Ya arkadaşlar, şu PopStar sacmalığı hakkında bir kac şey soylemek istiyorum. Yani gorusumu acıklamak istiyorum bir muzisyen olarak:
Eskiden muzik alanındaki yapımcılar "muzik piyasada nasıl bir tarz eksik, nasıl bir boşluk var, acaba bu boşluğu kimi piyasaya koyup da doldursam ve boylece ticari gelirimi sağlasam?" diye dusunurlerdi. Cok onemli sorulardı bunlar...boşluğu dolduran insanların muzikten anlamaları şart bile değildi...gerci bugun de aynen oyle ama neyse.
Bu durumda yapımcılar hangi (sozde) sanatcıyı piyasaya cıkarırlarsa cıkarsınlar, onun gelir getireceğinden, yanı halkın beğenisini toplayıp toplamayacağından emin olamıyorlardı! Yani PopStar'in mantığını ve ticari anlamda ne kadara onemli bir arac olduğunu anlatacağım. PopStar muzik yapımcıların urettiği bir yarışma-formati? Neden mi? Artık (sozde) halk karar veriyor hangi yarışmacının birinci olacağını. Bu durumda yapımcıların en onemli sorusuna baştan yanıt geliyor...anlatabiliyor muyum? Birinci olana album yapılıyor, ve o album de muhtemelen satıylıyor...yanı yapımcılar hem sorularına cevap alırken para alıyor (reyting, ŞMS vs.), hem de satışı yuksek olacığından emin olduğu albumleri piyasaya surp para kazanıyor...sizce daha gelirli ve mantıklı bir duzenleme olabilir mı bir yapımcı icin? Peki ya birinciler yada yarışmacılar? Yarım sene sonra unutuluyorlar (Bayhan, Abidin, Firdevs, falan da filan iste...), eee tabi o zamana kadar yeterince gelir getirmiş oluyorlar ve gercek sanatcı olmadıkları icin piyasada kalamıyorlar. Olay apacık ortada...
Peki bu durum gercek sanat dunyasına ne getiriyor? Zarar? Neden mi? Piyasada ne kadar sacmalık dolaşırsa, reklam yapmayan ve reklama ihtiyacı olamayan gercek şantcılar o kadar az dinleniliyor. Nasıl dinlensinler ki zaten? Ortalıkta bu kadar abukluk kaynıyor. Sonuc itibariyle, gercek şantcıların farkına cok gec varılıyor...varılırsa tabi! Hani tamam, her insanın sanatla alakası olmadığı icin, coğunu da sadece eğlence faktoru ilgilendirdiği icin, bu bağlantıları kuramıyorlar yada kurmuyorlar? Peki ya juri-uyelerine ne demeli? İsim vermiyorum ama en solda oturan bunları hic dusunmuyor mu? Yani yukarda anlattığım şeylere onem veren bir sanatcımız aslında.
Ama en guzeli ney biliyor musunuz? TRT de boyle bir yarışma duzenliyor, ve ordaki juri-uyelerini gordugumde sunu anladim:
Para sanatcı adamı bile bozmayı başarıyormuş...
- ReadBull.net
- ReadBull Hakkında
- Sohbet Muhabbet
- PopStar-mantigi