Zulbiye Yemeği Tarifi İcin Malzemeler
2 su bardağı ciğ nohut
Nohutu haşlamak icin 1 litre sıcak su
200 gr iri doğranmış et
200 gr kuru soğan
Isteğe gore 5 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı biber salcası
3 su bardağı sıcak su
Tuz
Karabiber
kimyon
Zulbiye Yemeği Tarifi Yapılışı
Yoresel yemeklerin yeri ayrıdır bende sonucta memleketimin her koşesi ayrı guzel her guzelliğin edindiği lezzet de bambaşka guzel yine boyle bir guzelliği bizlere kazandıran bir yoreden enfes bir tarifle geldim bugun zulbiye yemeği. Yoresi Konya cevresidir arkadaşlar. nohut sevmeyen bana nohutu sevdiren yemektir o yuzden sevene sevmeyene tavsiye ettiğim bu lezzeti anlatmak bana en guzel mutluluktur. Umarım nohut sevmeyenlerin de guzel yorumlarını alabilirim bu yemek aracılığıyla. Lafı uzatmadan guzel memleketimin harika yemeğinin detaylarını anlatmaya başlayayım

Nohutları guzelce bir kac kez yıkayıp suzelim.
Duduklu tencereyi ocağın orta buyuklukteki gozune koyalım ve altını yuksek ısıda acalım tencereye nohutları koyup uzerine nohutların uzerini gececek kadar sıcak su ilave edelim ve tencerenin kapağını gerektiği gibi kapatıp kaynamaya bırakalım.
Duduklunun duduğu fıslamaya başladıktan sonra tencerenin altını orta ısıya duşurup yaklaşık 20-25 dakika pişirelim.
Nohutlar fazla haşlanıp ezilecek hale gelmemeli yada az kaynayıp cok ciğ kalmamalı burası onemli bir detay cunku.
Nohutlar pişerken diğer yandan yemeği pişireceğiniz tencereye etleri koyalım ve orta ısıda kavurmaya başlayalım.
Etler suyunu salıp cekene kadar ara ara karıştırarak kavurmaya devam edelim.
Etler suyunu cekince 2 su bardağı su ilave edip yumuşayana kadar haşlayalım.
Etler pişerken de soğanları hazırlamaya başlayalım.
Bu yemeğin orjinalinde bolca arpacık soğan kullanılıyor ve soğanlar doğranmıyor ama ben eşim dolayısıyla ince şekilde doğramak zorunda kaldım siz bu konuda istediğiniz gibi kullanabilirsiniz soğanları.
Ben yemeği yaptığım şekilde anlatmaya devam edeceğim.
Soğanları soyup yıkayalım ve yarım ay şeklinde doğrayalım.
Etler yumuşayıp suyunu cekince soğanları ekleyelim kavrulmaya bırakalım ara ara karıştırarak soğanların yumuşamasını sağlayalım.
İsterseniz bu noktada bir miktar sıvı yağ ilavesi yapabilirsiniz ven kısık ateşte soğanların kendi suyuyla kayrılmasını sağladım.
Soğanlar yumuşayınca salcasını ekleyip karıştırarak kavurmaya devam edelim.
Etler piştiği sırada nohutlarda pişmiş oluyor duduklu tencerenin havasını alıp nohutları suzelim ve suzulen nohutları kavrulan yemeğe koyalım ve ezmeden iyice karıştıralım.
5 dakika da nohutlarla kavrulan yemeğe suyunu ilave edip pişmeye bırakalım. (Eğer nohutlar cok pişmişse nohutları kavurmadan hemen suyunu baharatını ilave edip 1 taşım kaynatıp yemeği ocaktan alın ama eğer az pişmişse de bu sefer baharat ve tuz eklemesi yapmadan yine kavurma işlemini tamamlayarak bir miktar fazladan su ilavesi yaparak yemeği pişirin)
Nohutlar damak tadınıza uygun bir yumuşaklığa gelince baharat ve tuz eklemesi yaparak karıştırın ve 1 taşım daha kaynatıp yemeği ocaktan alın.
Yemeğin sulu olmasını isterseniz 1 bardak fazladan su koyabilirsiniz veya kısık ısıda pişirebilirsiniz ama susuz olsun isterseniz yemeği yuksek ısıda pişirin. Umarım tariften memnun kalırsınız deneyeceklere şimdiden afiyet OLSUN.