MALZEMELER
1/2 kg buğday
1 cay fincanı pirinc
200 gr kuru ceviz
200 gr kuru fasulye
100 gr pilav fıstığı
200 gr nohut
1 kg toz şeker
4 adet limon
200 gr fındık
50 gr kuş uzumu
HAZIRLANIŞI
Pirinc ve buğdayı ayıklanıp yıkayın. Tencereye koyup, uzerini uc-dort parmak aşacak kadar su ilave edin, tencerenin kapağını kapatmadan, ateşe koyun. Kanştırarak beş dakika pişirip, ateşten alın. Uzerine de sıkıca bir bez ortup sıcak bir yerde, bir gece bekletin. Nohut ve fasulyeleri de yumuşayıncaya dek haşlayın. Bekleyip kabarmış olan pirinc ve buğdayları biraz sıcak su ilavesiyle ateşe koyup kapaksız olarak kaynatın. Dibinin tutmamasına ozen gosterin, surekli tahta bir kaşıkla karıştırın. Bir sure sonra altını biraz kısıp, kabuklan soyulmuş nohut ve fasulyeleri katın. Ağır ateşte pişmeye devam ederken, karıştıra karıştıra bir kg şekeri de ilave edin. Ateşten almaya yakın limonları da rendelenip aşureye katın ve bir iki taşım daha kaynatın. Son olarak, arzunuza gore ateşten almadan bir fincan gul suyunu ilave edebilirsiniz. Soğumadan kaselere koyup kaldırın. Fındık ve cevizi kavrup cekin, biraz pilav fıstığını kavurun, kuş uzumunu de ayıklanıp hafifce cevrin. Bunları ayrı ayrı kaplarla, servis yaparken aşurenin uzerine serpmek icin sunabilirsiniz. Ayrıca aşurenin icine kuru bakla, incir, kayısı, kestane gibi malzemeler de koyabilirsiniz.
__________________
Aşure
Yemek Tarifleri0 Mesaj
●23 Görüntüleme