Eski başkanların sesine kulak verdik. Ve ortaya cok değerli goruşler cıktı Sancılı gunler geciren Bursaspor'u bu kez eski Başkanlar analiz etti. Mesajların ortak noktası; Kongre tamam da şu şartlarda aday cıkar mı? sorusuydu. Bursaspor adına buyuk hayal kırıklıkların ve istenmeyen olayların yaşandığı bir sezonun sonuna doğru geliyoruz. Tartışmaların ana ekseninde yeşil beyazlıların gelecek sezon nasıl bir rota izlemesi gerektiği var. Camiada kongre isteyenler var, idari ve sportif olarak radikal değişiklikler yapılmasını bekleyenler var. Kulupte gecmiş yıllarda başkanlık yapmış isimlerin goruşlerine başvurduk. Yeşil beyazlıların ilac recetesi ne olmalıydı? Kadir Şankaya: Bu takımın nesini seyredeceksin? Dost acı konuşur. Bursaspor başkanı olsam yapacağım tek şey var. Nasıl futbolda prim varsa ceza da var. Galatasaray macına hic duşunmeden Batalla ve bir iki oyuncu dışında U 21 Takımı ile cıkarım. Bu takımın neyi eksik? desen her şeyi eksik derim. Boyle giderse bu takım bizi cok daha uzer. Batalla tek başına ne yapsın? U 21 ile 25 bin kişiye oynarız. Taraftar tepkisinde haklı. Bu takımın nesini seyredeceksin? Hal Sercan'dan medet umuluyor. Ben daha sezon başında 'ondan birşey olmaz' dedim. Kongre cozum değil. İşi bitirmez. Acaba bundan sonra nasıl bir başkan adayı cıkar? Bunu da iyi duşunmek lazım. Cok acele etmeden, panik yapmadan doğru karar verilmeli. Murat Gulez: Kongreler her zaman cozum olmuyor Sıkıntımız buyuk. Skor olarak bakıyorum. Bursaspor'un tarihinde sıkıntılı gunler oldu. Yonetimin cok iyi duşunup karar vermesi lazım. Maddi ve sportif tedbirler ivedilikle alınmalı. Divan olarak biz Başkan'a gerekli tavsiye ve uyarılarımızı yapıyoruz. Secilmiş bir yonetim var. Kongreler her zaman cozum olmuyor. Son 20 seneye baktığımızda genelde olağanustu kongreler olmuş. İstikrar faktorunu goz ardı etmemiz lazım. Bu iş, iyi hazırlanması gereken ekip işi. Bu yonetim cok cok ağır bir sorumluluk aldı. Onlerinde zor bir durum var. Kriz yonetimi oluşturulmalı. Kongre kararı alınacaksa da hemen alınmalı. Artık zaman kısaldı. Devam edilecekse de yeni sezon icin plan ve program camiaya iyi bir şekilde anlatılmalı. Biz buyuk bir kulubuz. Her zaman aklı selim davranmakta fayda var. Remzi Cinoğlu: Kimseye balıklama atlamasını tavsiye etmem Ortada cok karmaşık bir durum var. Cozum zor. Onceden 500-600 bin gibi rakamlar ile hata yapılıyordu. Şimdi bu rakam milyon Euro'lara cıktı. Futbol bilgisi onemli. Bu kulubu, camiayı tanımak lazım. Cok iyi bir altyapı gerektiren bir iş. Futbolun icerisinde cok kirli insanlar var. Bunlara dikkat etmek gerekiyor. Siz değil kulup soyuluyor. Futbol dunyada farklı bir noktaya geldi. Futbol adamları iğne deliğinde futbolcu arıyor. 300-500 bin Euro'luk adamlarla olacak işler değil bu işler. Alacağınız oyuncular stada seyirci getirecek, takımı surukleyebilecek oyuncular olması gerekiyor. Ben sezonun ilk başında soyledim. "Sakın bu Hamza'ya dokunmayın, bu kadro ile cok iyi işler yapıyor" diye. Ama maalesef sabredilmedi. Kongre cozum mu? Bu şekilde takımı bıraksan ne olur? Bırakmasan ne olur? Mali durum dehşet verici. Bana gore, "doktor doktor kalksana lambaları yaksana Bursaspor elden gidiyor bir caresine baksana" durumu var. Benim adaylığım mı? Bana şehirde bir guven var. Mali tablo ortaya cıkmadan birşey soylemem. Kimseye de balıklama atlamasını tavsiye etmem. Kani Şen: Yeniden bir takım kurmak lazım Gidişat iyi değil. Her gecen gun kotuye gidiyoruz. Buna bir care bulunması lazım. Ali bey'in ısrarcı olmaması lazım. Yonetim de takım da yıprandı. Şehir kotumser bir havaya girdi. Heyecan azaldı. Bundan sonra ne olacak? Cok iyi duşunulmeli. Kongre de takımı duzluğu cıkarır mı? Bu da ayrı bir soru. Bu mevcut ekonomik durumda kim takıma sahip cıkar? Buraya talip olacak kişilerin cok iyi duşunmesi gerekiyor. Aslında Bursaspor da başkanlık ve yoneticilik yapmak kolay. Yeterki gelir gider dengesi iyi kurulsun. Ama buradaki sıkıntı tranferde. Ben Anadolu kuluplerinin yoneticileri ile goruşuyorum. En buyuk transfer rakamını Bursaspor veriyor. Laf olsun diye transfer yapmamak lazım. Bursaspor cok ayrıcalıklı bir kulup bunun değerini iyi bilmek lazım. Şimdi bakıyorum 2.Lig'de oynayamayacak oyuncular bizde. Bu kadrodan 5-6 oyuncu dışında diğerleri gonderilmeli. Yeniden bir takım kurulması lazım. Galatasaray'ın Fenerbahce'nin duşunmediği oyuncuları biz hic duşunmemeliyiz. Forma cok ucuzladı. En acısı bizden korkan takım kalmadı. Şu durumda camianın birlik beraberliğe ihtiyacı var. Levent Kızıl: Konuşmak icin erken Zamanı gelince ben gerekli acıklamayı yaparım... Ali Karasu: Yonetim kulubun onunu acmalı Ortada sportif bir başarı yok. Maddi durum da kotu. Bizim donemimizde cok daha az sıkıntılar vardı. Ama ben Bursaspor'un onunu acmak adına kongre kararı almıştım. Bu yonetimin de bu yonde bir karar alması gerekiyor bence. Ama şu şartlarda başkan adayı cıkar mı o da ayrı bir soru işareti. Kendi donemimi hatırlıyorum. 800 bin lira borc yaptık. Kendi kendime ipin ucunu kacırdık mı? diye sormuştum. Ama şimdi bakıyorum bizden sonra ne borclar yapıldı. Zor bir durum. Akıllı politikalar uretilip, bu doğrultuda ilerlemeli. Recep Gunay: Zaman kavga zamanı değil Ali Ay elini taşına altına koydu. Ağır bir yuk aldı. Ama ekip olarak sıkıntılar yaşadı. Zaman, kavga zamanı değil. Bursaspor nasıl duzluğe cıkacak? Ona kafa yormalıyız. İlk yarıda 27 puan almış bir takım vardı. Bunu beğenmeyenler de oldu. Hamza Hoca'yı, futbolunu beğenmediler. Yonetimi hataya zorladılar. Boyle olunca da sıkıntılar ortaya cıktı. Şu durumda Bursaspor'un başına aklı başında kimse gelmek istemez, talip olmaz. Daha once futbolcular Bursaspor'a para konuşmadan gelirdi. Şimdi işler tersine dondu. Yonetimleri de, futbolcuları da rahat bırakmak lazım. Ali Ay'ı tek suclu gostermekle buyuk yanlış yapmış oluruz. Bizim bu onumuzdeki 2 yıl hedef kucultup, borcları duşurmemiz lazım. Bu ekonomik şartlarda başka yapılabilecek birşey yok. Cevdet Altınel