**********************************************
TIRŞİK
Malzemesi:
1 kg Tırşik yaprağı
1 kase yoğurt
1 kg nohut ile dovme
1 corba kaşığı tuz4 yemek kaşığı un
Yeterince su

Yapılışı: Tırşik yaprağı ince ince doğranır. Doğranan tırşik yaprağı iyice yıkanır. Bir kase yoğurt cırpılır, nohut ve dovme ile yıkanır. Su ısıtıldığında bunlar kazanın icine konur, tuz ilave edilir. İyice karıştırılır uzerine un eklenir. Bu yaptığımız yemek pişirilmeden once bir gun bekletilir. Sonra yemek ocağa konularak iyice kaynatılır. Bunu piştiğini anlayınca yemek ocaktan indirilir ve tabaklara servis yapılır.
**********************************************
CAKILDAKLI
Malzemesi:
Yarım kg biber
Yarım kg patlıcan
Yarım kg fasulye
Yarım kg domates
Yarım kg dovme
Yarım kg nohut
2 tane patates

Yapılışı : Biber, patlıcan, fasulye ve domates ufak ufak doğranır.Dovme ve nohut iyice yıkanır. Isıtılmış su tencereye aktarılır. Bu malzemeler piştikten sonra sarımsak dovulur. Salca, nane ve yağ karıştırılıp tavada kavrulur. Corbanın uzerine dokulur ve cakıldaklı corbamız yemeğe hazır olur.
**********************************************
KISIR
Malzemesi:
Yeterince bulgur
1 adet marul
3 adet domates
1 top maydanoz
1 cay bardağı yağ
1 yemek kaşığı yaprak biber
1 tatlı kaşığı tuz
1 adet kuru soğan
1 tatlı kaşığı karabiber
1 yemek kaşığı salca
Yeterince ekşi

Yapılışı: Once bulguru tepsinin icine koyarız. Sonra bir yemek kaşığı salca ilave ederiz. Daha sonra kaynamış olan suyu bulgurun uzerine dokeriz. Bir tatlı kaşığı tuzu bulgurun uzerine ekleriz. Tepsinin icine koyduklarımızı ozleşene kadar yoğururuz. Sonra malzemeleri ilave ederek, biber, yağ ve ekşi dokeriz. Sonra bunların hepsini karıştırırız.
**********************************************
TOĞGA
Malzemesi:
1 kase nohut
1 kase dovme
2 corba kaşığı un
1 top nane
3 kg yoğurt

Yapılışı: Yoğurt su ile iyice cırpılır. Cırpıldıktan sonra iki corba kaşığı un ilave edilir. Dovme ile nohut tencerenin icine atılır. Ocakta Dovme ile nohut pişene kadar karıştırılır. Sonra nane ince,ince kıyılır. Corbanın icine atılır.Yemeğimiz tabaklara konarak nefis corbamız afiyetle yenir.
**********************************************
SOĞURME
Malzemesi:
1 kg patlıcan

1 kg soğan
1 kg yeşil biber

Yapılışı: Bu malzemeler kozde pişirilir. Daha sonra ufak,ufak doğranır. Ekşi, tuz ve biber ilave edilerek karıştırılır. Afiyetle yenir.
**********************************************
BOREK CORBASI

Malzemesi:
3 kg un
1 kg soğan
1 kg taze kıyılmış et
2 corba kasesi nohut
2 corba kasesi dovme
1 yemek kaşığı salca
1 tatlı kaşığı tuz ve biber
1 tatlı kaşığı nane
1 su bardağı sıvı yağ
Yeteri kadar su

Yapılışı: 2 kg un yoğrularak hamur haline gelir. Hamur yuvarlak acılır. Acılan hamur kare, kare kesilir. Daha sonra ici hazırlanır. Soğan incecik kıyılır, taze kıyılmış et salca, tuz ve biber ile karıştırılır. Kare bicimindeki hamurun icine az, az koyulup yumulur. Nohut ile dovme yıkanıp tencerenin icine boşaltılır. Yapmış olduğumuz hamur tencereye aktarılır. Isıtılan sıcak su tencereye aktarılır. Dovme ve nohudu pişene kadar kaynar kaynayana kadar salcası yakılır. Corbanın uzerine dokulur. Yemek hazır hale gelir.
**********************************************
TELEME
Malzemesi:
1 kg sut
4-5 adet incir kozalağı

Yapılışı: Sut pişirilmeden incir kozalakları sutun icine konularak karıştırılır. Sut yoğurt kıvamına gelinceye kadar bu işlem devam eder. Sut yoğurt kıvamına geldikten sonra teleme beş dakika sonra hazırdır.
**********************************************
EL TURŞUSU
Malzemesi :
1 adet kabak
5-6 adet patlıcan
5-6 adet yeşil biber
3-4 diş sarımsak
Bir miktar sumak ekşisi
Yeterince tuz

Yapılışı: Sebzeler yıkandıktan sonra kup, kup doğranır. Doğranan bu sebzeler bir miktar su ile 15-20 dakika kadar haşlanır. Haşlanan sebzeler suzulerek biraz suya tutulur. Bir kabın icine sebzenin miktarına gore su konulur. Suyun icine bir miktar sumak ile 3-4 diş dovulmuş sarımsak, tuz ve haşlanmış malzemeler ilave edilir.El turşusu bu işlemlerden 15-20 dakika sonra hazırdır.
**********************************************
YUZUK CORBASI
Malzemesi :
1 kg kadar un
Yeterince su ve tuz
Nohut ve ekşi
İc harcı icin : Yarım kg kuru soğan
250 gr kıyma
Yarım demet maydanoz
Yeterince tuz ve karabiber

Sosu icin : 1 su bardağı yağ
Yarım yemek kaşığı salca
4-5 diş sarımsak
Bir miktar kuru nane

Yapılışı: 1 kg un kulak memesi yumuşaklığında hamur yapılır.

İc harcı: Yarım kilo kuru soğan ince, ince kıyılır. Kıyılan bu soğanın icine kıyma, maydanoz, salca, tuz ve karabiber ilave edilerek iyice karıştırılır.Onceden hazırlanan hamur kucuk pazı haline getirilerek kare, kare kesilir. Bu karelerin icine hazırlanan harc konularak hamurun ağzı kapatılır. Bu hamur dinlenmeye bırakılır. Bir miktar nohut haşlanır.Nohut haşlandıktan sonra su ilave edilir ve su kaynatılır. Kaynayan suya hazırlanan hamur konularak su birazda hamur ile kaynatılır. Hamur kaynadıktan sonra bir miktar ekşi ilave edilir.

Sosu : 1 su bardağı yağ yakılarak icerisine sakca, sarımsak ve kuru nane eklenir.Hazırlanan bu sos corbanın uzerine dokulur. Boylece corba hazır hale gelir.
**********************************************
TUTMAC
Malzemesi:
2 adet yumurta
2 su bardağı un
İnce irmik
Suzme yoğurt
Yağ, et, havuc
Kereviz, soğan

Yapılışı: Yağ tavada eritilir. Yağ kızınca etler katılıp, sote edilir. Havuc, kereviz ve soğan ilave edilerek, uzerine su katılıp etler iyice pişirilir. Suyu suzulur. Tavadaki havuc, kereviz ve soğan alınıp, yoğurt hazırlanıp bekletilir.Bir tencereye tuzlu su konulup, tutmaclar hafif haşlanır.Tutmaclar tabaklara koyulup kızgın yağ uzerinde gezdirilir.Onceden yapılan sos uzerine dokulur.
**********************************************
SARMA İCİ

Malzemesi:
Bir miktar ince bulgur
Bir baş kuru soğan
Yarım kilo kadar domates
Bir demet maydanoz
Yeşil soğan
1,5 corba kaşığı salca
1 su bardağı yağ
Yeterince tuz

Yapılışı: Bir baş soğan halka, halka doğranır.Bir su bardağı yağ ile bir sure kavrulur. Daha sonra salca ve kup, kup doğranmış domates ilave edilir. Bir surede bunlar kavrulur. Sonra tuz ve biber eklenir. Bu işlemler bittikten sonra, bu malzemelere gore bulgurun miktarına gore su ilave edilir. Su kaynamaya bırakılır. Su kaynadıktan sonra bir kabın icindeki bulgura kaynamış olan su ilave edilir. Bulgur suyu cektikten sonra uzerine onceden doğranmış yeşil soğan ve maydanoz eklenip karıştırılır.
**********************************************
İCLİ KOFTE

Malzemesi:
1 kg kıyma
6 adet soğan
Tuz, biber, un
Simit (kucuk bulgur)
İrmik

Yapılışı: Dışının hazırlanışı, irmik, un, simit, tuz, bir miktar su ve salca karıştırılıp, yoğrularak hamur haline getirilir.

İcinin hazırlanışı : Kıyma kavrularak uzerine soğanlar doğranarak tuz, biber, kimyon ve salca koyularak soğutulmaya bırakılır.
Hamuru yumurta şeklinde yuvarlayıp ortasını oyarak icine kıyma konulur ve ağzı kapatılır. Aynı şekilde belli buyuklukte yeterince yapılır. Buzdolabından sonra kaynatılarak yenebilir.
********************************************** SİR
Malzemesi:
Biraz un
Maya, ayran
Sarımsak ve tere yağ

Yapılışı: Mayalı hamur biraz yoğrulur. Mayalı hamur piştikten ve soğuduktan sonra ufak, ufak bolunur. Bir tencerenin icinde yeterince sarımsak ezilip ayranla karıştırılır. Karıştırılan ayran tencerenin icine dokulur. Daha sonra tere yağ eritilerek yapılan karışımın uzerine dokulur. Servise hazır hale gelir.
**********************************************
TEREYAĞLI KUYMAK
Malzemesi :
Yeteri kadar un
Tereyağ, Pekmez
Su, Tuz

Yapılışı: Tencereye bir litre kadar su konulur. İcine tuz atılır. Su kaynatılır.Suyun icine un yavaş yavaş konmaya başlanır ve un iyice hamur haline getirilir. Sonra tereyağ eritilir. İcine pekmez konulur. Tekrar hamur bir tabağa koyarak onu yani hamurun ici hamur şeklinde acılır. Tereyağ konulur ve servis yapılır.
**********************************************
UN BULAMACI
Yapılışı : Bir kaba su konarak su biraz ısıtılır ve icine bir miktar şeker suyun icinde iyice eritilir. Suyun tadına bakılarak şekerin yeterli olup olmadığı oğrenilir. Sonra icine bir miktar un katılır. Sonra bunu iyice karıştırarak katılaşması sağlanır. Katılaşınca ocaktan inecek ve uzerine taze yağı uzerine kızdırıp dokeriz ve yemeğiniz hazır olur.
*********************************************
SULLUM
Malzemesi:
1 kg ıspanak
1 kaşık tuz
1 kg yoğurt
1 baş sarımsak

Yapılışı: Ispanak iyice kaynatılarak suzekte suzulur. Daha sonra sarımsaklı yoğurt karıştırılır. Sonra yoğurt ile soğumuş ıspanak karıştırılarak tuz ilave edilir. Yenmeye hazırdır.

EKŞİLİ
Malzemesi:
Nohut, Dovme
Kuru ve yeşil fasulye
Patlıcan, kabak
Lahana, salca
Sarımsak, yoğurt

Yapılışı: Nohut, dovme, kuru ve yeşil fasulye bir tencerede haşlanır. Uzerine su konularak kaynatılır.Yağ ve salcayı bir tavada kavurup kaynayan tencereye boşaltırız. Ezilmiş sarımsaklarda atılır. Dinlenmeye bırakıldıktan sonra servise hazırdır.
**********************************************
KOMBE
Malzemesi :
Un, yoğurt, sut
Maya, şeker, tahin
Kombe kokusu, tarcın
Corek otu, karanfil, yağ

Yapılışı: Buyuk bir kabın icine un ince elekle elenir. Elenen unun icine şeker ve hazırlanan baharatlar konulup iyice karıştırılır. Daha sonra yoğurt, maya ve yağ ilave edilip ılık sutle yoğrulur.İyice yoğrulan hamurun mayalanması icin uzeri kalın bezlerle sıkıca kapatılır.bir gece bekletilen hamurun mayası geldiği zaman ekmek tahtasının uzerine yağlanır. Hamur yumurta buyukluğunde alınır, yuvarlak şekil verilerek uzerine bastırılır.Şekil verilen hamurun uzerine susam atılır. Kombeler tepsiye dizilerek fırında pişirilir.
**********************************************
YAYLA CORBASI
Malzemesi:
Dovme, yoğurt(Ayran)
Nane ya da maydanoz, tuz

Yapılışı: Dovme biraz pişirilip ayranla karıştırılır. Karıştırılan malzemeler iyice kaynatılır.
**********************************************
ANALI KIZLI
Malzemesi:
1 kg ince bulgur
250 gr dovulmuş et
4 su bardağı un
1 tatlı kaşığı biber salcası
Tuz, karabiber, kimyon
1 bardak su
1 Yumurta
İci icin: 1 kg kıyma
1 kg soğan (ince doğranmış)
1 tatlı kaşığı biber salcası
250 gr tereyağ
Tuz, karabiber, kırmızı biber
Sosu icin: 6 su bardağı et suyu
1 tatlı kaşığı biber salcası
1 su bardağı nohut
2 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı nane
2 bardak limon suyu

Yapılışı: Bulgur ıslatılır. Tuz, karabiber, kimyon ve biber salcası ile yoğrulur. Et suyu ilave edilerek yoğurmaya devam edilir. Kıvamına gelince ceviz buyukluğunde parcalar alıp el ıslatılarak bu parcalar acılır. İcine hazırlanan harc koyularak yuvarlanır. Daha sonra pişirilir.
**********************************************
SAC KOMBESİMalzemesi:
Un, yoğurt
Karbonat, tuz
1 kg kıyma
1 kg kuru soğa
Salca, karabiber
Kırmızı biber

Yapılışı: Orta buyuklukte doğranan soğan kıyma, salca, tuz, karabiber ve kırmızı biber ilave edilerek karıştırılır. Ekmek tahtası uzerinde sacın dolusu ince, ince acılan hamur saca yerleştirilir. Aralarına yağ ve yoğurt surulerek iki veya uc kat yerleştirilen yufkaların uzerine ic doşenir.Uzerine tekrar yağ ve yoğurt surulerek iki uc kat yerleştirilir. En uste yağ suruldukten sonra bıcakla baklava dilimi şeklinde kesilir. Uzerine diğer sac kapatılır. Altına odun yakılarak pişirilir.
**********************************************
LEPE
Yapılışı: İlk olarak su kaynatılır. Patates ufak ufak doğranır.Bulgurun uzerine kaynatılan su dokulur. Patates eklenir. Doğranmış soğan salca ve karabiberle pişirilir. Kaynayan patatesle pişen bulgurun icine atılır ve biraz tepside dinlendirilir.
**********************************************
NAR EKŞİSİ
Yapılışı: Olgunlaşan narlar toplanır. Carpılır ve taneleri bir torba icine doldurulup iyice ezilir. Cıkan su buyuk kazanlarda iyice kaynatılır. Rengi siyahlaşana kadar kaynatılır. Tadı cok guzeldir ve oldukca şifalıdır.
**********************************************
TURUNC EKŞİSİ
Yapılışı : Turunc sıkılarak buyuk bir kaba konur ve rengi siyahlaşana kadar kaynatılır.
**********************************************
SOMAK EKŞİSİ

Yapılışı : Ağactan toplanarak ezilir. Sonra yıkanır suzulur. Ekşidikten sonra kavanozlara konarak yemeklere ilave edilir.
**********************************************
DOVME PİLAVI
Malzemesi:
Dovme
1 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı salca
Karabiber

Yapılışı: Dovme pişirilir. Soğan, salca ve karabiberle yağda kavrulur. Haşlanan dovmenin icine konulup, suyunu cekinceye kadar pişirilir. Ilıtılmış tereyağ ile karıştırılır.
**********************************************
MERCİMEK KOFTESİ

Malzeme:
Bulgur, mercimek (kırmızı), kuru soğan, sıvı yağ, salca, kimyon, pul biber, kara biber, tuz, maydanoz.

Hazırlanışı: Mercimeği iyice ayıkladıktan sonra tencere icerisine konur, uzerine su ilave edilerek tencerenin ağzı kapatılır, iyice kaynatılır. Lapa haline gelinceye kadar pişme işlemi devam eder. Pişen mercimeğin icerisine en az mercimek kadar bulgur ilave edilir. Bir muddet de bulgur ile kaynamaya bırakılır. Pilav halini alan mercimeğimizi geniş bir kap icerisine boşaltırız ve soğumaya bırakırız. Bu arada ince kıyılmış soğanımızın icerisine yeteri kadar sıvı yağ, tuz, salca ve pul biber ilave edilerek iyice kavrulur. Kavrulan soğanı soğuyan mercimeğimizin uzerine dokeriz ve yoğurmaya başlarız, yoğrulan mercimeği sıkma yaparak servise hazır hale getiririz.

AFİYET OLSUN
__________________