soyledim yine soylemeye devam ediyorum . Patoloji’den korkmayın Patoloji kanser demek değildir . Hastalığın neden oluştuğunu bulmak , tanı koymaktır . Şimdi ise bende bu işi yapmak icin okulunu okuyorum . Hayat her ne olursa olsun yaşamaya değecek kadar guzel … Kendinizden korkmayın Patoloji kanser demek değildir , vucudunuz da bir kitleye rastlarsanız derhal kontrole gidin diyerek makalemi burada tamamlıyor , Saygılarımı sunuyorum …